Chp'li Vekil Sert Konuştu: 'Derdiniz Nedir Sizin?'

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada torba yasaların içeriğini ve oluşturulan suni gündemlerle iktidarın gündemi meşgul ettiğini, halkımızın asıl dertlerine çözüm aranmadığını ve ülkemizin sorunlarının bilinmezden gelindiğini belirterek iktidarın politikalarını eleştirdi. Torba yasaların bir çuval yasa halini aldığını, memleketimizin, halkımızın dertlerini düşünülmeyerek hazırlandığını ve içerisinde sadece rant hedeflerinin bulunduğunu söyledi.

“Halkımızın meselelerine ne zaman yüzünüzü döneceksiniz?”
CHP’li Yedekci, konuşmasında torba yasaların artık torbalara sığmadığını çuval yasa halini aldığını vurgulayarak bu çuval yasaların içerisinde milletimizin derdine, kanayan yaralarına bir küçücük merhem olacak bir yasa olmadığını vurgulayan sert sözler söyleyerek, iktidar mensuplarına hesap sordu, “Memleketimizin, halkımızın meselelerine ne zaman yüzünüzü döneceksiniz?” dedi.   
 
“TÜBİTAK, bilimle, fenle, teknolojiyle ilgilenmeli”

 “ Biz "Ülkemizde gençlerimiz nasıl iyi eğitim alacak?" diye düşünüyoruz. PISA sonuçlarında okuduğunu anlayamayan bir yüzde 50'lik kesimle karşı karşıya kalmayalım istiyoruz. Benim ülkemde TÜBİTAK "Papaz eriği nasıl imam eriğine çevrilir?" diye ödül vermesin, sıvıların içerisindeki su miktarını ölçenlere ödül versin istiyoruz. TÜBİTAK bilimle, fenle, teknolojiyle ilgilensin istiyoruz.” diyen CHP’li Yedekci, iktidarın eğitim sistemindeki yanlış politikalar nedeniyle ülkemizin çocuklarının geleceğinin etkilendiğini vurguladı ve her zaman söylediğim gibi “Ülkemizin yüzünü bilime, fenne ve teknolojiye dönmesi tercihten öte bir zorunluluktur” dedi.  
 
Üniversitelerimize TOMA’yla, kepçeyle, dozerle giriyorsunuz”
“Dünyanın akademik yayınlarla üniversiteleri nitelendirdiği günümüzde benim ülkemin üniversiteleri maalesef ilk 100'e giremiyor. Çok başarılı üniversitelerimize de siz topla, tüfekle, TOMA'yla, kepçeyle, dozerle giriyorsunuz. Orta Doğu Teknik Üniversitesine bu şekilde girmeye çalışmanız acaba sizin kafanızda bir soru işareti oluşturuyor mu?”

“Biz neler yapabileceği unutturulmaya çalışılan bir memleketin  evlatlarıyız”
Ülkemize yeni pencereler açılması ve yeni vizyonlar oluşturulması gerektiğini vurgulayan Yedekci, “Bizim gençlerimiz Amerika'daki gençlerden daha az akıllı değil, bizim bilim insanlarımız Japonya'daki bilim insanlarından daha az yetenekli değil. Biz neler yapabileceği unutturulmaya çalışılan bir memleketin evlatlarıyız, biz yedi düvele diz çöktüren bir milletin torunlarıyız.” Diyerek unutturulmaya çalışılan gerçekleri hatırlattı. 

“Derdiniz rantsal ekonomik sorunları çözmek olmamalı”

“Ülkemizde siyasi erkin yapması gereken asıl şey, ülkenin gerçek sorunlarını bulup bu sorunlara çözüm üretmeye gayret etmektir. Derdiniz, üç yandaşın, beş müteahhidin, üç kendi akrabanızın rantsal ekonomik sorunlarını çözmek olmamalıdır, bunlar için Meclise çuval çuval yasa getirmek olmamalıdır.” diyerek iktidarın yandaşı kayırma politikasını eleştiren Yedekci, sözlerine “Bu ülkedeki işsizin, bu ülkedeki emekçinin, bu ülkedeki yetimin, öksüzün, emeklinin, köylünün, çiftçinin sorunları için çözüm üretmeye gayret etmek olmalıdır. Asıl mesele, bu ülkeyi gönülden sevmektir. Sevdanız betonaysa, sevdanız dolaraysa elbette bu işleri yapamazsınız ama eğer memleket sevdalısıysanız bu sorunları çözmek için kollarınızı sıvarsınız ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için uğraşırsınız.” Diyerek devam etti.

“Derdiniz nedir sizin?”

    CHP’li Yedekci, ülkemizin gerçeklerini anlatan rakamları vurgulayarak, “Bugün Türkiye'de tartışılan konulara bakar mısınız.Son on yılda çocuklara uygulanan cinsel istismar vakaları yüzde 700 arttı. Son on yılda 482.908 kız çocuğumuz evlendirildi. Çocuk işçi sayımız 2 milyona yaklaştı. Çalışan her 10 çocuktan 8'i kayıt dışı. 2016 yılında 56 çocuğumuz iş cinayetine kurban gitti. 2017 yılının ilk on ayında 338 kadın öldürüldü, 246 kadın cinsel şiddete maruz kaldı, 2.800 çocuk hapis ve cezaevi şartlarından şikâyet eden 111 çocuk işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını söylüyor. Ekmeğin içerisinden fare çıkıyor, çocuk fareyi yakalayıp cezaevi müdürüne götürüyor ve cezaevi müdürü diyor ki: "O ekmeği biz de yiyoruz." Bu ülkenin evladı değil midir hapishanede yatanlar? Cezaevlerinden yükselen çığlıklara niye ses vermiyorsunuz?” diyen Yedekci, iktidara yaratılan suni gündemin hesabını sordu; “Neyle uğraşıyorsunuz siz: Efendim, nikâhı imam mı kıysın, müftü mü kıysın? Resmî nikâh kıyan memurlara kıtlık mı, kıran mı girdi? Sıra mı var, evlenmek istiyor vatandaş da sırada kalıyor, evlenemiyor mu? Derdiniz nedir sizin?”

“Başka bir Türkiye, başka bir hükümet anlayışı mümkün”

 Gündemi meşgul eden konuların yaratılmasının nedenini sorgulayarak sözlerine devam eden Yedekci, “Gözünüze boş görünen her yeri imara açıyorsunuz. Ülkemizin çiftçisi zor durumda, yurttaşlarımız zor durumda. Siz helal olmayan et ithal ediyorsunuz, yurttaşımıza da sırtınızı dönüyorsunuz. Niçin Türkiye'nin gündemini böyle şeylerle meşgul ediyorsunuz? Ekonomimizin içerisinde bulunduğu bataklığı örtmek için mi gündemi böyle saçma konularla meşgul ediyorsunuz?” dedi. 

 Sözlerini bitirirken iktidarı uyaran ve halkın iktidarının yakın olduğunu vurgulayan Yedekci, “Halkımızın yaşam mücadelesine gözünüzü kapatmayın, halkımızın ekmek kavgasına gözünüzü kapatmayın. Zam üzerine zam yaparken vergilere, emekçinin, emeklinin maaşlarına göz ucuyla da olsa lütfen bir bakın. Ama unutmayın, bir başka Türkiye, bir başka Hükûmet anlayışı mümkündür, halkın iktidarı da çok yakındadır.” dedi. 

Bakmadan Geçme