Kanserin erken safhada yakalanması tedaviyi mümkün hale getiriyor

Medikal Park Uşak Hastanesi uzmanı Opr. Dr. Bülent Özdemir yaptıkları tarama testleri ile kanserli hücreleri erken safhada yakaladıklarını ve kanser tedavisini mümkün hale getirebildiklerini söyledi.Yaptıkları tarama testleri ile erken teşhisin...

Medikal Park Uşak Hastanesi uzmanı Opr. Dr. Bülent Özdemir yaptıkları tarama testleri ile kanserli hücreleri erken safhada yakaladıklarını ve kanser tedavisini mümkün hale getirebildiklerini söyledi.

Yaptıkları tarama testleri ile erken teşhisin birçok hastalık karşısında tedavisinin mümkün olduğuna değinen Medikal Park Uşak Hastanesi Opr. Dr. Bülent Özdemir özellikle 20 yaşına gelmiş her bayanın ayda bir defa kendi kendine meme kanserine karşı muayenenin yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Mamografi testinin 40 yaşından sonra özellikle yapılması gerektiğini anlatan Özdemir; “ Meme kanserinin erken teşhisi için 20 yaşına gelmiş her bayan ayda bir defa kendi kendine bu muayenesini yapmalı. Eğer eline herhangi bir olağan dışı sertlik veya kitle geldiği zaman mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesini öneriyoruz. 40 yaşından sonra mamografi dediğimiz bir tarama testimiz var bunu da 40 - 50 yaş arası iki yılda bir öneriyoruz eğer ailesel bir yatkınlık yoksa senede iki kez şayet ailede bir yatkınlık varsa yılda bir defa bu tarama testini mutlaka öneriyoruz. 50 yaşından sonra her bayan yılda bir defa bu testi yaptırmalı” dedi.

Kalın bağırsak ve makat kanserlerinde 50 yaşından sonra her bayan ve erkeğin mutlaka gayta da gizli kan testi ve “Gayta” tetkiki ile araştırılması gerektiğini dile getiren Medikal Park Uşak Hastanesi Opr. Dr. Bülent Özdemir, bu tarama testinin her 5 yılda bir mutlaka uygulanması gerektiğini kaydetti.Gayta da gizli kan testi taramasının sağlık ocağı merkezlerinde yapıldığını bildiren Özdemir şunları söyledi; “ Gayta tetkiki 50 yaşından sonra her bayan ve erkek vatandaşımızın yaptırması gereken bir tarama kolaylıkla artık sağlık ocağı merkezlerinde bu tarama yapılıyor gidip buralarda bu tarama testlerini yaptırsınlar. Ayrıca 50 yaşından sonra hiçbir yakınması olamasa dahi her insan mutlaka “Kolonoskopi” denilen işlemi yaptırması gerekiyor buda Kolorektal kanserlerdeki tarama yöntemlerinden önemli bir yer tutuyor. Yine ereklerde prostat kanseri tarama testi “PSA” Prostat spesivik Antijen değerine bakılarak tarama testi olarak uygulanıyor bu sebeple erken teşhis hayat kurtarıyor” dedi.

Bakmadan Geçme