Nehir: 'Her zaman vatandaşın hakkını hukukunu koruyan bir yerde olduk'

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, katıldığı televizyon programında, her zaman vatandaşın hakkını hukukunu koruyan bir yerde olduklarını söyledi.Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir gazeteci Can Çapar'ın hazırlayıp sunduğu...

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, katıldığı televizyon programında, her zaman vatandaşın hakkını hukukunu koruyan bir yerde olduklarını söyledi.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir gazeteci Can Çapar’ın hazırlayıp sunduğu Gündeme Dair programının konuğu oldu. Başkan Nehir, gündeme dair soruları yanıtladı.

Başkan Nehir, Samandağ pazarının Atatürk Mahallesi’ndeki yerine taşınmasıyla birlikte çarşının göbeğinde kurulan eski yerinde yaşanan trafik sorununun aşıldığını, vatandaşların ve pazar esnafının da huzur ve güven içerisinde alışverişlerini yaptıklarını ifade etti.

Nehir, ilçedeki tek yön uygulamasının bir zorunluluktan kaynaklandığını söyleyerek, “Herkesin ortaklaştığı nokta, ilçemizde trafik sorunun varlığı ve bu sorunun giderilmesi için bir adın atılması gereğiydi. Bizler bir adım attık. Tek yön uygulamasının trafik sorununu tamamen çözmesini bekleyemeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde de tek başına çözüm olmamıştır. Tek yön uygulaması yüzde 40 civarında bir çözüm getirecektir. Resmi kayıtlara göre ilçemizde 31 bin araç mevcuttur. İlçemizi ziyaret eden misafirlerimiz de düşünüldüğünde bazı günler belki de 2 kat araç sayısına ulaşıyoruz. Bu durumda şehrin trafiğini rahatlatılması gerekmekteydi. Tek yön uygulamasıyla bir başlangıç yapılmış oldu” ifadelerini kullandı.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, eski vergi dairesinin yeriyle ilgili alandaki mülkiyetin bir kısmının Belediye ve Mal Müdürlüğüne ait, 1 ve 2. katlardaki mülkiyetlerin ise vatandaşlara ait olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Kişilerin mülkiyetleriyle ilgili bir tasarrufta bulunduğunuz zaman 1. yeniden imar planlaması yaparak ve kişilerin mülkiyetlerini satın alarak yeşil alan yapabilirsiniz. Yada mülk sahibi kişilerden fedakarlık istiyorsanız onları ikna edeceksiniz. Eğer fedakarlık yapmayacaklarını ifade ediyorlarsa, ‘siz zorla bu işi yaparsanız direneceğiz’ diyorlarsa mülk sahiplerinin rızasına rağmen adım atmak vicdani ve ahlaki değildir. Bu alan 1988’den beri ticaret alanı olarak tanımlanmıştır. 30 yıldan bu yana orası ticaret alanı olarak tanımlanmış ve bugünde böyleyken birileri diyor ki ben bu alanın yeşil alan olmasını istiyorum. Ben bu talebi ahlaki bulmuyorum. 30 -40 yıl Arabistan’da, Japonya’da veya tarlada, inşaatta emekleriyle çalışarak mülk sahibi olan vatandaşlarımıza bu zulmü yaşatmaya hakkımız olmadığını düşünüyorum. Biz mağdur etmeyeceğiz şeklinde söylemleri de samimi değildir. Vatandaşın rızası dışında adım atmak zaten mağduriyettir. Vatandaşlarımızı oradan alarak ücra köşede yer göstermek zaten mağduriyettir. Yaklaşık 20 yıl önce belediyeyi yöneten irade o 75. Yıl Parkı alanında bir uygulama yapmış, dükkanlar satmış ve o imalatı bitirememiştir. Orada vatandaşlarımız mağdur olmuş ve 20 yıldır paralarını alamamışlardır. Bizde belediye yönetimi olarak oradaki mağduriyeti gideremedik. Çünkü mahkeme henüz karar vermedi. Bugün bizleri aynı çözümsüzlüğe getirmek istiyorlar.”

Başkan Nehir, 75. Yıl Parkı içinde özel mülkiyet sahiplerine tek katlı dükkanlar yapılmasının önerildiğini belirterek,“Bu teklifte de iyi niyet olmadığı ortadadır. Ruhsatlı bir dükkan oluşturmanın koşulu imarlı bir parselde imalat yapmaktan geçer. Bir yerde işyeri alacaksanız o işyerinin yapıldığı yerde imar planının olması gerekmiyor mu? Yeşil alan içerisinde bina yapılır mı? Ya da yolun içinde dükkan yapılır mı? yapılan öneriler ciddiyetten ve bilimsellikten uzaktır. Burada tanımı ticaret alanı olan imar parseli mevcut. Bu imar parselini tanımıyorlar. Yolun içine ya da yeşil alanın içine dükkan yapıp oraya ruhsat vermemizi öneriyorlar. Bu ülkede hukukun kırıntısı varsa böyle bir uygulama yapmak mümkün değildir. Bugüne kadar bir kişiyi ikan edememişken sadece gündem oluşturmak, siyasi ikbal arayışı içerisinde olan birilerinin vatandaşı mağdur edecek bir yaklaşımına bizler müsaade edemeyiz” şeklinde konuştu. Nehir, her zaman vatandaşın hakkını hukukunu koruyan bir yerde olduklarını ifade ederek, “Vatandaşlarımızın haklarının korunduğu bir proje geliştirildi. Birilerinin iddia ettiği gibi orada 7 katlı bir AVM değil 2,5 katlı bir bina yapılmaktadır. Yeşil alan istiyor adı altında hareket eden bazı kişilerin kaymakamlık aracılığıyla bize gönderdikleri raporda da mülk sahiplerinin mağdur edilmeden bina yapılması gerektiği yazıyor. Kendi hazırlattıkları rapor zaten bizim yaptığımız uygulamayı işaret ediyor. Mülk sahiplerini mağdur etmeyen bir proje ürettik. Yeşil alan istiyoruz adı altında hareket eden kişilerin hazırlattığı raporda geçen ibare şu şeklide, ‘mevcut yapının kütlesini arttırmadan kamu elindeki hisselerinden kent uğruna vazgeçerek makul ölçülerde bir yapı inşa edilmesi yoluna gidilebilir’zaten kendilerinin önerdiği şeyi yapıyoruz. Kaymakamlığın ya da mal müdürlüğünün bireysel bir inisiyatifle bundan vazgeçtik deme yetkilerinin olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme