Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa'da İstiklal Marşı'nın Kabulü Töreni Düzenlendi

Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa'da İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Malatya, Gaziantep ve Şanlıurfa'da İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi

Gaziantep'te aralarında Suriyelilerin de bulunduğu bin 200 öğrenci işaret diliyle İstiklal Marşı'nı okudu

GAZİANTEP- Gaziantep'te İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şehit Cuma Akıl Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İbrahim Tanış, yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un milli marşı "Korkma" diye başlattığını hatırlatarak, "Hazreti Peygamber, müşriklerden kaçarken mağaraya sığınmıştı. O sırada Hazreti Ebubekir'e 'Korkma, Allah bizimle beraberdir' demişti. Evet bu şiir de 'korkma' diye başlamalıydı. Çünkü Allah İslam'ın son kalesi olan bu necip milleti hiçbir zaman yalnız bırakmamıştı." dedi.

Programda öğrenciler, "41 Dize 41 Yorum" adlı oratoryoyu sahneledi. Hilal şeklinde dizilen öğrenciler, sırayla İstiklal Marşı'ndan ve Mehmet Akif Ersoy'un diğer şiirlerinden dizeler okudu. 

Törenin ardından, Mehmet Akif Ersoy konulu resim ve fotoğraf sergisi gezildi.

Programa, Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Fatih Solmazlar, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da katıldı.  

- İşaret diliyle İstiklal Marşı'nı okudular

Merkez Şahinbey ilçesindeki Münire Kemal Kınoğlu Ortaokulunda, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla, "Dilimiz sussa da gönlümüz vatanla" adlı etkinlik düzenlendi. 

Etkinlikte, yaklaşık bir aydır işaret dili eğitimi alan aralarında Suriyelilerin de bulunduğu bin 200 öğrenci, İstiklal Marşı'nı okudu. 

Proje sorumlusu Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Ayşe Rezzan Karagöz, yaptığı konuşmada, projeyi gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, amaçlarının dünyanın en güzel marşı olan İstiklal Marşı'nı tüm duygularıyla, bedenleriyle ve her hücreleriyle hissederek okumak olduğunu kaydetti. 

Karagöz, çalışırken hiç zorlanmadıklarını ifade ederek, "Öğrenciler her teneffüste, öğle arasında ve okul çıkışında çalıştılar. Konu İstiklal Marşı'mız da olunca, ekstra özen gösterdiler. Onlar için çok farklı bir çalışma oldu. Empati kurabildiler. İşitme engellilerin neler yaşadıklarını anlamaya çalıştılar." diye konuştu. 

Okul Müdürü Tuncay Erarslan da projeyi ilk duyduğunda çok mutlu olduğunu kaydederek, öğrencilerinin engellilere de dikkati çekmesinin gurur verici olduğunu belirtti. 

Programda, şiirler okundu ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatı anlatıldı.

- Malatya 

Malatya'da Battalgazi Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'ndaki törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 

Vali Ali Kaban, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 150 yıl önce Türk milletinin bir kriz yaşadığını ve Osmanlı'nın hasta adam olarak ilan edildiğini söyledi.

İstiklal Marşı'nın bir sonuç olduğunu ve bu sonucun Türkiye Cumhuriyeti devletini doğurduğunu aktaran Kaban, "Birilerinin hesabına göre Türkiye Cumhuriyeti devleti aslında olmaması gereken bir devlet. Buraların paramparça olması gerekiyordu. 1800'lü yıllarda Sırp isyanı ile başlayan 1900'lü yılların başında sözde Ermeni isyanı ile devam eden ve sonunda parçalanması gereken bir toprak olarak hesaplanıyordu. Bu İstiklal Marşı'nı ortaya çıkaran ruh, Türkiye Cumhuriyeti devletini ortaya çıkardı." diye konuştu.

Benzer bir sürecin 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimiyle yapılmak istendiğine dikkati çeken Kaban, "Her değerli şeyi sahiplenmek isteyenler olur. Asker bu topraklarda sahiplenilmek istenen değerli bir varlık. Tarihte uç noktalar onu ele geçirmek için her zaman uğraşmıştır. Kahraman ordumuz içine giren mikrobu her zaman atmayı başardı." dedi.

Program, Tecde Yunus Emre Anadolu Lisesi öğrencilerinin "Bir Gaziden Unutulmaz Dersler" isimli tiyatro oyununun sergilenmesiyle sona erdi.

Etkinliğe, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

-Şanlıurfa

Şanlıurfa'nın Siverek ve Harran ilçelerinde İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Siverek'e bağlı Karakoyun İlk ve Ortaokulunda gerçekleştirilen programda öncesi öğrenciler, mahalleye gelen askerleri "En büyük asker bizim asker" sloganlarıyla karşıladı.

Öğrencilerin Mehmet Akif Ersoy'u anlatan şiirleri okumasının ardından, İstiklal Marşı'nı ezberleme yarışmasında dereceye giren öğrencilere Türk bayrağı ve çeşitli hediyeler verildi. 

İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Astsubay Çavuş Öznur Sapsız, törende yaptığı konuşmada, her insan için vatanın kutsal olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yüce Türk milleti için de Türk toprakları çok değerli ve kutsaldır. Vatan sevgisi dünyadaki tüm sevgilerden en üstün olan sevgidir. Vatan insanın anayurdu, özgürlüğünü yaşadığı, bayrağını istediği gibi dalgalandırdığı kutsal topraklardır. Vatanımızın düşman işgalinden kurtulması için binlerce vatandaşımız bu uğurda canını feda etmiş, söz konusu vatan olduğunda gözleri hiçbir şey görmemiştir. Vatanın ve milletin bağımsızlığı için her türlü mücadeleyi yapmışlardır. Bizler vatan uğrunda kanlarıyla destanlar yazan şehit ve gaziler ile dolu bir milletin çocuklarıyız." 

Öğrencilerin yoğun sevgi gösterisinde bulunduğu askerler, Komanda Marşı'nı okudu.

Harran Ortaokulunda düzenlenen tören ise saygı duruşu ve İstiklal Marışı'nın okunmasıyla başladı.

Programda, 5. sınıf öğrencisi Hayrünnisa Özşahin'in İstiklal Marşı'nı okuduğu sırada, salondaki bazı kişilerin ağladığı görüldü.

Tören, şiirlerin okunması ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme