Chp'den 'Ohal'de Yeter Forumu'

Kılıçdaroğlu ; “Hükümet Anayasayı Askıya Aldı”
Ağbaba; “Ohal, 10 Ekim’i Anan Ailere Biber Gazı,Tütün Üreticisine Polis Copudur”
CHP Sendikalar ve STK’lardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinasyonunu gerçekleştirdiği OHAL’de YETER Forumu Ankara’da gerçekleştirildi. Forumda konuşan Ağbaba, “OHAL,10 Ekim’i anan ailelere biber gazı, tütün üreticisine polis copudur ”derken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise“Hükümet artık Anayasa'yı, Anayasa Mahkemesi'nin  kararını askıya aldı”dedi.
AĞBABA; “TÜRKİYE 1,5 YILDIR DARBE REJİMİ İLE YÖNETİLİYOR”
Koordinasyonunu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın yaptığı ‘OHAL’de YETER’ forumu Ankara’da gerçekleştirildi. Yargıda OHAL,  Akademide ve Sivil toplumda OHAL, Emekte OHAL ve Medyada OHAL konu başlıklarında 4 oturumun gerçekleştiği forumun açılış konuşmasını yapan  Ağbaba, “Tam 18 aydan bu yana Anayasanın lağvedildiği, güçler ayrılığının yok edildiği, Meclisin yok sayıldığı bir OHAL rejimi ile idare ediliyoruz.15 Temmuz’da, bizzat iktidar tarafından Devlete yerleştirilen, beslenen ve büyütülen bir terör örgütünün gerçekleştirdiği askeri darbe girişimini yaşadık. 15 Temmuz’da bir grubun başaramadığı askeri darbe, 20 Temmuz’da bir başka grup tarafından sivil darbe olarak başarıldı. Geçmişte amaç birlikteliği içinde bulunan ortakların arası bozulsa da, hedefledikleri amaç hasıl oldu.  Sonuç olarak Türkiye bir buçuk yılı aşkın süreden bu yana bir darbe rejimi ile yönetilmektedir ”dedi.
OHAL, TERÖRLE MÜCADELE DEĞİL KENDİNDEN OLMAYANLA MÜCADELEYE KILIF OLDU
OHAL’in  yalnızca Devleti dizayn etmenin aracı olmadığını, aynı zamanda toplumu tek tipe sokmak için bir silah olduğunu belirten Ağbaba, “OHAL, 10 Ekim Katliamı anmasında acılı ailelerin üzerine sıkılan biber gazıdır, Adıyamanlı tütün üreticine vurulan polis copudur, Ankara Üniversitesinde akademisyenlerin cübbelerini çiğneyen postaldır, İnsan Hakları Anıtını gözaltına alan bariyerdir. OHAL, kimi zaman yüz binlerce taşeron işçisini mağdur etmenin, kimi zaman sokakta türkü söylemenin, kimi zaman gazetecileri hapsetmenin, kimi zaman da örgütlü toplumu baskılamanın yolu oldu. Yani OHAL  terörle mücadele değil, kendinden olmayanlarla mücadelenin kılıfı oldu” ifadelerini kullandı.
ÜLKENİN ÇADIR DEVLETİ HALİNE GETİRİLMESİNE ‘HAYIR’DİYORUZ
“Yaklaşık 200 yıllık demokrasi yolumuza kazılan bir çukur olan OHAL, Türkiye’yi adım adım medeni dünyadan, çağdaş demokrasilerden ve evrensel hukuktan uzaklaştırmaktadır”diyen Ağbaba, “Anayasal çerçevesinden çıkarılan OHAL, güçler ayrılığının sonu, parlamenter demokrasinin idamı olmuştur. Anayasa’nın yok sayıldığı, Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınmadığı, hukuk düzeninin emir komuta zinciri içine sokulduğu, bir tek adamın Sarayından talimatlarla her şeyi yönettiği bir düzeni asla kabul etmiyoruz. Ülkemizin keyfi kararlarla bir çadır devleti haline getirilmesine, can ve mal güvenliğinin yok sayılmasına ‘Hayır’ diyoruz. Bu nedenle, ülkemizi seven milyonlar olarak, sağcı solcu demeden, ortak  ödev ve görevimiz bir dikta rejimi olan OHAL’in kaldırılmasını sağlamaktır. Bugün burada çizilecek yolun, Türkiye’nin normalleşmesi için, yeniden demokrasi için, yeniden özgürlük ve haklarımız için önemli bir adım olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
KILIÇDAROĞLU; “BİRİ HALKIN DİĞERİ HÜKÜMETİN İKİ 15 TEMMUZ VAR”
Biri halkın diğeri hükümetin olmak üzere iki 15 Temmuzun olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Halkın 15 Temmuz'u belli, meydanlara çıkması, parlamentoda milletvekillerinin görev yapması. Ama bir de 15 Temmuz'u fırsata çevirip 20 Temmuz'da darbe yapanların 15 Temmuz'u var. Sivil darbe yapanlara biz karşı çıkıyoruz. Demokrasiyi ve hukuk devletini etkin şekilde uygulamak amacıyla MGK'da OHAL tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır. Çok önemli bir cümle daha var; ‘Bu tavsiye sadece ve sadece demokrasiye, hukuk devletine, hak ve özgürlüklere yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmaları kolaylaştırma amacı taşımaktadır’ İfadelerini kullandı.
ANAYASA AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR
Hukuk devletinin askıya alındığı bir sürecin yaşandığını, 31 KHK çıkarıldığını, KHK'larda hükümetin her istediğini yapabildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu; “ Siyasal iktidar tamamen hukuk dışında her türlü düzenlemeyi yapabilecek güce erişmiştir. Öyle bir noktaya geldik ki, Anayasa açıkça ihlal ediliyor. Kış lastiği OHAL'in gerektirdiği bir hal mi? Hükümet artık Anayasa'yı, Anayasa Mahkemesi'nin  kararını askıya aldı. Artık bu tabloyu veya bu giysiyi Türkiye'ye giydiren AYM'nin yeniden oturup düşünmesi gerekir. Sivillere gelecek açısından da dokunulmazlık getiren düzenlemeyi AYM'ye taşıdık, umarım hukuk onların da kapısını çalar, ‘Ne yapıyorsunuz?' der.” diye konuştu.
SİYASİ OTERİTE SUÇLUYU BELİRTİYOR,YARGI ONU ONAYLIYOR
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Öyle bir noktaya geldik ki yargı artık birbirini tanımıyor. En alttaki mahkeme, ‘Ben AYM'yi tanımam' diyor. Hukukun olmadığı bir süreci yaşıyoruz. Her ne kadar Anayasa 153. maddede ‘AYM kararları kesindir' dese de, alt mahkeme ‘Senin kararlarını uygulamayacağım' diyor. Geldiğimiz nokta budur. Siyasi otorite suçluyu belirlemekte, yargı sadece onu onaylamakta. 1940'ların Almanya'sını bugünün Türkiye'sinde yaşıyoruz.”dedi.
Konuşmaların ardından Yargıda OHAL,  Akademide ve Sivil toplumda OHAL, Emekte OHAL ve Medyada OHAL konu başlıklarında oturumlar gerçekleştirildi.

Bakmadan Geçme