Malatya'daki tüm taksi durakları yenilenecek

Malatya şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasının organizasyonu ile şoför esnaflarına yönelik olarak istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat,  TESK Genel Başkanı Bendevi Paladöken, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet İnce, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı ve TESK Başkan Vekili Fevzi Apaydın, TESK Genel Başkan Vekili Burhan Aksak, MESOB Başkanı Şevket Keskin, esnaf odası başkanları ve şoför esnafı katıldı.
MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Biz hep istikrardan yanayız, hep istikrardan yana olduk. Hükümete sonuna kadar destek verdik, yine destek vereceğiz.” diyerek, şoför esnaflarının plaka tahsisi, garajlara giriş ve çıkışlardaki ücret uygulaması, taksi durakları ve minibüs durakları yenileme uygulaması, Galericiler Sitesindeki asfalt sorunu ve Kamyoncular Garajında artezyen kuyusu açılması konusundaki sorun ve talepleri dile getirdi.
Keskin, sorunların kısa sürede çözümleneceğine inandığını belirterek, diğer sektörlerdeki esnaf ve sanatkarlarında Büyükşehir ve İlçe belediyeleri tarafından çözülmesi gereken sorunları da bulunduğunu belirterek, tabela vergisi, içmesuyu faturalarına yansıtılan ücretler gibi sorunları da dile getirerek, bu sorunlarında çözüm bulacağına inandığını kaydetti.
Keskin, “Artık şunu istiyoruz, şoför esnafı artık belediyelerden dert yanmayacak. Sadece şoför esnafımız değil, tüm esnaflarımız belediyelere gittiğinde kapılar açılacak ve sorunlar çözülecek, biz bunu istiyoruz.” dedi.
“Cumhurbaşkanımız esnaf dostudur, baş ustadır”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnaf ve sanatkar kesiminin sorunlarına her zaman sahip çıktıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan esnaf dostudur, baş ustadır. Bunu samimi olarak söylüyorum.” dedi.
Tüfenkci, “Esnaf ekonominin bel kemiğidir. Faizlerin yüzde 20 olduğu ortamda biz esnaf ve sanatkarımıza yüzde 4-5 faiz oranıyla kredi imkanları sunuyoruz.” İfadesini kaydederek, esnaf kredilerinde işletme limitinin 200 bin TL olduğunu, yine 500 bin TL’ye kadar da kredi  verilerek esnafların yatırımlarını daha rahat yapma imkanı bulmasını sağladıklarını kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Başbakan Binali Yıldırım’ın şoför esnafına ÖTV’siz araç verilmesi sözünün hayata geçirildiğini belirten Tüfenkci, “Hep sizin istediğinizdi, 'Emekli olup da çalışanlardan prim kesmeyin' diyordunuz, 'tamam' dedik ve Allah'a hamdolsun cumhurbaşkanımız, başbakanımız, hükümetimiz sözünü yerine getirdi. Siz dediniz ki 'Gelir vergisinden basit usule geçmek kolay olsun.' 'Peki' dedik, onu da yaptık. İstisna sınırını 9 bin TL'ye çıkarttık. 9 bin TL'nin altında kazanç beyan edenlerden hiç vergi almıyoruz. Önümüzdeki dönem bir şey daha var; Bağ-Kur primleri. İnşallah yeni hükümet bu noktada da gereken adımları atar ve esnafımızı rahatlatacak çalışmaları yapacaktır diye düşünüyorum. Daha önceden teşviklerden 10 kişinin altında çalışanlar faydalanamıyordu. 3 kişi ve daha altında çalıştıran küçük esnafımıza da 'Bir senden bir benden' kampanyası çerçevesinde yeni genç bir arkadaşımızı işbaşı yaptırdığında bir yıllık ücretin altı ayını SSK ve damga vergisi de dahil olmak üzere hükümet tarafından maaşı da karşılanıyor. Hem bir kişiye istihdam sağlansın hem de küçük esnafımız işini büyütsün istiyoruz. Elbette ki bizim zincir mağazalar sorunumuz var. Onunla ilgili de önümüzdeki dönemde zincir mağazalara karşı esnafımızın dezavantajlı konumunu düzeltmek adına düzenleme yapılacaktır diye düşünüyorum.” diye konuştu.
Polat, “Müjde olarak veriyorum”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, esnaf ve sanatkarların yaşamış olduğu sorunlara her zaman çözüm odaklı olarak yaklaşacaklarını ifade ederek, “şunu net olarak ifade edeyim, bugün yarından iyi olacak, yarın da bugünden iyi olacak. Hep daha iyiye, daha güzele gideceğiz.  El ele vererek, omuz omuza vererek, hep daha ileriye gideceğiz. Müjde olarak veriyorum; şehir merkezinde başlamak üzere, mahallelere ve ilçelere de devam ederek, bütün taksici kardeşlerimizin taksi duraklarını yapacağız. Bütün taksi duraklarını en iyi şekilde yapıp size teslim edeceğiz” dedi.
MESOB Başkanı keskin, Malatya’daki bütün esnaf ve sanatkarların talep ve sorunları ile ilgili olarak hazırlanan dosyayı da Büyükşehir belediye Başkanı Polat’a verdi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, TESK olarak sorun ve talepleri her zaman takip ettiklerini ve çözüm üretmeye çalıştıklarını belirterek, “Bu memlekette huzur olmadığı sürece, güven olmadığı sürece, bu memlekette birlik beraberliğin idamesi olmadığı sürece araban olsa ne olur, durağın olsa ne olur, apartmanın olsa ne olur?” diye konuştu.
İstişare toplantısında Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı ve TESK Başkan Vekili Fevzi Apaydın, TESK Genel Başkan Vekili Burhan Aksak’da birer selamlama konuşması yaptılar.

Bakmadan Geçme