Meğer Araçlara cam filmi taktırmak hiçbir zaman serbest olmamış!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, araçlarda cam filmi yasağıyla ilgili soru önergesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yanıtladı. Bakan Özlü, araçlarda cam filmi taktırılmasının, 1997’den bu yana yasak olduğunu söyledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yapılan yönetmelik değişikliği ile araçlarda cam filmi ve renkli camın yasaklandığını belirterek,  araç sürücülerinin bu bağlamda değişken kararlar nedeniyle zor durumda kaldığını ifade etti. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 2016 ve 2017 yıllarında araçlara takılan cam filmi ve renkli cam sayısı kaçtır? Parasal tutarı ne kadardır? Alınan yasak kararı süreklilik arz edecek midir?” şeklinde sorular yöneltti. 

1997’DEN BU YANA YASAK

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları (cam filmi) yapıştırılmasının, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtildiği gibi 18/7/1997 tarihinden beri yasaklı olduğunu söyledi. 

HİÇBİR ZAMAN SERBSET OLMADI

Bakan Özlü, “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik (AİTM)'de 26/10/2016 tarihinde yapılan düzenleme, bahse konu yasağı etkilememekte ve dolayısıyla cam filmi yasağı, ilgili mevzuat gereği cezaların kesildiği dönemde de devam etmektedir. Bu yönetmelik kapsamında, 26/10/2017 tarihinden önce yapılan cam filmi uygulamalarına ilişkin serbestlik getirici bir düzenleme mevzubahis değildir. Diğer bir ifadeyle, sürücülerin araçlarına cam filmi ve renkli cam takması hiçbir zaman serbest bırakılmamıştır” açıklamasında bulundu. 

BAKANLIK YASAĞIN KALDIRILMASINDAN YANA

Bakanlık olarak Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde cam filmi yasağının kaldırılmasından yana olduklarını da ifade eden Bakan Özlü, “Bununla birlikte, gerçekleştirilen terör saldırılarında cam filmi uygulanmış araçların etkin bir terör unsuru olarak kullanılmış olması, yaşanan can kayıpları ve bu meselenin Emniyet Genel Müdürlüğü açısından denetim güçlüğü yaratması; İçişleri Bakanlığı ile birlikte ilgili kamu kurumlarının söz konusu düzenlemeyi tekrar gözden geçirmesi mecburiyetini doğurmuştur” ifadesini kullandı. 

Bakan Faruk Özlü, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıt şöyle: “Bu çerçevede, kamu güvenliğine ilişkin ortak refleks ve gereksinimlerin bir sonucu olarak, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63üncü maddesinin uygulanmaya devam etmesinin gerekli olduğu değerlendirmesine varılarak bu doğrultuda 21/10/2017 tarihli ve 30217 sayılı Resmî Gazetede AİTM Yönetmelik değişikliği yayımlanmıştır.

Netice olarak, bahse konu yönetmelik değişikliğiyle ilgili olarak günlük kararlar alınması gibi bir durum kesinlikle söz konusu olmayıp burada direkt olarak vatandaşımızın güvenliğinin sağlanmasına yönelik kaygılar ön plandadır. Bununla birlikte, cam filmi konusunda Bakanlığımız ile İçişleri ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları arasındaki teknik çalışmalar sürdürülmektedir. Öte yandan, önergede belirtilen türde istatistiksel veriler Bakanlığımızca tutulmamaktadır…”dedi.    

PLANSIZLIK VE YETERSİZLİK HER ALANDA SIRITIYOR

CHP Niğde Milletvekili Öner Fethi Gürer Cam filmi konusunda bile tutarlı ve ortak davranış sergileyemeyen AKP hükümetinin değişken kararlarını eleştirerek, “Bu tür olaylar vatandaşında başını döndürdü. Bakan ısrarla terör konusunu dile getiriyor, terör önlemede doğrudan ilgisi olan içişleri Bakanlığı soruna aynı yaklaşımla baksa konuyu sahiplenirdi o ise durduruyor. Hükümeti yöneten Cumhurbaşkanı alınan cam filmi kararına karşı duruyor. Terör endişesi yalnız  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün gündeminde var. Kamuoyuna yansıdığı biçimi ile biri yazar, biri bozar hallerindeyiz. Hükmetmek ciddi iştir. Alınan kararlar ve yapılacak uygulamalar kesinleşince açıklanır. Önce yasaklayıp ceza kesmeye başlayacaksın sonra gözden geçireceğiz deyip durduracaksın ardından uygulama içinde kaos devam edecek. Olacak iş değil bu. Cam filmi gibi basit konuda dahi birden çok karar ve değişiklik üreten hükümet sorunlar karşısında anlık kararlar ile yanlışlarını sürdürüyor. Plansızlık ve yetersizlik  her alanda sırıtıyor. Bir bakan yasak dediğine diğeri  gereğini yapacağı yerde yol veriyor. Vatandaş kime inanacak? Bu arada cam filmi taktırıp, bedel ödeyen ya da ceza yemiş olanların da durumu ortada. Çözüm diye çözümsüzlük üretiyor AKP hükümetleri” dedi.

Bakmadan Geçme