Gaziler günü kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü Malatya'da düzenlenen tören ile kutlandı.

Tören Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Törende, Vali Ali Kaban, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Ziya Öztürk tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Buradaki programın ardından protokol üyeleri, Yeşiltepe’de bulunan Malatya Garnizon Şehitliğini ziyaret ederek, karanfil bırakıp dua etti.

Gaziler Günü dolayısıyla son tören Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Törene, Vali Ali Kaban, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, askeri ve mülki erkan, gaziler ile öğrenciler katıldı.

Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Ziya Öztürk, törende yaptığı konuşmada, Sakarya Meydan Muharebesi’nin Türk halkının ölüm kalım mücadelesi olduğunu kaydederek, “Bu mücadele kaybedilseydi, sömürgenin Anadolu paylaşım olanı olan Sevr Anlaşması gerçekleşecekti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları böyle bir tabloyu Türk milletine yaşatmadılar. Yoktan var dilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, bugünün hür ve bağımsız Türk milletinin yolunu açmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu zaferin anısına 19 Eylül 1921’de Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer başkomutanı olan Mustafa Kemal Atatürk’e, Türk milleti adına Mareşal rütbesi ile Gazilik unvanını tebliğ etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk milleti tarafından Gazi unvanı verilen ilk askerimizdir” ifadelerini kullandı.

Öztürk, Türkiye’nin bugün dünden daha fazla iç ve dış hain odakların tehdidi altına olduğuna vurgu yaparak, “15 Temmuz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yuvalanan millet ve cumhuriyet düşmanları hainlerin darbe girişimini, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçek vatansever askerleri, emniyet teşkilatımız ve asil milletimizin kahraman evlatları tarafından önlenmiştir” şeklinde konuştu.

2. Ordu Garnizon Komutanlığı’nda görevli Piyade Yarbay Fatih Güler, törende ‘Gazilik’ konulu bir konuşma yaptı.

Yarbay Güler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasından sonra 19 Eylül 1921’de TBMM tarafından Gazilik unvanının verilişinin 96’ncı yıldönümü olduğunu belirtti.

Vatanın savunulmasının yüksek kahramanlık istediğini kaydeden Yarbay Güler, “Bedeli candır. Bu nedenledir ki şehitler nurlu, gaziler onurlu insanlardır. Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakârlığının yaşayan destanıdır. Gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır” ifadelerini kullandı.

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli Mustafa Fırat ise ‘Milli ve dini hayatımızda gazilik’ konulu bir konuşmasında, “Şehitlik ve gazilik makamı milli değerlerimiz ve inancımıza göre kutsal makamlardır. Nitekim Kuran-ı Kerim’de şehitlik ve gazilik için, ‘iki güzellik, iki iyilik’ tabiri kullanılmaktadır. Buna göre en değerli ölüm şahadetse, en değerli hayatta gaziliktir denebilir” ifadelerine yer verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Rasim Bulut ise “Aziz Türk milletinin vatan, bayrak, milli birlik ve bağımsızlık uğruna gözünü, kolunu, bacağını feda eden kahraman evlatlarının; Türk’ün şanlı gazilerinin kıvanç gününde bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarih boyunca Türk milleti şehitlik ve gazilik makamlarına nail olabilmek için gözünü kırpmadan hayatını ortaya koymaktan asla çekinmemiştir. Yazdığı kahramanlık destanlarıyla bunu defalarca ispat etmiştir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme