Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem:

Türkiye'deki tarım arazilerinde vatandaşların belini büken en büyük etken miraslı arazilerin olduğunu söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, devletin öncelikli olarak bu konuya acilen bir çözüm bulması gerektiğini savundu.Karacabey...

Türkiye’deki tarım arazilerinde vatandaşların belini büken en büyük etken miraslı arazilerin olduğunu söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, devletin öncelikli olarak bu konuya acilen bir çözüm bulması gerektiğini savundu.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, 1757 sayılı "Toprak ve Tarım Reformu Kanunu" ile tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Erdem, "Daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak çok önemli. Bunun için kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltilmesi için yapılan çalışmalara nazaran birçok çiftçimiz de mağdur duruma düştü. Parçalı arazilerin işlenilip sistemde beyan edilememesi beraberinde birçok sorunu da getirdi. Sorunların başında arazilerin ÇKS de belirtilmediğinden TARSİM sigorta yaptırılamamaktadır. Bu durum sonunda ise yaşanılan yağış veya don gibi doğal afetlerde ürünler hasar görmekte ve çiftçilerimiz de büyük kayıplar yaşamaktadır" dedi.

Son günlerde Karacabey’de ve civar mahallelerde yoğun yağışlarla barajlarda istenen su seviyesinin yakalandığına dikkat çeken Erdem, yaşanan kuraklıkların ardından bu yılki yağışların yüzlerini güldürdüğünü ancak Karacabey’de bazı mahallelerde yaşanan sel nedeniyle de çok sayıda çiftçinin zarar gördüğüne vurguladı. Erdem, "Çiftçilerimiz arazi toplulaştırma kanunu ile birçok zorluk ile karşılaştığı ve sisteme beyan ettiremedikleri arazileri doğal olarak sigorta da yaptıramamaktadır. Herhangi bir doğal afet ile karşılaşıldığında doğacak olan zararlarını temin edememektedir. Bu konuyla ilgili mahalle muhtar ve azalarında yetkilendirilmesi ile yüzde 90 başarılı olacağını düşünüyoruz. Örneğin; Karacabey’ 683 bin dekar arazinin olmasına rağmen ancak 320 bin dekarı Çiftçi Kayıt Sistemine giriyor. Kalan 340 bin dekar arazi kayıtta görünmediği için Türkiye’de ithalat ihracat ayağında da dengesizlik oluyor. Bu da çiftçilikte her alana yansıyor. Bu ülkenin tarımda belini büken en büyük etken miraslı arazilerdir. Kayda giremiyor. Devletin öncelikli olarak bu konuya acilen bir çözüm bulmalıdır. Bu gerçekle ülke olarak yüzleşmemiz gerekiyor"’ şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme