Ağrı'dan batı illerine 170 bin kurbanlık gönderildi

Türkiye'de büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı illerden biri olan Ağrı'da Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte piyasa değeri 380 milyon Türk Lirası değerinde olan 170 bin kurbanlık satılmak üzere batı...

Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı illerden biri olan Ağrı’da Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte piyasa değeri 380 milyon Türk Lirası değerinde olan 170 bin kurbanlık satılmak üzere batı illerine gönderildi.

Ağrı’da Kurban Bayram’ının yaklaşmasıyla birlikte hayvan pazarında hareketlilik yaşanıyor. Bayrama sayılı günler kala kurban almak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinde hayvan pazarının yolunu tutuyorlar. Oldukça hareketli geçen hayvan pazarında yaşanan sıkı pazarlıklar sonucu keyifli anlar yaşanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda Ağrı ve ilçelerine bağlı köylerde ve yaylalarda çiftçiler tarafından yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıklar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından çeşitli kontrollerden geçirildikten sonra kamyon ve tırlarla büyükşehirler başta olmak üzere birçok batı iline gönderiliyor.

‘Küçükbaş hayvan varlığımız 1 milyon 300 bin civarındadır’

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Engin, bu yılda geçmiş yıllara göre kurban yoğunluğunun devam ettiğini söyledi. Ağrı’nın tarım ve hayvancılıkta Doğu Anadolu Bölgesinde söz sahibi bir olduğunu vurgulayan Engin, Ağrı’nın hayvan varlığı açısından önemli bir il olduğunu belirtti. Küçükbaş hayvan sayısının kente oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Engin, “Küçükbaş hayvan varlığımız 1 milyon 300 bin civarındadır. Bölgede Van ilimizden sonra en fazla küçükbaş hayvana sahibiz. Büyükbaş hayvan sayımızda 320 civarındadır. Yine bölgede en fazla büyükbaş hayvana sahip olan 4’ünci il iz. Bizde hayvancılık 2 sebeple yapılıyor. Bunlardan birincisi yetiştiricilerimiz besledikleri ve büyüttükleri hayvanları damızlık materyali olarak batı illerine sevk ediyor. İkincisi ise, besicilerimizi yoğun bir şekilde kurbanlık olarak yetiştiriyorlar” dedi.

‘küçükbaş hayvanlarda 20 binlik bir artık vardır’

Bu yıl 35 bin tane büyükbaş hayvanı kurbanlık için batı illerine gönderdiklerini ifade eden Engin, “135 bin’de küçükbaş hayvan sevk ettik. Tabi bunun ile girdisi 380 milyon liradır. Bu anlamda Ağrı’nın ticareti için çok önemlidir. Geçen yıl oranla bu yıl büyükbaş hayvan sevkinde 10 bin düşüş var, ama küçükbaş hayvanlarda 20 binlik bir artık vardır. Bu da bakanlığımızın özellikle dişi hayvanların kesimiyle ilgili ortaya koyduğu hassasiyetle alakalıdır. Geçen yoğun bir şekilde dişi hayvan gitmişti. Bu yılda bu konuda daha fazla önlemleri arttırdık, dişi hayvan gidişini engelledik. Buda çok önemli çünkü dışarıdan bizim damızlık materyalimiz, biz bundan buzağı elde ediyoruz. Dolayısıyla hayvancılığın gelişimi ve devamlılığı için bu çok önemlidir. Aslında yeni bir karar değil, her zaman dişi hayvan, damızlık hayvan kesimi yasak. Fakat bu yıl biraz daha bu konudaki hassasiyetimizi arttırmış olduk. Biraz daha bu anlamda vatandaşların duyarlılığını arttırmaya çalıştık. Buda sonuç aldı, küçükbaş hayvanlarda yoğun bir gidiş oldu, bunun hayvancılığımız açısından da çok faydalı olduğunu ifade edebiliriz” şeklinde konuştu.

Hayvan pazarında yaylalar ve köylerden aldığı kurbanlıkları satmaya çalışan Adem Ünal adlı vatandaş ise Pazar yerinin çok kalabalık olduğunu ve hayvanları satmaya çalıştıklarını ifade etti.

‘İstanbul’a da yaklaşık 20 büyükbaş hayvan gönderdik’Kurbanlıkların fiyatının iyi olduğunu ve İstanbul’a da kurbanlık gönderdiklerini anlatan Ünal, “Bugün Pazartesi günü ve büyük bir kalabalık var. Memur esnaf ve köylü vatandaşlarımız olsun herkes burada kurban almak için buraya geliyor. Her bütçeye göre de hayvanlarımız vardır. İstanbul’a da yaklaşık 20 büyükbaş hayvan gönderdik. Onlarında satışlarını bekliyoruz, yarısı satıldı, yarısı da satılmayı bekliyor. Piyasa orada da güzel, hayvanların fiyatı burada 7 bin başlıyor, 15-16 bin liraya kadar hayvanlar vardır. Aynı şekilde dügelerde uygundur” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme