Fakıbaba: 'Serbest piyasa ekonomisi, ilaç fiyatlarına müdahale edemiyoruz'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in veteriner ilaç fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanın sorunları gündeme getirdiği soru önergesine yanıt verdi. Bakan Fakıbaba, bu tür ilaç fiyatlarının serbest piyasa ekonomisine göre şekillendiği için bakanlık olarak müdahale edemediklerini vurguladı. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bakan Fakıbaba’ya yönelttiği önergesinde köylerde artık hayvancılığın sınırlı sayıda yapılıyor olduğuna dikkat çekti ve yem ve ilaç fiyatlarının sürekli arttığına değindi. Gürer, önergesinde ayrıca “Hayvancılıkla uğraşanlara yem ve ilaç için destek ve teşvik sağlanması düşünülmekte midir? Gün itibari ile süte geçmeyen ilaç 200 TL, süte geçen ilaç 50 TL olmuştur, bu durumda üretici sıkıntı yaşamaktadır. Süte geçmeyen İlaç'ın fiyatının düşürülmesi düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise Bakanlık olarak hayvancılıkta yem üretiminin arttırılması ve maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, “Kaba yem ihtiyacının karşılanması için yem bitkileri ekilişlerine önemli oranda destek sağlanmaktadır. Yem bitkileri destekleri kapsamında 2003 - 2017 döneminde 4,5 Milyar TL ödeme yapılmıştır. Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması, ot kalitesinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak, erozyonun önlenmesi amacıyla, Bakanlığımızca mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır. 2017 yılında uygulamaya konulan "Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli" kapsamda 941 havzada 21 ürün en uygun olduğu havzalarda üretim alanı bazında desteklenecek olup, havzalara göre desteklenecek ürünler arasında yem bitkileri de yer almaktadır” dedi. 

10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan yasal düzenleme ile karma yem ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’nin kaldırıldığını hatırlatan Bakan Fakıbaba, “Üreticiler çok yıllık yem bitkilerinden yonca, korunga ve yapay çayır mera tesisi oluşturmak amacıyla düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullanabilmektedir. Kaliteli kaba yem üretimini artırarak hayvanların çayır meralardaki aşırı otlatma baskılarını azaltmak için Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi –uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Fakıbaba, “Bakanlığımız, 5996 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası gereğince, ülke ihtiyaçları, piyasa koşulları, kamu yararı ve hizmetin gerekleri dikkate alınarak gerektiğinde veteriner ilaç satış fiyatlarını belirleyebilmektedir. Ancak diğer pek çok AB ülkesinde olduğu gibi, Ülkemizde de veteriner ilaç fiyatları serbest piyasa ekonomisine göre şekillenmektedir” açıklamasında bulundu.

Ömer Fethi Gürer özellikle ilaç konusunda fiyata müdahale değil çiftçinin doğru ilaca erişimini sağlayacak düzenlemeyi hükümetin yapabileceğini ve besicilere pahalı ama doğru ilacı alacak bir teşvik sağlanabileceğini, ayrıca bu ilacın hükümetçe çiftçiye daha uygun fiyatla verebileceğini ifade eden Gürer:" ‘Süte geçmeyen ilaç pahalı alamıyorum, ucuz olan ilacı alıyorum’ diyen çiftçiye serbest piyasa ekonomisi diyerek yaklaşım olmaz, bu durumunu bakanlık seyretmemeli çözüm üretmeli" dedi.

Bakmadan Geçme