Kocaeli'de atıklar denize değil, arıtma tesislerine gidiyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevreye gösterdiği hassasiyet sayesinde Körfez'e akan atıksuların yüzde 99'ini arıtılarak denize ulaştırmayı başardı.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevreye gösterdiği hassasiyet sayesinde İzmit Körfez'inde...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevreye gösterdiği hassasiyet sayesinde Körfez’e akan atıksuların yüzde 99’ini arıtılarak denize ulaştırmayı başardı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevreye gösterdiği hassasiyet sayesinde İzmit Körfez’inde bile denize girilebiliyorken, Mavi Bayraklı Plaj sayısını da dörde çıkardı. Büyükşehir Belediyesi yaptığı çalışmalarla Deniz Uçağı, deniz temizleme araçlarının yanı sıra, Körfez’e akan atıksuların %99’ini arıtılarak denize ulaştırmayı başardı. İzmit Körfez’i 35 yıl önceki temizliğine ve güzelliğine tekrar kavuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, kent genelinde hayata geçirdiği arıtma tesisleri ile Türkiye de yeni bir rekora imza attı. Hayata geçirilen arıtma tesisi projeleri ile Kocaeli genelindeki 22 tesis sayesinde atık suların yüzde 99’u arıtılarak denize ulaşıyor. Bu tesislerin 7’si ise ileri biyolojik arıtma tesisi olma özelliğini taşıyor. Büyükşehir Belediyesi, yatırımları ile Kocaeli’yi Türkiye’nin en fazla atıksu arıtma tesisi hayata geçiren kent haline getirmeyi başardı.

İzmit Körfezi sınırları içerisinde çeşitli yerlerde yüzer halde bulunan veya birikinti yapan katı ve sıvı atıkların temizlenmesi amacı ile 2007 yılından itibaren Deniz Süpürgesi hizmeti veriliyor. Daha önceleri 1 adet olan deniz süpürgesi 2017 yılı itibari ile 4 adet olarak hizmet sunuyor. Deniz süpürgeleri ile 2017 yılında 500 metre küp katı atığın deniz yüzeyinden toplanması ve İZAYDAŞ Tesislerinde bertaraf edilmesi sağlandı.

İzmit Körfezine dökülen bazı derelerde özellikle yağışlar sonrası İzmit Körfezi’ne gelen yüzeysel atıkların denize ulaşmadan toplanarak bertaraf edilmesine ve oluşabilecek sıvı atıkların toplanmasına yönelik olarak sabit bariyer sistemi kurulması ise 2014 yılından bu yana uygulanıyor. İzmit sınırlarındaki Kumla ve Kiraz derelerinin denize dökülmeden önceki bölümlerine sabit bariyer yerleştirildi. Söz konusu sabit bariyerler sayesinde, özellikle yağışlı havalardan sonra dereler vasıtası ile İzmit Körfezi’ne dökülen yüzeysel katı atıklar denize ulaşmadan toplanıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Körfezi deniz suyu kalitesine olan etkilerini izleyebilmek ve buna yönelik güncel veri sağlayabilmek amacı ile 2007 yılı sonlarından bu yana “İzmit Körfezi Su Kalitesinin ve Karasal Girdilerin İzlenmesi Ve Kirliliğin Önlenmesine Yönelik Önerilerin Geliştirilmesi” projesi TÜBİTAK-MAM ile birlikte yürütülüyor. İzlemeler toplam 6 deniz istasyonunda bir yıl süresince mevsimlik olarak belirli derinliklerde gerçekleştiriliyor. Ayrıca; Körfeze deşarj olan 8 dereden numuneler alınarak bu kapsamda izlenmesi sağlanıyor.

Acil müdahale gerektirecek deniz kirliliklerine, kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için etkin bir şekilde müdahale edilerek önlem alınıyor. Bununla alakalı olarak 3 adet “Deniz Kirliliği Acil Müdahale Konteynırları” temin edildi. Acil Müdahale Konteynırları bünyesinde; deniz bariyeri, deniz temizleme ve kontrol teknesi, katı atık bariyeri, petrol ve yağ emici sosis bariyer ile petrol ve yağ emici pedler bulunuyor.

Kocaeli sınırları içerisinde bulunan göl, gölet ve derelerin, bakım ve temizlik çalışmalarını gerçekleştirmek üzere, deniz ve göl kıyılarında, açık kanalet içlerinde, dalyanlarda, bataklık ve sazlıklarda saz ve ot biçme, toplama, tırmık ve kepçe kullanmak suretiyle tarama faaliyetinde bulunacak çok işlevli, karada ve suda hareket kabiliyetine sahip amfibik sulak alan taşıtı ve yardımcı ekipmanları 2015 yılı içerisinde satın alındı. Söz konusu yüzergezer sulak alan taşıtıyla İzmit Körfezi’nin çeşitli alanlarında ve özellikle Halk Plajları’nda etkin bir şekilde yosun toplama çalışmaları yürütülüyor.

Bakmadan Geçme