Malatya Coğrafi İşaret Çalıştayı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından MalatyaCoğrafi İşaret Çalıştayı düzenlendi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Ali Kaban, MalatyaBüyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen çalıştayda, bütün ürünlerde artık bir ekonomizasyon dönemine girildiğini belirterek, her şeyin ekonomik açıdan ele alınır hale geldiğini belirtti.

Tarihte çok önemli olan göç yollarının, ticaret yollarını değişmesiyle anlamlarını yitirdiğine dikkati çeken Kaban, "Bu noktada hiç umulmadık bazı yerlerde önem kazanmış gözüküyor. İşte o anlamda bizim ekonomik değer olarak da gücümüzü artırmamız gerekiyor ki gelecekte bir varlık gösterebilelim." ifadelerini kullandı.

Kaban, Malatya için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu toplantıda baktık ki çok sayıda coğrafi işaretler alabileceğiniz ürünler var. Bunlar ya buraya özgü kayısı gibi kuru kayısı gibi ciddi anlamda getirisi olan ürünler veyahutta burada yüzyılların içerisinde evrilerek oluşmuş bir kısım yeme içme kültürünün sonucu olan gıda ürünleri. Bunların daha da ileri götürülmesi için elimizden geleni fazlasıyla yapmamız lazım. Hadise basit görünüyor ama hiç de öyle değil. Bir tesciliniz olmazsa bir şekilde bu geçmişte ve hala da yaşıyoruz bildiğim kadarıyla baklavamıza mesela sahip çıkmak isteyen başka ülkeler var. Yoğurdumuz başkalarının elinde. Halbuki tarihte kimin yoğurdu ne kadar kullandığı nasıl icat ettiği, aslında baklavanın nasıl bir süreç geçirdiği yine sucuk ve benzeri ürünlerin nasıl bir süreç geçirdiği ortada. Buna rağmen onu ele geçirmek isteyen başka ülkeler oluyor. Biz bu yolda, bu tescil yoluyla bu manada bu ürünleri nereye aitse, orijini neresiyse orayı da tespit etmiş oluyoruz. Bu aynı zamanda orijin itibariyle o ürünün en yoğun kullanıldığı, en yoğun bir şekilde tüketime sunulduğu yeri de ifade ediyor."

Konuşmaların ardından Arapgir Mor Reyhanı tescil belgesi Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu'na ve Dalbastı Kirazı coğrafi tescil belgesi ise Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop'a verildi.

Bakmadan Geçme