Satın alacakları domatesleri kendileri topluyorlar

Ankara'nın Ayaş ilçesinde vatandaşlar satın alacakları domatesi tarladan kendileri topluyor. Dalından kopardığı domatesin kokusunu alarak tadına bakan vatandaşlar hatta domatesle fotoğraf çektiriyor. Türkiye'nin dört bir yanından Ayaş'a gelen ziyaretçiler, meşhur Ayaş domatesini dalından koparmanın mutluluğunu yaşıyor.

Ankara’nın Ayaş ilçesinde vatandaşlar satın alacakları domatesi tarladan kendileri topluyor. Dalından kopardığı domatesin kokusunu alarak tadına bakan vatandaşlar hatta domatesle fotoğraf çektiriyor. Türkiye’nin dört bir yanından Ayaş’a gelen ziyaretçiler, meşhur Ayaş domatesini dalından koparmanın mutluluğunu yaşıyor.

Ayaş’ta, tarladan toplanarak satılan organik sebze ve meyveler, ilçeye gelen ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Ayaş Ilıca köyünde domates yetiştiricisi Cengiz Orman, küçük yaşlarda bu işe başladığını ve gücü yettiğince de yapmaya devam edeceğini belirterek, Ayaş domatesinin yetiştirilme aşaması ve ‘Tarladan Kendin Topla’ uygulamasını anlattı.

Orman, "Ekim ayında tohum alıyoruz. Mart ayının sonunda evimizin önünde serada yetiştirir daha sonra getirir tarlaya dikeriz. Ağustosa yakın domates çıkar ve ekimin sonlarına kadar hava şartları uygun giderse devam eder. Türkiye’nin her yerinden hatta yurt dışından buraya domates toplamaya geliyorlar. Çok memnun kalıyorlar hatta hayranlık içerisinde kalanlar oluyor. Dalından alıyor herkes. Çoluğunu çocuğunu getiriyor, bahçenin içerisine salıyor, bir ondan topluyor, bir ondan yiyor, en son tezgahta parayı ödeyip gidiyorlar. Ayaş domatesi ince kabuk, bol sulu ve hafif ekşi olur. Kısacası Ayaş domatesi bağımlılık yapar. Toprağın çok önemi var. Aynı fideyi, aynı tohumu git başka yerde ek bu lezzeti vermez. Burası 22 dönüm bir arazi. Bunun 20 dönümüne yakını domates. Paradan çok bir çarkın dönmesine katkım olduğu için seviniyorum. Ben bu ürünü satmasam toptancıya versem çok çok zarar ederim. Burada satınca biraz olsun kendimizi kurtarıyoruz. Bugün itibariyle kilosunu 1.5 TL’den satıyoruz. Çoğaldıkça geri geri gidiyor fiyatlar."

Eşiyle birlikte domates yetiştiriciliği yapan Fatma Orman ise, vatandaşların ‘Tarladan Kendin Topla’ uygulamasından çok memnun kaldığını, hatta kimi vatandaşların kendileriyle, kimisinin de domates ile fotoğraf çektirdiklerini ifade etti.

"Daha önce böyle bir duygu yaşamadık"

Elazığ’dan Ayaş’a tatil için gelen Hikmet ve Yasemin Dündar, tarladan domates toplamanın farklı bir duygu olduğunu, ilk defa bir tarladan ürün topladıklarını söyledi. Ayaş domatesinin çok meşhur olduğunu kaydeden Dündar çifti, şehir merkezinde yaşadıkları için daha önce böyle bir duyguyu yaşamadıklarını ifade etti.

Ailesiyle birlikte Elazığ’dan Ayaş’a tatile gelen ve tatil dönüşü ailesiyle birlikte domates toplayan 7 yaşındaki Aytuğ Dündar, "Ayaş domatesi meşhur olduğu için biz de burada domates topluyoruz. Merkezde doğal olmadığı için buradan topluyoruz domatesi. İlk kez tarladan domates topluyorum. Doğayla iç içe olduğu için çok güzel" dedi.

Ankara’dan Ayaş’a domates toplamak için gelen Muammer Yılmaz, önceki yıllarda da Ayaş’a domates toplamak için geldiklerini, dalından toplamanın güzel bir duygu olduğunu belirterek, "Kendi tarlamız gibi topluyoruz. En azından ne olduğunu biliyoruz. 20-30 kilogram toplamayı düşünüyoruz. Birazını konserve yapacağız, birazını da yemek için ayıracağız" diye konuştu.

Tarladan eşiyle birlikte domates toplayan Mehmet Özcan ise, "Ankara şehir merkezinde buradan daha ucuza bulabiliyoruz domatesi ama eve götürüyorsun 3 kilonun 1 kilosunu atıyorsun. Bu güzel kokuyu bizzat almak, o zevki tatmak istiyoruz. Hemen hemen her sene geliyoruz. Geçen sene 120 kilogram domates topladım. Salça ve domates konservesi yapıyoruz. Hanım domatesin kabuğunu soyar, çok hafif haşlar ve kavanozlara doldurur, onu kışın kullanırız. Geçen sene aldığımız domateslerden 5-6 kavanoz kaldı. Eşe, dosta, komşuya da veririz. Kışın da domates geliyor ama kavanozda yaptığımız domates ile çok çok farkı var. Biri domates diğeri domates bozması gibi. O kadar lezzetli kalır. Bu sene fazla almayı düşünmüyoruz ama hanım ‘70-80 kilogram alalım’ diyor" dedi.

Mehmet Özcan’ın eşi Fikriye Özcan, her sene Ayaş’a domates toplamaya geldiklerini, kış ayları için domates konservesi yaptıklarını ifade etti. Ayaş domatesinin çok lezzetli olduğunu vurgulayan Özcan, şunları söyledi:"İlaç katılmıyor, organik. Ankara’dan özel olarak buraya gelip domates topluyoruz. Ankara’da pazarda domates daha ucuz ama eve gelince yarısını atıyorum. Geçen sene 120 kilogram almıştık bu sene biraz daha az alacağız."

Bakmadan Geçme