BÜSAM Gibi kısa sürede dikkat çeken çalışmalar yaptı

BÜYÜKŞEHİR’İN STRATEJİK MERKEZİ

Büyükşehir Belediyesi Stratejik Araştırma Merkezi (BÜSAM) geçen yıl ocak ayında kuruldu. Bir yıl gibi kısa bir sürede kurduğu alt birimlerle birbirinden önemli çalışmalara imza atan BÜSAM, insana ve geleceğe yatırımın en önemli merkezlerinden biri haline geldi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, geçen yıl şubat ayında yaptığı basın toplantısıyla Büyükşehir Belediyesi Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin kurulduğunu açıklamış ve BÜSAM’ı kamuoyuna tanıtmıştı. Kayseri’nin somut ve somut olmayan kültürel mirası hakkında araştırmalar yapmak; sosyal, kültürel, sanatsal, ekonomik, tarihi çalıştaylar düzenlemek; Kayseri’nin değerlerinin tanıtımı konusunda çalışmalar yapmak; Kayseri ile ilgili her türlü verinin toplanması ve verilerin analiz edilerek raporlar hazırlanmasını sağlamak ve Kayseri’yi ilgilendiren her konuda saha araştırmaları yapmak için kurulan BÜSAM bir yıl gibi kısa sürede çok önemli çalışmalara imza attı.

Şehir Akademi, Film Akademi, Yayınlar, Şehir Araştırmaları Birimi, Şehir Kitaplığı Birimi, Sözlü Tarih Birimi gibi alt birimler oluşturarak yoğun bir çalışma programı başlatan BÜSAM, Şehir Akademi ile Kayseri’nin fikir ve düşünce hayatına katkılarda bulundu. Varlık, bilgi, değer, zaman ve mekan seminerleriyle ülkemizin önemli fikir adamlarını Kayseri’ye getiren BÜSAM, bu isimleri Şehir Akademi öğrencileriyle buluşturdu. 

Şehir Akademi’nin faaliyetleri devam ederken BÜSAM bünyesinde Film Akademi de kuruldu. Film Akademi bünyesinde oluşturulan belgesel atölyesi ve kısa film atölyesi uzun bir eğitim sürecin ardından yetiştirdiği öğrencilerle yapım aşamasına geçerek “Selçuklu Medeniyetinde Taş İşçiliği Ve Süslemeler”, “Nimet”, “Türbeler” gibi belgeseller ile kısa filmlerin çekimine başlandı. Film Akademi bünyesinde ayrıca oyunculuk atölyesi de oluşturuldu.

BÜSAM, kuruluşundan bu yana geçen kısa süre içinde iki önemli dergiyi de Kayseri’nin kültür hayatına kazandırdı. Aylık çıkan Şehir Kültür Sanat dergisi ile üç ayda bir çıkan Düşünen Şehir dergisi kısa sürede büyük bir ilgiyle karşılaştı ve takdir gördü.

Kayseri Türküleri Envanteri çalışması yapan Şehir Kitaplığı Birimi ile Akif Emre Şehir Kitapları Kütüphanesi oluşturan ve sözlü tarih çalışmalarına başlayan BÜSAM, Şehir Araştırmaları çalışmalarının ilkini de tamamladı. Suriyeli Göçmenlerin Kayseri’ye Entegrasyonu ve Suriyeli Göçmenler ve Kayserililer üzerine nicel ve nitel araştırmalar yapan BÜSAM araştırmanın sonucunu Türkiye’nin farklı illerinden gelen bilim adamlarının katılımıyla düzenlediği Göç Çalıştayı ile tartışmaya açtı.

Büyükşehir Belediyesi Stratejik Araştırma Merkezi (BÜSAM) oluşturduğu alt birimlerle insanımıza ve geleceğimize yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 

Bakmadan Geçme