93 Harbi'nin 140. yıl dönümü

93 Harbi'nin 140. yıl dönümü

Erzurum'da tarihte "93 Harbi" olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'nın 140. yılı dolayısıyla şehitlerin anılması ve ecdada saygı amacıyla program düzenlendi

Tarihte "93 Harbi" olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'nın 140. yılında şehitlerin anılması ve ecdada saygı amacıyla yapılan programda Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, gençlere ecdadın kahramanlığını ve yaptıkları fedakarlıkları anlattı.

Yakutiye Medresesi'nde gerçekleşen programda Küçükuğurlu, muharebenin yaşandığı Aziziye Tabyaları'nın tarihteki öneminden bahsetti.

Savaşın yaşandığı dönemde insanların zorlu mücadeleyle vatanlarını savunduklarını belirten Küçükuğurlu, "O gün vatanını seven kadın, erkek, her yaştan insan askerlerle Top Dağı'na tırmandı ve Aziziye Tabyaları'nda ellerine geçirdikleri balta, nacak gibi şeylerle savaş meydanına gittiler. Orada insanlarımızın birçoğu şehit oldu ancak tabyalar alındı ve düşman geldiği yere geri çekilmek zorunda kaldı." dedi.

Küçükuğurlu, muharebenin ardından insanların atalarını anmak için yürüyüşler düzenlediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İlk tabya yürüyüşü yoğun kış şartlarında gerçekleşmişti. Daha sonra bu yürüyüş unutulsa da 4 yıldır tekrar halkla tabyalara yürüyoruz çünkü tabya yürüyüşü savaşta ciddi mücadele ettiğimizi torunlarına göstermek ve tarihin bize şahitlik ettiğini ortaya koymak adına önemlidir. Bu yüzden tabyaları olduğundan daha fazla sahiplenmemiz gerekiyor çünkü okumaktan ziyade yerine giderek yaşamak tarih adına güzel bir şeydir."

Programa, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Erzurum Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Muammer Yaylalı ve çok sayıda öğrenci ile vatandaş katıldı.

Bakmadan Geçme