Safkan İngiliz yarış atı ameliyatla kurtarıldı

FÜ Hayvan Hastanesi Araştırma Görevlisi Polat, "Yaralı halde buraya getirildi ve ötenazi yapılması istendi. Yalnız biz hayvanın ötenazi yapılmasındansa bir iki ameliyatla tedavisinin yapılabileceğini düşündük"

"Geldiği zamanki vücut yapısı, kaslarının yapısı yarış atı olduğunun göstergesi. Muhtemelen bir çiftlikten kaçırılırken arabadan düşmüş olabilir ya da bırakılmış olabilir"

Elazığ'da yaralı halde bulunan safkan İngiliz yarış atı yapılan bir dizi ameliyatla hayata tutundu. 

Elazığ-Malatya karayolu üzerinde vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan ve Fırat Üniversitesi (FÜ) Hayvan Hastanesi'ne getirilen atın, iğne ile uyutulması planlandı. Ancak hastane yetkilileri safkan İngiliz yarış atı olduğunu değerlendirdikleri atı tedavi etmeye karar verdi.

Yaralı halde bulunan at yapılan bir kaç ameliyatın ardından, yaklaşık 6 ay sonra sağlığını kavuştu.

Atın tedavisini üstlenen Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Eren Polat, yaptığı açıklamada, Elazığ-Malatya karayolu üzerinde bulunan atın 6 ay önce  yaralı halde kendilerine getirildiğini belirtti. 

 Polat, "Yaralı halde buraya getirildi ve ötenazi yapılması istendi. Yalnız biz hayvanın ötenazi yapılmasındansa bir iki ameliyatla tedavisinin yapılabileceğini düşündük. Sol kalça bölgesinde büyük bir yırtık yarası vardı. Bu yarayı önce normal ipliklerle bir araya getiremediğimiz için serum hortumlarıyla birbirine yaklaştırdık. Yara bölgesini 1,5 ay sonra antiseptiklerle yıkadık, merhemlerini kullandık. Daha sonra 2'nci bir ameliyatla yakınlaştıramadığımız yara bölgelerine canlılık kazandırmak için yeniden diktik. Antiseptikli solisyonlarla, antibakteriyal ilaçlarla tedavisine devam ettik." diye konuştu.

"Yarış atı olabilir"

Polat, atın ilaç tedavisinin yaklaşık 3 ay sürdüğünü, 3 ayda ayağını yere basabilmesini sağlamak için bir nevi fizik tedavi uyguladıklarını kaydetti.

Eskisi gibi koşamayacak olsa da tamamen sağlığına kavuştuğunu aktaran Polat, hayvanın yarış atı olabileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Geldiği zamanki vücut yapısı, kaslarının yapısı yarış atı olduğunun göstergesi. Muhtemelen bir çiftlikten kaçırılırken arabadan düşmüş olabilir ya da bırakılmış olabilir. Ya da kendiliğinden kaçarak bu hale düşmüş olabileceğini düşünüyoruz."

Bakmadan Geçme