3. Ordu Komutanlığındaki darbe girişimi davası

3. Ordu Komutanlığındaki darbe girişimi davası

Erzincan'da FETÖ'nün darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesi"nde yer aldıkları iddia edilen 14'ü tutuklu 22 sanığın yargılandığı davada ara karar verildi

Mahkeme heyeti, tutuklu bulunan ve adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan sanıkların hallerinin devamında karar kıldı 


Erzincan'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesi"nde yer aldıkları öne sürülen, aralarında eski 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar ve İl Jandarma Komutanı Albay Murat Orhan Tonğ'un da yer aldığı 14'ü tutuklu 22 sanığın yargılandığı davada ara karar verildi.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulu'nda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Ekrem Çağlar, Veli Karagöz, Murat Orhan Tonğ, Şakir Akbulut, Adem Tosun, Cihan Bayır, Ersoy Aktaş, Hasan Yıldırım, Murat Akçay, Talat Öğütçü, Gökhan Salbaş, Mesut Gülmez, Yusuf Er ve Muharrem Cansın ile tutuksuz yargılanan Ali Ölmez, Hamit Öz, Murat Akbaş, Hakan Korkmaz, Aydın Çuvalcı, Cem Yeşilyurt, Mehmet Fatih Kandemir ve Gürsel Bayram hazır bulundu.

Bazı tanıklar ile izleyicilerin de yer aldığı duruşmaya, sanıkların 15 Temmuz günü 3. Ordu Karargahı içerisinde bulunan ve dava dosyasına delil olarak giren güvenlik kamera kayıtlarının izlenmesinin ardından sanıklar ve avukatları, cumhuriyet savcısının duruşmada açıkladığı mütalaaya ilişkin beyanları alındı.

Duruşma sırasında izlenen güvenlik kamera kayıtlarında darbeye yönelik herhangi bir girişim ve kargaşanın olmadığını belirten eski 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, 15 Temmuz günü sabaha kadar her şeyin normal şekilde olduğunun güvenlik kameraları tarafından görüldüğünü söyledi. 
Çağlar, o gece terör riski nedeniyle güvenlik amacıyla tedbirleri artırdıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Nizamiyede 3 astsubayın güvenlik tedbirleri alması haricinde herhangi bir eylem olmamıştır. Erzincan sıkı yönetim komutanı olmuş olsaydım kamera kayıtlarına bir hareketlilik yansırdı ama böyle bir hareketlilik yoktur. İzlediğimiz bazı güvenlik kamera kayıtlarında tarih ve saatin bulunmaması ise izah edilir bir durum değildir. Ordu komutanlığı tarafından istenen evraklar bizi suçlu göstermek için özel olarak hazırlanmış evraklardır. Art niyetli olsam 3. Ordu Komutanına 'Kritik mesajlar geldi, gelirseniz iyi olur.' demezdim. Bizi kafalarında suçlu ilan eden kişiler şimdi kritik noktalarda görev yapıyor. Gönderilen delillerin bilirkişiler tarafından incelenmesini istiyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum."
Söz verilen diğer sanıklar ve avukatlar ise aleyhte olan hususları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti de tutuklu bulunan ve adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanan sanıkların bu hallerin devamına karar verdi.

Heyet, ayrıca bazı tanıkların dinlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.


İddianameden

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, darbe teşebbüsüne katıldıkları ve örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesi"nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde "sıkıyönetim komutanı", dönemin 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı olan eski Tuğgeneral Ekrem Çağlar ile örgütün sözde "3. Ordu Komutanlığına bağlı komutanlardan sorumlu mahrem imamı" olduğu öne sürülen eski Yrd. Doç. Dr. Veli Karagöz ile eski İl Jandarma Komutanı Albay Murat Orhan Tonğ ve subayların bulunduğu 14'ü tutuklu 22 kişi, "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

Sanıklar hakkında "Anayasa'yı ihlal", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

Bakmadan Geçme