Erzurum'da 'ecdada saygı' için off-road gezisi

Kentte bir araya gelen ve Erzurum Valisi Azizoğlu'nun da yer aldığı 50 araçlık konvoydakiler, "93 Harbi" olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşları'nda şehit düşenlerin anılması amacıyla şehit mezarları ile düşmana karşı çetin mücadeleler verilen tabyaları gezdi.

Vali Azizoğlu, "Bu gezimizde, ceddimizin, atalarımızın ve dedelerimizin o dönemde bu tabyalarda memleketi ve vatanı korumak, kollamak için ne büyük fedakarlıklar yaptıklarını gördük"

Erzurum'da "ecdada saygı" etkinlikleri kapsamında bir araya gelen ve Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun da yer aldığı 50 araçlık konvoyda bulunanlar, Osmanlı-Rus Savaşları'nda şehit düşenlerin kentin yüksek rakımlı dağlarındaki mezarları ile şehrin düşman saldırılarına karşı korunması amacıyla Osmanlı döneminde inşa edilen bazı tabyaları gezdi.

Erzurum Valiliği ile Atak Motor Sporları Derneğinin, tarihte "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın 140. yılı dolayısıyla gerçekleştirdiği etkinliğe katılanlar kentin Havuzbaşı Kent Meydanı'nda toplandı.

Erzurum Valisi Azizoğlu'nun yanı sıra AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, çeşitli kurumların yetkilileri, off-road ekipleri ve çok sayıda vatandaş, 50 araçlık konvoy halinde sırasıyla kentin yüksek kesimlerindeki Gez, Toparlak, Ağzıaçık, Çobandede, Sivişli, Tafta ve Karagöbek tabyalarını gezdi. 

Atak Motor Sporları Derneği Başkanı Çetin Bayram'ın bilgilendirme yaptığı faaliyette, savaşlar sırasında şehit düşen askerlerin mezarlarının bulunduğu Dumlubaba Şehitlikleri de ziyaret edilerek dualar okundu. 

Katılımcılar, oldukça zor arazi şartlarında ulaştıkları tabya ve şehitliklerde, 140 yıl önce vatan savunması için inşa edilen tabya ve mevzilerde ortaya konulan mücadelenin izlerine tanıklık etme fırsatı yakaladı. 

- Tabyalar, Rus işgaline geçit vermedi

Vali Azizoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tabyaların o dönemde Ruslar'ın Erzurum'u işgal etmek için yaptığı saldırılara geçit vermediğini anımsattı. 

Erzurum'un aslında bir tabyalar şehri olduğunu belirten Azizoğlu, "Erzurum'un çevresindeki 50'nin üzerinde tabyadan günümüze 23'ü ulaşmış." dedi.

Azizoğlu, Osmanlı-Rus savaşında Türk askerinin ve halkın ortaya koyduğu kahramanlığın aktarılması maksadıyla tabyaların bulunduğu alanları dört çeker araçlarla gezdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu gezimizde, ceddimizin, atalarımızın ve dedelerimizin o dönemde bu tabyalarda memleketi ve vatanı korumak, kollamak için ne büyük fedakarlıklar yaptıklarını gördük. Şimdi biz araçlarımızla geziyoruz ama o zamanın imkanları, şartları, alet ve edevatlarıyla nasıl bir kahramanlık yaptıklarına da şahit oluyoruz. Bizimle gezen vatandaşlarımız ve çocuklar da atalarının, dedelerinin neler yaptığını görüyor. 1880'lerde yapılmış siperler hala duruyor.  O siperlerde askerlerimizin kahramanca, düşmanla göğüs göğüse çarpışmalarını sanki biz de bugün yaşamış gibi olduk."

Bakmadan Geçme