Gürer: 'Maliyet yüksek, destekler yetersiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in pamuk üretimiyle ilgili sorusuna verdiği yanıtta, bu yıl pamuk üretiminde geçen yıla göre yüzde 12’lık bir artış beklendiğini açıkladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise maliyetin yüksek, desteklerin de yetersiz olduğunu kaydetti. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizdeki pamuk üretimiyle ilgili olarak Bakan Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Ülkemizde hangi illerde pamuk ekimi yapılmaktadır. Pamuk ekim alanları 2002 yılında ülkemiz genelinde ne kadardır, 2017 yılında ekim alanları ne kadardır? 2002 yılında pamuk rekoltesi ne kadardır? 2017 yılında ne kadar ton gerçekleşmiştir? Üretimde ilk üç il hangileridir?2016 ve 2017 yılında ne kadar ithal pamuk ülkemize gelmiştir? Ülkemizde 2002 yılında ne kadar pamuk toplama işçisi vardır? 2017 yılında pamuk toplama işçisi sayısı kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 
Bakan Fakıbaba, stratejik ürün olarak kabul edilen pamuk üreticilerine önemli destekler sağlandığını ve 2017 ürünü kütlü pamuğa kilogram başına 80 kuruş fark ödemesi desteği verildiğini ifade etti. 
 
Pamuk üreticilerine verilen prim desteğinin yanında mazot, kimyevi gübre, sertifikalı tohum, organik tarım desteği de sağlandığını anlatan Fakıbaba, “Ülkemizde pamuk'ta verim potansiyeli yüksek sertifikalı çeşitlerin kullanılması ve makineli hasada geçilmesi ile birlikte birim alandan elde edilen verim dünya ortalama veriminin oldukça üzerindedir” dedi. 
 
Fakıbaba, “Kütlü pamuk üretimi 2016 yılında 2.100.000 ton olarak gerçekleşmiş olup, 2017 yılında %12'lik artışla 2.350.000 ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşmesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı. 
 
GÜRER: “ÜRETİCİ İTHALAT İLE TEHDİT EDİLMEMELİ”
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde pamuğa talebin artmasına rağmen ürünün maliyetinin yüksek olması ve verilen desteklerin yetersiz kalması nedeniyle, üreticilerin sorun yaşamaya devam ettiğini söyledi. 
 
Ömer Fethi Gürer, alım garantisinin olmadığı pamukta, üreticilerin özellikle zirai mücadelede ciddi mağduriyet yaşadığını ifade ederek, pamuğun alıcısı konumundaki pek çok tesisin kapatılmış ya da kapasitelerini düşürmüş olmalarının pamuk üreticisi için bir risk olduğunu kaydetti. 
Gürer, pamukta gümrük vergisi sorununun çözülmesi, toplama maliyetlerinin düşürülmesi için devlet desteği verilmesi ve üreticinin ithalatta tehdit edilmemesi durumunda, Türkiye için stratejik bir öneme sahip olan bu ürünün, yeniden ülke ekonomisine katkı sağlayacak duruma gelebileceğini ifade etti. 

Bakmadan Geçme