Ağbaba 'Önce Deprem, Sonra Akp Vurdu'

Hekimhan Ve Kuluncak Depreminin Üzerinden 2 Yıl Geçti
 “2 Bin Afatzededen 19’u Yardım Aldı”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Hekimhan ve Kuluncak depreminin üzerinden 2 yıl geçtiğini belirterek “2 Bin afetzededen sadece 19’u yardım alabildi. AKP, kendi çıkardığı yasalarla halkı mağdur ediyor, ev sahibi olmalarını engelliyor” dedi.
Hekimhan ve Kuluncak’ta 29 Kasım 2015 tarihinde meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremin üzerinden 2 yıl geçti. Depremde Hekimhan İlçesinde 1750 , Kuluncak İlçesi’nde ise 234 binada hasar oluştu. 2 Bine yakın afetzede,  2 yıldır devletten yardım beklerken, Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmadıkları için hak sahibi olamadılar. Alınan bilgilere göre Hekimhan’da 16 , Kuluncak’ta ise 3 konut DASK yaptırdıkları için hak sahibi olabildi. Diğer afetzedeler ise yüzüstü bırakıldı.
Depremin olduğu ilk günden itibaren konunun takipçisi olan, depremin hemen ardından İstanbul ve Ankara’daki CHP’li belediyelerden afet bölgesine yardım gönderilmesini sağlayan, hem Malatya’da hem de Ankara’da sorunun çözümü için girişimlerde bulunan, afetzedelerin hak sahibi olabilmeleri için TBMM’ye araştırma ve soru önergeleri veren ve mecliste konuşmalar yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin 2. Yılında yazılı bir açıklama yaparak bürokratik engellerin ortadan kaldırılıp afetzedelere yeni ev yapılmasını istedi.
YANDAŞLARI İÇİN İHALE KANUNUNU YÜZLERCE KEZ DEĞİŞTİRDİLER
Ağbaba, “29 Kasım depreminin üzerinden 2 yıl geçti. Hekimhan ve Kuluncak, 2 yıldır devleti arıyor ama bulamıyor. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu Hekimhan ve Kuluncak’taki afetzedelerin hak sahibi olmalarını engelliyor. İlgili yasaya göre afetzedelere devletin yardım edebilmesi için afet tarihinde geçerli olmak üzere zorunlu deprem sigortası poliçesi istenmektedir. Köydeki kerpiç evin sigortası mı olur? Rakamlar gösteriyor ki 2 bin afetzededen sadece 19’u deprem sigortası yaptırmış.  Geri kalan depremzedeler devletten 1 kuruş yardım alamıyor. Yandaşları daha çok para kazansın diye 15 yıldır yüzlerce kez ihale yasalarını değiştirenler, depremde evleri yıkılan fakir fukara için bir yasal değişiklik yapamıyor mu? AKP, hiçbir zaman mağdurun yanında olmadı. Hekimhan ve Kuluncak bunu bir kez daha yaşayarak gördü” ifadelerini kullandı.
SORUMLU İPE UN SEREN HÜKÜMETTİR
 “Devlet mağdur yaratan değil, mağduriyeti giderendir.” Diyen Ağbaba, “Hak sahipleri 2 yıldır oyalanıyor. Kış ayları yaklaştı. Evsiz barksız bir kışa daha girmeleri isteniyor. Derin çatlakların oluştuğu evlerde yaşamaya mahkum ediliyor. Ağır hasarlı evlerde üzücü bir olay yaşanırsa bu sorumluluk, yasalarıyla depremzedelerin yeni ev sahibi olmalarını engelleyenlerindir. Depremden canlarını kurtaran insanların başlarına herhangi bir şey gelirse bunun sorumlusu ipe un seren hükümettir.İlgili yasalar en kısa sürede değiştirilerek depremzedelerin sorunları çözülmelidir.”dedi.

Bakmadan Geçme