Op. Dr. Fikret Gözübüyük, "Yanık vakalarında, yanan bölge 10 dakika süreyle soğutulmalı"

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi Sorumlusu Op. Dr. Fikret Gözübüyük, yanık vakalarında yanan bölgenin 10 dakika süreyle soğutulması gerektiğini, ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği uyarısında...

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi Sorumlusu Op. Dr. Fikret Gözübüyük, yanık vakalarında yanan bölgenin 10 dakika süreyle soğutulması gerektiğini, ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

Bursa’da uçan balonun patlaması sonrasında küçük bir kız çocuğunun ellerinin yandığına dikkat çeken Hacı Nadire Özkan Yanık Ünitesi Sorumlusu Op. Dr. Fikret Gözübüyük, yanık olaylarında alevin söndürülmesinin ardından yaklaşık 10 dakika süreyle yanan bölgenin soğutulması gerektiğini söyledi.

Yanık vakalarında çocukların vücudunun yüzde 10’u, yetişkinlerde ise vücudun yüzde 40’ının ve üzerinin hayati tehlike oluşturduğunun altını çizen Op. Dr. Gözübüyük, "Yanık vakalarında çocukların vücudunun dengesi yetişkinlere oranla daha çabuk bozuluyor. Yanık olaylarında önemli olan yanan bölgenin genişliği ve derine işlemesidir. Alev söndürüldükten sonra su ile veya soğuk bir bez ile yanan bölge yaklaşık 10 dakika boyunca soğutulmalıdır. Sıcak su yanıklarında ise çocuğun üzerindeki sıcak giysiler hemen çıkarılmalı ve daha derine işlemesi önlenmeli. Yanan bölgenin üzeri ıslak bir havlu veya temiz bir malzeme ile kapatıldıktan sonra kesinlikle sağlık kuruluşuna gidilmelidir" uyarısında bulundu.

Bakmadan Geçme