Cam Ambalaj Fabrikası Malatya'da İlk Olacak

Malatya Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Başarılı İşadamı M.AkifBAŞTÜRK’ten Çok Özel Açıklamalar
Cam Ambalaj Fabrikası Malatya’da İlk Olacak

Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Malatyalı iş adamı M. Akif Baştürk ile Kayısı, Organize Sanayi Bölgesinin sorunları, yatırımlar ve istihdamlar hakkında konuştuk. Başarılı iş adamı, Malatyalı vatandaşlara iş imkânı sunmaya devam ediyor. Malatya’da ilk ve tek olacak olan cam ambalaj fabrikası yüzlerce insana istihdam sağlayacak. Baştürk, bölgenin en büyük yatırımı olacak olan cam ambalaj fabrikası hakkında bilgiler verdi. Başkan Baştürk’ün bu çok özel açıklamalarını değerli okurlarımız için derledik.

Kendinizi tanıtır mısınız?
M.Akif BAŞTÜRK:“Malatya doğumluyum. İlk, Orta, Lise ve Üniversite tahsilimi Malatya’da yaptım. İnönü Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Yaklaşık 40 yıldır sanayi içerisinde olan bir aileden geliyorum. Yurt içi ve yurt dışı yatırımlarımız devam etmektedir. Yurt dışında Senegal’de un, yağ ve yem olmak üzere 3 tane fabrikamız var. Aynı zamanda inşaat işimiz var. Yakın bir zamanda Senegal’de gazlı içecek yatırımlarımız olacak. Malatya’da Sentetik çuval, un ve yem sektörü içindeyiz. Son olarak Malatya ve bölgemize iyi katkı sağlayacağını düşündüğümüz cam ambalaj sanayisine yatırım yapıyoruz. Çok kısa bir süre sonra cam ambalaj fabrikamız faaliyete geçmiş olacak. Genel anlamıyla iş faaliyetlerimiz bunlar. Aynı zamanda Malatya Ticaret Borsası Meclis Başkanlığı görevimi yürütüyorum.

“BÖLGENİN EN BÜYÜK YATIRIMI”
Cam ambalaj fabrikanız ne zaman faaliyete geçecek ve kaç kişi istihdam edilecek?
M.Akif BAŞTÜRK: Şubat ayının sonuna doğru kısmet olursa faaliyete geçecek. Yaklaşık 300 işçi istihdam edilecek. Bu yatırım Ankara’da bu yana en büyük yatırım olma özelliğini de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin en büyük yatırımı olarak gerçekleşmektedir. Bu projemiz faaliyete geçince Malatya’mıza ve bölgemize direkt ve dolaylı olarak çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu yatırım ağır sanayi yatırımı olup yeni yatırımları da beraberinde teşvik edip getirecektir. Yan sanayi ve yeni üretim imalat anlamında bir sürü sektöre destek vereceği düşüncesindeyim. Bölgede yeni dolum tesislerinin açılmasına neden olacaktır. Kavanoz grubunda yeni yatırımları beraberinde getirecektir. Bölgenin en büyük yatırımını faaliyete geçirip hizmet vereceğimiz için çok mutluyum.

“İSTİHDAM SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Bünyenizde toplam kaç işçi istihdam ediyorsunuz?
M.Akif BAŞTÜRK: Açacağımız cam ambalaj fabrikamızla birlikte Malatya’da çalışan işçi sayımız 900 civarında olacak. Senegal’de ki fabrikalarımızda toplam 300 çalışanımız var. İstihdam sağlamaya devam edeceğiz.

“KAYISI FİYATLARININ YÜKSELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Kayısı ağaçları kesiliyor kayısıdaki sorunlar için neler söylemek istersiniz?
M.Akif BAŞTÜRK: Şu anda köylüler tarafında kesilen kayısıların büyük bir kısmı hastalıktan dolayı kesiliyor. Yoksa gerçekten kayısı ağacından vazgeçildiği için kesildiğini düşünmüyorum. Kayısıya 1 Ağustos ve 31 Aralık dönemlerine baktığımızda (Kayısıda milat her zaman 1 Ağustos olarak kabul edilir) 52 bin ton ihracat gerçekleştiğini görüyoruz. Bunu bir önceki yılla kıyasladığımızda bir önceki yıl 43 bin ton ihracat gerçekleştiğini görüyoruz. Kayısıda ihracat anlamında yaklaşık %20 bir büyüme var. Kayısı sezon başında ortalama fiyatı 7,40 kuruş iken şimdiki fiyatı 9 TL civarında gidiyor. Kayısıda iyi bir ihracat dönemi geçirmekteyiz. Kayısı fiyatında da ciddi bir yükseliş var. Bütün bunlara rağmen kayısının fiyatı daha iyi olmalı. Ortalama fiyatının yüksek olması köylüyü, bizleri ve Malatya esnafını mutlu edecektir. Kayısıya iyi bir talep var ve kayısı fiyatlarının biraz daha yükseleceğini düşünüyorum.

