Bingöl'de 'Şehir ve Mülteci' paneli

Bingöl'de "Şehir ve Mülteci" paneli düzenlendi.

Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Bingöl Üniversitesi tarafından Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen panele konuşan AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Türkiye'de 3 milyon 500 bine yakın göç etmiş insan olduğunu söyledi.

Sadece Suriye'den değil, Irak'tan, Mısır'dan, Yemen'den, Libya'dan, Myanmar'dan insanların da Türkiye'ye geldiğini ve sığındığını ifade eden Aktay, "Mülteci, aynı zamanda insanın imtihanıdır. Mülteci, şehirli bir insanın maruz kaldığı bir imtihandır. Yüz bin mülteci Avrupa'nın kapısına dayandığı zaman, Avrupa'nın bütün ayarları şaştı, ayarları bozulmaya başladı. Hepsi biranda bir alarm haline geldiler, alarm zilleri çalmaya başladı. Eyvah, Avrupa'nın ekonomik durumu, bütün standartları hepsi yerle bir olacak. Aslına bakarsanız Avrupa Birliği'nin kurmuş olduğu ve bugün hepimizi özendiren, hepimizin böyle gıptayla baktığımız, o Avrupa Birliğinin ne kadar kırılgan olduğunu bu vesileyle görmüş olduk." diye konuştu.

- Sığınmacılara misafir dedik

Avrupa'nın 100 bin mülteci ile imtihan edildiğini söyleyen Aktay, şunları kaydetti:

"Kurmuş olduğu düzenin ne kadar kırılgan olduğu ve ne kadar oynak olduğunu, ne kadar değişebileceğini, bozulabileceğini bu vesileyle görmüş olduk. 100 bin mültecinin Avrupa sınırlarına dayandığında Avrupa Birliğinin, faşizme, ırkçılığa ne kadar yatkın olduğunu, kendi içinde ekonomik durumunun ne kadar bozulmaya yüz tutabileceğini hemen gördüler. Avrupa Birliği, 100 bin mülteciye dayanamayacak kadar kırılgan bir yapı. Buna mukabil 3 milyon 500 bin mülteciyi 6 buçuk yıldır ağırlayan Türkiye, onları en iyi şekilde misafir etmektedir. Üstelik mülteci dememe inceliğini de gösteriyorlar. Buna biz mülteci demiyoruz. Suriye'den, Mısır'dan, Irak'tan, Yemen'den, Libya'dan velhasıl kendi ülkesinde bin bir türlü sorunla beraber yaşamakta olan insanlar, kendi ülkemize sığındığında biz onlara misafir diyoruz."

Panele, Bingöl Valisi Ali Mantı, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ile çok sayıda davetli katıldı. 

Bakmadan Geçme