Malatya'da 'Seyyid Battalgazi Sempozyumu' düzenlendi

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Seyyid Battalgazi Sempozyumu düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Türk dünyası için büyük öneme sahip Seyyid Battalgazi’yi tanıtmak amacıyla ilk defa müstakil bir sempozyum gerçekleştirildi.

Bir otelde başlayan ve 2 gün sürecek sempozyumun açılış konuşmasını yapan Malatya Valisi Ali Kaban, geleceğin geçmiş üzerinden okunduğunu kaydetti.

Modern sonrası zamanlarda küreselleşmenin alabildiğine yaygınlaştığı, bir yaşam biçimi olarak herkesi etkilediği zamanlarda bile tarihin büyük önem taşıdığını aktaran Kaban, şunları belirtti:

"Çünkü sizi oluşturan genetiği bilmezseniz, geleceği inşa etmek gibi bir imkanınız, ihtimaliniz yok. Bu anlamda geleceği inşa edebilmenin olmazsa olmazı, hakikaten tarihe dönüp, nerede ne yaptık, neyi doğru, neyi yanlış yaptık. Bunu da bilim adamlarımızın bize göstereceği tarzda o hatalara düşmeden o güzellikleri tekrar ihya ederek, geleceği yaşanabilir kılmamız ile ancak mümkün gözüküyor."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise kentin coğrafyası, kültürü, tarihi ve insanlarıyla Anadolu’nun kültür ve medeniyet merkezi konumunda olduğunu kaydetti.

Battalgazi’yi yeteri kadar tanımadıklarını, filmlerde ve tiyatro sahnelerinde tanıdıklarını vurgulayan Çakır, "Gençlerimiz Battalgazi’yi bilmiyorlar. Aslında belki de onların ortaya koymuş oldukları mücadeleler ve değerler neticesinde bugün buralara geldik. Dolayısıyla biz her zaman vatanına, milletine canını feda edebilecek bir nesli yetiştirebilirsek, geleceğimizden de emin olacağız." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından başlayan sempozyumun birinci oturumunda Doç. Dr. Ahmet Güzel "Battalgazi’nin Tarihi ve Menkıbevi Şahsiyeti",  Tarihçi Orhan Toğrulca "Battalgazi Döneminde Malatya", Yrd. Doç. Dr. Ali Kapar "Battalgazinin Şii Kaynaklara İntikali", Araştırmacı-Tarihci Yazar Resul Kefenceli de "Malatya’nın Fethi ve Anadolu’da İslam Kahramanları: Battalgazi ve Hasan Gazi" konularında sunum yaptı.

Bakmadan Geçme