Bin 500 yıllık tahıl küpleri ilgi görüyor

Malatya'nın Arapgir ilçesindeki Şeyh Hasan Onar Külliyesi'nde sergilenen ve bin 500 yıllık tahıl küpleri yoğun ilgi görüyor.

Malatya’nın Arapgir ilçesindeki Şeyh Hasan Onar Külliyesi’nde sergilenen ve bin 500 yıllık tahıl küpleri yoğun ilgi görüyor.

1951 yılında Arapgir ilçesine bağlı Onar köyünde bir temel kazısı sırasında bulunan Doğu Roma İmparatorluğu’na ait olduğu belirlenen bin 500 yıl öncesine ait tarihi tahıl küpleri, Onar köyünün kurucusu olan Türkmen şeyhlerinden Hasan Onar’ın külliyesinde sergileniyor. Onar köyünün önemli bir medeniyet merkezi olduğunu belirten Onar Köyü Dernek Başkanı Mehmet Ali Tanrıvermiş, köylerinde birçok tarihi eser bulunduğunu, tarihi tahıl küplerinin 1951 yılında bir temel kazısı esnasında tespit edildiğini anlatarak, "350-400 kilo kapasiteli birinin üzerinde iki yılan sarmalanmış, yüksekliği bir metreden fazla diğeri ise bir metre yüksekliğinde iki haç arasında sahibinin adı ’Araksios’ yazılmış 200 kilo tahıl kapasiteli. İki eserde Şeyh Hasan Onar Külliyesi’nde sergileniyor. Bu küpler bulunduktan sonra bir zaman köylüler tahıl saklamışlar. Sonra külliyede 2000 yılından beri sergileniyor. Büyük küp üstünde çift başlı tek gövdeli yılan var. Diğerinde de Yunanca isim kazınmış yazı var.Tarihi küpleri incelemeye bir çok araştırmacı geldi, çok fazla basında yer bulmasa da köyümüzü ziyaret eden yerli yabancı turistlerin ilgi odağı olan eserlerin başında geliyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme