Ankara'nın İmarı Değişiyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, Başkent’in imarına yön verecek İmar Yönetmeliği’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından güncellendiğini bildirdi.
Yeni İmar Yönetmeliği’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”ne uyumlu hale getirildiği ifade eden Başkan Tuna, güncellemenin Başkent’in güncel ve yerel ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlandığını söyledi. Başkan Tuna, 25 ilçe belediyesinin katılımıyla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonun yoğun bir çalışma yaptığını ifade etti.
Mevcut imar yönetmeliğinin 1985 yılından beri uygulandığını hatırlatan Başkan Tuna, şunları söyledi:
“Başkentimiz Cumhuriyet döneminden beri kendi imar planlarını yapmıştır. İmar uygulamalarında öncelikli olarak klasik parsellerle oluşmuş sonraki dönemlerde yapılaşmalar hem klasik hem de yapı yaklaşmalı emsalli parselle harmanlanarak uygulamada bugünlere gelinmiştir. Her şehrin kendine has yerel özellikleri göz önüne alınarak, yönetmelik hükümleri adapte edilmiştir.
Ankara da Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış, daha önceki kendi yönetmelik hükümleri ve buna göre oluşmuş yapılaşmalar dikkate alınarak, yeni hazırlanan yönetmelik Bakanlığın Yönetmeliği ile mümkün olduğu kadar uyumlu hale getirilmeye çalışıldı. Belediyemiz tarafından hazırlanan yeni yönetmelik şehrin oturmuş yapılaşmalar ve doku özellikleri de göz önünde bulundurularak Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği yeni baştan düzenlendi.”
İNŞAAT SEKTÖRÜNE İVME KAZANDIRACAK
Başkan Tuna, İmar Yönetmeliği’nin güncelleme çalışmalarının üç ay sürdüğünü belirterek, inşaat sektörünü yakından ilgilendiren değişiklikler yapıldığının altını çizdi:
“Başkent İmar Yönetmeliği hazırlanırken uygulamada karşılaşılan problemlerin giderilmesi ve uyumlu imar uygulaması için ilçelerin görüşleri çok önemliydi. 25 ilçemizin tek tek görüşlerini aldık. Planlı alanlar, imar yönetmeliğine aykırılık teşkil etmeyecek şekilde hazırlandı. Bu yönetmelik inşaat sektörümüzün önünü açarak, sektöre ivme kazandıracaktır.”
Tuna, yeni yönetmelikte yeni inşa edilen binalarda asansör boşluğu, tesisat odası, balkonlar, bağımsız bölümler, bahçeler, inşaat alanına dahil edilen ve edilmeyen kısımlar gibi farklı birçok noktada uygulanacak kuralların teknik detaylarıyla ayrıntılı olarak belirtildiğini ifade etti.
ORTAK AKIL ÇALIŞMASI
Bakanlığın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ni yürürlüğe sokmasının ardından oluşturulan komisyonun çalışmalarına bizzat katıldığını ve ortak akılla çalışmaları tamamladıklarını vurgulayan Tuna, “Fırsat buldukça komisyonun toplantılara katıldım. Bu toplantılarda arkadaşlarımızla bilgi alışverişinde bulunduk. Bazı noktalarda da görüşlerimi ilettim. Ancak ortak akılla ortaya önemli bir düzenleme çıktı” dedi.

BAKANLIĞIN ONAYINA SUNULDU
Başkent İmar Yönetmeliği’nin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Meclis üyelerinin tamamının evet oyuyla kabul edildiğini belirten Başkan Tuna, Başkent’in bütününü ilgilendiren Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği taslağının, 18 Ocak 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunulduğunu açıkladı.
Taslağa bakanlığın uygun görüş vermesinin ardından yeni İmar Yönetmeliği, Büyükşehir Belediyesi ile 25 ilçe belediyesinde uygulanmaya başlayacak.

Bakmadan Geçme