Kayısının sorunları MÜSİAD Genel kuruluna taşındı

MÜSİAD Malatya, GİK toplantısında Malatya kayısının stratejik tarım ürünü olarak kabul edilmesi için dosya sundu.

MÜSİAD Malatya yönetimi, Aksaray’da düzenlenen 97. Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısına katıldı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Aksaray’da gerçekleştirilen Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısına katılan MÜSİAD Malatya Şube Başkanı, kayısı başta olmak üzere tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların yer aldığı dosya sundu. Dosyanın içeriğinde yer alan konuların başında kayısı yer aldı. Kayısının stratejik tarım ürünleri arasına alınması ve üreticinin desteklenmesi gerektiğini dile getiren Kalan, Malatya çiftçisinin daha fazla mağdur olmaması, kayısının gerçek fiyatının belirlenmesi ve her yıl değişken fiyatların önlenmesi için lisanslı depoculuğun bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

GİK’de sunulan raporda yer alan başlıklar şöyle oldu:

"Mevcut olan kayısı borsasının fiyat istikrarını sağlaması ve haksız rekabeti önlemesi için yeteri miktarda finansman desteğin sağlanması.

Kuru kayısının iç piyasada tüketiminin arttırılması için reklam payına destek sağlanması ve rekoltenin fazla olduğu yıllarda okullarda ve THY’da dağıtılması için gerekli desteklerin verilmesi." Toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Malatya Başkanı Hüseyin Kalan, tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunların görüşüldüğü GİK’te detaylı bir rapor hazırlanarak Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’e takdim edildiğini belirtti. İki gün süren toplantıda MÜSİAD Malatya Şubesi olarak kayısı da yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin yer aldığı raporu da Bakan Yardımcısı Daniş’e sunduklarını belirten Kalan, MÜSİAD GİK toplantısının ülke ekonomisi için oldukça faydalı geçtiğini söyledi.

Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Aksaray Başkanı Eyüp Dağdaş, MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kalan ve diğer illerin MÜSİAD Şube Başkanları ve üyeleri katıldı.

Bakmadan Geçme