Mevsimlik tarım işçileri fındık hasadını bekliyor

Zonguldak Alaplı ilçesine ,her yıl Doğu ve Güneydoğu illerinden minibüslerle Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamak amacıyla gelen mevsimlik işçiler, bu yıl da bölgeye gelmeye başladı.

Zonguldak Alaplı ilçesine ,her yıl Doğu ve Güneydoğu illerinden minibüslerle Karadeniz Bölgesi’ne fındık toplamak amacıyla gelen mevsimlik işçiler, bu yıl da bölgeye gelmeye başladı.

Banyo, su, tuvalet, elektrik , dinlenme alanı gibi alt yapısı Kaymakamlık tarafından hazırlanan çadırlar bir futbol sahasına yerleştirilerek işçilere konaklama imkanı verildi. Aşağı dağ Köyüne yakın yerdeki konaklama alanında büyüyen yabancı otların temizlenmesi için çalışmalar sürerken, bir taraftan’da gelen fındık işçileri yanlarında getirdikleri derme çatma çadırları kurarak burada yaklaşık 500 aile, fındık işverenlerini beklemeye başladı.

Su ve tuvaletin Kaymakamlık tarafından tahsis edilen ve kadın ve çocukların zor şartlarda olduğu bir ortamda bulunan yaklaşık 300 kişilik fındık işçisi, günlük 60 TL yevmiye ile iş arıyor. Gaziantep’den geldiklerini söyleyen Fatma Gür, kucağındaki 8 aylık bebeği Aysun ile burada kazanacağı parayla evlerine kışlık erzak alacaklarını söyledi.

Fındık toplamak amacıyla geldiklerini, ancak henüz hiçbir fındık üretici ile anlaşmadıklarını belirten Kübra Yanık, "Unumuz yok, şekerimiz yok. Çocuklarımız kalabalık. Fındık toplayacağız ki ekmek yiyeceğiz. Felçli kayın pederimi dahi getirdik. Kaymakamlık bize erzak yardımı yapsın" dedi.

5 çocuklu Yıldırım Ailesi ise su ve tuvalet konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Fındık toplamak için geldiklerini, ancak henüz iş bulamadıklarını belirten Yıldırım ailesi, iş bulana kadar bekleyeceklerini kaydetti.

Alaplı ilçesinde iş bulana kadar geçici barınma yerinde kalacaklarını belirten Cerrail Aslan, "Gaziantep’den geliyoruz, burada mevsimlik iş için fındığa geliyoruz. Memlekette yapacağımız bir şey yok. Burada yaklaşık 200 çadır var. Herkes kendi ekmek davasında. İşçi lazım olduğunda buraya gelir ve işçisini alacak. Herkes burada çoluk çocuk çalışmaya gelmiştir. Burada suyumuz ve tuvaletimiz var tek eksiğimiz elektrik sorunu. Bizlere yardımcı oldukları için Kaymakam beye teşekkür deriz. Buradan kazandığım parayla hem askerdeki eşime para göndereceğim hem de kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışacağım” diye konuştu. Geçen yıllara göre geçici konaklama yerlerinin de iyileştirildiğini ifade eden Şehmuz Arslan, ”Daha önceki yıllarda kaldığımız yerlerde elektrik,su, tuvalet gibi bir çok ihtiyaçlarımız vardı.Çoğumuz araç içerisinde ve çadırda konaklıyordu. Bu yıl ise her şey düşünülmüş. Tek eksiğimiz elektrik sorunu. Gelir gelmez emniyet yetkilileri de gelerek ihtiyacımız, eksiğimiz olup olmadığını sordu. Gördüğümüz ilgiden son derece memnunuz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme