ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler 

Mardin ve Elazığ'da ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararı protesto edildi

MARDİN/ELAZIĞ - Mardin ve Elazığ'da ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen çok sayıda üniversite öğrencisi ile bazı akademisyenler, ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile yürüyüş yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail'i protesto eden gruptakiler, Filistin halkına destek içerikli sloganlar attı. Kürtçe, Arapça ve Türkçe konuşmaların yapıldığı alanda İsrail bayrakları yakıldı.

Grup adına açıklama yapan İbrahim Halih Yetim, unutulan insanlığı hatırlatmak için toplandıklarını belirtti.

İsrail'in çevresi mübarek kılınmış topraklarda, Filistin halkına zulmetmekten vazgeçmediğini kaydeden Yetim, Kudüs davasının sadece Filistinlilerin değil, tüm İslam aleminin ve insanlığın davası olduğunu söyledi. 

"Kudüs ile ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf, ABD'yi de İsrail'i de hiç ummadıkları bir netice ile karşı karşıya bırakır." diyen Yetim, şöyle konuştu:

"Kudüs direnişin başkentidir. Kudüs insanlığın vicdanıdır. Kudüs varlığı ile ümmetin gözbebeğidir. Dolayısıyla Kudüs hiçbir şekilde pazarlık konusu edilemez ve asla terörist İsrail'in başkenti olarak tanınamaz. Haçlıların akıbeti ne olduysa ABD, İsrail ve tüm emperyalistlerin akıbeti de o olacaktır. Zafer inananlarındır ve yakındır." 

- Elazığ

Elazığ'da da öğretmenevi önünde Memur-Sen öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto etti. 

Ellerinde "Zafer direnişle gelecek", "Kudüs ümmetin kalbidir" yazılı dövizler taşıyan grup, tekbirler getirerek "Aksa'ya selam, direnişe devam", "Katil İsrail ve siyonist ABD" şeklinde sloganlar attı. 

Memur-Sen Elazığ Şubesi Başkanı İbrahim Bahşi, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına yönelik söyleminin gerçekleşmesi halinde bölgede daha büyük sorunlara yol açacağını belirtti.

ABD'nin bu hamlesinin insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşıdığını ifade eden Bahşi, şöyle devam etti:

"Bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs’ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz." 

Protestoya, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve bazı siyasi partilerin temsilcileri de katıldı. 

Bakmadan Geçme