“MALATYA KAZANSIN”
Yaklaşan TSO seçimleri için neler söylemek istersiniz?
M.AkifBAŞTÜRK:Ticaret Sanayi Oda Başkanlığı için şu anda 4 aday adaylığını açıklamış durumda. Bu dört aday yapılacak seçimde yarışacak gibi gözüküyor. Malatya için iyi hizmet verecek kişi kazansın diyorum. Malatya’mız kazansın. Önemli olan bu seçimde Malatya’mızın kazanmasıdır. Şahıslarda ve kişilerden ziyade Malatya’nın kazanması önemlidir. Malatya’yı açılıma getirecek ve vizyon verecek adayın kazanması bizi daha çok mutlu eder. Malatya’mız büyük bir şehir ve gelişmekte olan bir şehrimiz. Daha çok gelişmesi gereken bir şehrimiz. Bu manada Malatya’nın ufkunu ve vizyonunu açacak, sanayisini geliştirecek ve bu yolda adımlar atacak adayın göreve gelmesini temenni ederim.

TEŞVİK PAKETİ CANLILIK GETİRDİ”
Organize sanayi bölgesinin sorunları nelerdir?
M.Akif BAŞTÜRK: Organize sanayi bölgesinde uzun bir süredir bir durgunluk vardı. Son çıkan teşvik paketi ile birlikte bir hareketlenme ve canlanma oldu. Aynı zamanda 3.cü Organize Sanayi Bölgemizin de alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Orada yeni yatırımlar kısmi olarak başladı. Alt yapısı tamamlandığında 3.cü Organize Sanayi Bölgemizde canlılık kazanacaktır. 3.cü Organize Sanayi Bölgemizin alt yapı eksiklikleri var. Burada parsellerin dağılımı var, bütün bunlar gerçekleşirse Malatya’mız ve Organize Sanayimiz canlanmış ve hareketlenmiş olacak.

“MALATYASPOR ORTAK DEĞERİMİZ”
E. Yeni Malatyaspor hakkında neler söylemek istersiniz?
M.Akif BAŞTÜRK: Takım şu an için iyi görünüyor. Tehlikeli bölgede uzaklaşmak ve rahat olmak için birkaç transferin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ligin ikinci yarısında daha zor maçlar bizleri bekliyor olacak. İkinci yarıda kayıp edilecek puanların telafisi zor olur. Bu sebepten dolayı takıma takviye yapılmalı. Malatyalı olarak kenetlenip takımımıza sahip çıkıp desteklemeliyiz. Kendi sahamızda oynadığımız maçlarda centilmenliği elde bırakmamalıyız. Alınacak ceza takımımıza zarar verdiği gibi takımımızı da yalnız bırakmamıza neden olur. Malatyaspor bizim ortak değerimizdir.

“KAYISIYA VE SANAYİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Malatyalı hemşerilerimize iletmek istediğiniz mesajınız var mı?
M.Akif BAŞTÜRK: Malatya genel anlamda kayısıya dayanıklı bir ekonomiye sahip. Kayısıyla birlikte esnafımızın ve köylümüzün yüzü gülüyor. Kayısıyla birlikte sanayimizin de gelişmesini ve kalkınmasını istiyoruz. Organize Sanayi Bölgemizdeki fabrikalar devreye girdiği zaman bu bütün Malatya’ya artı değer olarak yansıyacaktır. Onun için Malatyalı kayısısına ve sanayisine sahip çıkmalı. Bu bir bütün olarak ele alındığında sektördeki canlılık herkesi etkileyecek ve yüzünü güldürecektir. Yeni yerlerin açılması ile birlikte şehrimizde işsizlik oranı da düşecektir. Kayısı fiyatlarının da yükseleceğini tahmin ediyorum” dedi. 

Röportaj &Foto: Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme