Gürer, ''Seçimlere gölge düşebilir''

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda, YSK Kanun Teklifi’ni değerlendirdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz olarak Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi’yle ilgili görüşlerini açıkladı. Gürer, teklifte seçimlere gölge düşürebilecek düzenlemelerin yer aldığını belirtti. 

PERSONEL YAPISI DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR

Taslağın YSK’nın yapısında köktü değişiklikleri içerdiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanı Gül'e bu taslakla personel yapısının değiştirilmesinin hedeflendiğini söyleyerek “İşe alımlarda sözlü ve gerekirse uygulamalı sınavla torpil, kayırmacılık ve liyakat ilkesi yerine, sadakat ya da başka ilkelerin gündeme gelmesi olasıdır. Neden bu uygulama yasa tasarısında yer almaktadır?” diye sordu.

TARAFSIZLIĞA GÖLGE DÜŞÜRÜR

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Yüksek Seçim Kurulu personelinin Adalet Bakanlığı personeli kılınmak istenmesine Yüksek Seçim Kurulu personeli karşı çıkmaktadır. Bu uygulama mevcut il ve ilçe seçim kurulları personellerinin kazanımlarını ortadan kaldırması ve personel üzerinde bir baskı kurulacağı kaygısına neden olmaktadır. Kurulun yansız ve tarafsızlığına gölge düşürebilecek böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyulmuştur? Bu düzenlemelerle Yüksek Seçim Kurulunun tartışılır kılınmasına, gelecek seçimlerin şaibeli hâle gelmesine neden bugünden neden olunmaktadır” dedi.Gürer konuşmasına yanıt veren Bakan sözleri tutanaklara şöyle yansıdı."

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL

"Neden sözlü sınav yapılıyor?" şeklinde bir soru vardı. Danıştay Kanununa göre personel yazılı ve sözlü sınavla atanmaktadır. Yine, 6087 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesine göre personel yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre atanmaktadır. Adalet Bakanlığı personeli de komisyonların sözlü, yazılı, uygulama sınavlarına göre atanmaktadır. Hâkim, savcı adayları da yazılı ve sözlü sınavına göre yine atanmaktadırlar."

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL -Sayın Gürer'in yine YSK Kanunu'yla ilgili personelin Adalet Bakanlığı kadrolarına atanabilmesi hakkında bir sorusu vardı, "Adalet Bakanlığına neden veriliyor?" şeklinde. Esasen birçok benzer kurumların kanunlarında benzer hükümler, buna benzer hükümler yer almaktadır. Mevcut Yüksek Seçim Kurulu Kanunu'nun bu teklifinde de bu yer almaktadır. Benzer bir hüküm, 6087 sayılı Hâkimler Savcılar Kurulu Kanunu'nda "Kurulda görevde yapan personelin genel sekreterin teklifi, başkanın uygun görmesi üzerine mükteseplerine uygun olarak Adalet Bakanlığınca Bakanlık merkez ve taşra teşkilat kadrolarına atanabilirler." şeklinde bir hüküm var. Yine Danıştay Kanunu'nda benzer bir hüküm yer almaktadır. Yine Yargıtay Kanunu'nda da oradaki personellerle ilgili böyle bir düzenleme yer almaktadır. Ve Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu'nda da benzer bir hüküm yer almakta, Adalet Bakanlığınca bu kadroların atanması yönünde bir hüküm yer almaktadır. Eğer daha iyi bir öneriniz varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verelim ya da farklı bir bakanlığa teklif ediliyorsa, Çalışma Bakanlığı…

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Mevcut hâliyle kalsın isteniyor Sayın Bakan, Çevre Bakanlığına verilsin demiyoruz.

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL (Gaziantep) - Bu hususla ilgili Adalet Bakanlığınca, bizce çok özel bir gayret yok ama bir şekilde yapılan işlerin benzerliği, nitelik itibarıyla… Ve şu anda ilgililerce malumdur ki, Seçim Kurulundaki personeller Adalet Bakanlığı personelinin genel itibarıyla görevlendiği kişilerdir, Adalet Bakanlığı personelleri eliyle zaten yürütülmektedir. Dolayısıyla bu hususla ilgili bir ihtiyaç duyulması hâlinde, buna da bağımsız Yüksek Seçim Kurulunun karar vermesi hâlinde Adalet Bakanlığınca bu anlamda atanmasına yönelik bir değerlendirme söz konusu olmaktadır." Dedi.

Bakmadan Geçme