ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepkiler

Gaziantep ve Malatya'da, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi

Gaziantep ve Malatya'da ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi.

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, İmam Hatip ve İlahiyat Gönüllüleri Derneğine (İLKDER) bağlı İslami Değerler Akademisi bahçesinde bir araya gelen dernek üyeleri ve öğrenciler, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi. 

Dernek üyeleri bahçeye, üzerinde "Kudüs 841 Km" yazılı yön levhası dikti. 

Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şubesi ve İslami Değerler Akademisi Başkanı Mustafa Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu belirterek, "ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesini kabul etmemiz asla mümkün değil. Çünkü biz, İsrail diye bir devletin varlığını kabul etmiyoruz ki onun başkentinin Kudüs olmasını kabul edelim." diye konuştu.

ABD'nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının, İslam dünyasında çeşitli etkinliklerle protesto edildiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

"Biz de bugün akademimizin bahçesine, Kudüs’ün buradan 841 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten levha astık. Bu, sembolik de olsa aslında bize şunu söylüyor; biz evimizin, yurdumuzun, şehrimizin yolunu kaybedebiliriz. Evimizin yolunu kaybettiğimizde sadece evimizi kaybederiz ama Kudüs’ün yolunu, Kudüs’ün istikametini kaybettiğimizde kendimizi kaybederiz, varlığımızı, aklımızı, ruhumuzu, kalbimizi kaybederiz."

Kudüs’ü unutmamak için böyle bir eylemi gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldız, şehir merkezlerine ve okul bahçelerine Kudüs’ü gösteren levhalar dikilmesi önerisinde bulundu.

Programa, İLKDER Başkanı Yaşar Bağbekleyen de katıldı. 

Malatya

Malatya'da ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı, İnönü Üniversitesinde protesto edildi.

Yerleşkede toplanan İnönü Üniversitesi Akademik Düşünce Eğitim ve Medeniyet Topluluğu üyeleri, karara tepki gösterdi.

Grup adına açıklamayı yapan Vural Çiftçi, ekmeğini şiddet üzerinden kazanan şer odaklarının son hamlesinin, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesi olduğunu belirtti.

Yıllardır bütün dünyanın gözleri önünde Filistin'de insanlık trajedisi yaşandığına dikkati çeken Çiftçi, şunları kaydetti:  

"Filistin'in işgaline duyarsızlık bugün olayı farklı noktalara taşımış ve şiddetin iktidarını sürenlere insanlığın ortak mirasına göz koyabilecek cesareti vermiştir. Her anlamda ortak yaşama kültürünün sembolü haline gelen bu kadim ve kutsal şehri 'tek tipleştirme' girişimi, bu şehrin kültürel ve tarihi kodlarına aykırıdır. Ayrıca, yaşadığımız coğrafyanın huzur ve istikrarını da tehlikeye atmaktadır. Bu talihsiz karar hiçbir şekilde Kudüs'ün statüsünü tayin etme mahiyetine sahip olmadığı gibi ekmeğini şiddet organizasyonları üzerinden kazanan ülkelerin kabulü ile de hiçbir geçerliliğe sahip değildir."

Çiftçi, Filistin'in insanlığın ortak sorunu haline geldiğini aktararak, "ABD-İsrail ortak yapımı bu kirli strateji, şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha da büyük sorunların kapısını aralayacak. Tam da bu yüzden dünyanın bütün iyi insanlarına çağrıda bulunarak, 'Kudüs için direniş, insanlık için diriliştir' diyoruz." ifadelerini kullandı. 

Programa, Eğitim Bir-Sen Malatya 1 Nolu Şube Başkanı Kerem Yıldırım ile Memur-Sen'e bağlı sendikaların üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bakmadan Geçme