Güneş ışınları benin özelliğini olumsuz yönde etkileyebilir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Engin Yavuz, ultraviyole ışınlarının var olan benin özelliğini olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekerek, bu nedenle benlerin güneş koruyucu krem ile kapatılması gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır Özel Genesis Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Engin Yavuz, güneş ışınlarına ilişkin uyarılarda bulundu. Güneş ışınlarının sadece insanlar için değil, tüm canlılar için gerekli olduğunu anlatan Yavuz, özellikle çocuklarda D vitamini sentezi açısından büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi. Ancak güneş ışınlarına fazla maruz kalmanın kalıcı cilt hasarları ile birlikte deri yaşlanmasını hızlandırmaya neden olabileceğine dikkat çeken Yavuz, “Özellikle güneş ışınlarında bulunan ultraviyole-A ve ultraviyole-B ışınları efelid denilen çillerde artışa sebep olmaktadır. Yüzünde benleri olan kişilerde bu ultraviyole ışınları var olan benin özelliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu açıdan bu benlerin güneş koruyucu krem ile kapanması gerekir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için etkili güneş koruyucular ile birlikte özellikle ışınların yoğun olduğu 11.00-15.00 arasında fazla güneşe çıkmamak ve şapka kullanmakta diğer koruyucu yöntemlerindendir” dedi.
Özellikle yüz bölgesinde renkli benleri olan insanların bu benlerin karakterlerini olumsuz yönde etkilenmemesi için ön tedbirlere daha özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Yavuz, “Malign melanom denilen bir deri kanseri çeşidi yüzünde fazla sayıda renkli benleri olan insanlarda daha fazla risk oluşturmaktadır. Eğer güneş ışınlarıyla zaman içinde bu benlerin değiştiğini fark edelerse bir dermatoloji uzmanına görünmeleri gerekir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme