Entegre tesisinde elektrik üretimi başladı

Yenilenebilir enerji üretiminde Türkiye'de örnek çalışmalar gerçekleştiren Malatya Büyükşehir Belediyesinin Malatya Entegre Çevre Projesi'nde elektrik üretimine başlandı. Toplamda 50 bin hanenin aydınlatma ihtiyacına eş değerde 10 MW elektrik üretilecek olan projede, Gazifikasyon yakma tesisinin devreye girmesiyle ilk etapta 4 MW'lık elektrik üretimi gerçekleştiriliyor.

Yenilenebilir enerji üretiminde Türkiye’de örnek çalışmalar gerçekleştiren Malatya Büyükşehir Belediyesinin Malatya Entegre Çevre Projesi’nde elektrik üretimine başlandı. Toplamda 50 bin hanenin aydınlatma ihtiyacına eş değerde 10 MW elektrik üretilecek olan projede, Gazifikasyon yakma tesisinin devreye girmesiyle ilk etapta 4 MW’lık elektrik üretimi gerçekleştiriliyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır beraberinde Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yıldırım, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Alican Bozkurt ve ilgili şube müdürleri ile birlikte Malatya Entegre Çevre Projesi Gazifikasyon yakma tesisinde incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, inceleme gezisi sırasında yaptığı konuşmada, Malatya Büyükşehir Belediyesinin önemli çevre projelerinden biri olan Malatya Entegre Çevre Projesinin Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdığını söyledi.

Başkan Çakır, “İl genelinde toplanan evsel katı atıklar, 4 ayrı prosesten geçirilerek bertarafının yanı sıra aynı zamanda atıklardan 3 farklı teknoloji ile elektrik enerjisi üretilecek. Katı atık vahşi depolama sahamızda halihazırda 10 bin hanenin aydınlatmasına eş değerde saatte 2,2 MW elektrik enerjisi üretilmektedir. Malatya Entegre Çevre Projesi kapsamında saatte yaklaşık 10 MW elektrik enerjisi ile birlikte toplamda 12 MW elektrik enerjisi üretilecek. Üretilecek olan bu elektrik enerjisi ile 60 bin hanenin aydınlatma ihtiyacı karşılanabilecektir” ifadelerini kullandı.

Gazifikasyon yakma lisans süreci tamamlandı

Gazifikasyon yakma tesisinin lisans sürecinin de tamamlandığını belirten Başkan Çakır, “Yakma- Gazlaştırma (Gazifikasyon) tesisi tamamlanarak Enerji Bakanlığı yetkililerinin yerinde ve proje üzerinde tesisin çalışmasını gözlemleyerek teslimi yapılmıştır. Türkiye’de ilk olma özelliği gösteren Gazifikasyon tesisinde an itibari ile saatte 4 MWelektrik enerjisi üretilerek testi yapılıp sisteme enerji verilmiştir. Malatya Entegre Çevre Projesi Gazifikasyon tesisinin kısa sürede devreye girmesinde büyük gayretleri olan mesai arkadaşlarım ile yüklenici firma yetkililerine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme