Şehir üniversitesine trilyonluk arazi bedelsiz verildi.

Gürer: “Büyük kentlerde vakıf üniversitelerinin desteklenmesi Anadolu’daki üniversitelerin önünü tıkıyor”
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, büyük kentlerde kurulan vakıf üniversitelerine bedelsiz arazi verilmesi ve desteklenmesinin, Anadolu’daki üniversitelerin önünü tıkadığını söyledi. 
 
İKİ İLGİNÇ ÖRNEK
 
DMO’nun İstanbul’daki arazisini Medeniyet Üniversitesi’ne bedelsiz verip kiracı olarak Kocaeli’nde gitmesini ve Kartal’daki TEKEL’e ait 392 bin metrekare tekel arazinin vakıf üniversitesi Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz  verilmesini eleştiren Ömer Fethi Gürer, “Üniversitelerin büyük kentlerde yoğunlaşması, Anadolu kentlerindeki eğitimin istenilen düzeyde gelişmesinin önünde engel oluşturuyor” dedi. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de görüşülen, “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’yle” ilgili olarak CHP Grubu’nun teklifin11’inci maddesinin teklif metninden çıkarılması önerisi üzerine parti grubu adına söz aldı. 
 
GÜRER’DEN SERT ELEŞTİRİ
 
Ömer Fethi Gürer, konuşmasında vakıf üniversitelerine trilyonluk araziler bedelsiz verilmesi eleştirerek  üniversitelerin büyükşehirlerde yoğunlaşması ve bu yolla Anadolu Kentlerindeki üniversitelerin önünün tıkınmasını sert bir üslupla eleştirdi. 
 
ANADOLU’DAKİ ÜNİVERSİTELERİN ÖNÜ TIKANIYOR
 
Türkiye’de 186 yükseköğrenim kurumunun bulunduğunu ve yeni vakıf üniversitelerinin kurulduğunu anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerinin çoğalmasının eğitim kalitesinin yükselmesi için önemli olduğunu ifade etti. 
 
NİĞDE’DE TIP FAKÜLTESİ VAR AMA ÖĞRETİM ÜYESİ YOK
 
Anadolu’daki üniversitelerde yeterli eğitim kalitesinin bulunmadığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde geçen yıl kurulan Tıp Fakültesi’ni örnek gösterdi. Tıp fakültesinin kurulmasına rağmen öğretim üyesi bulunamadığını ve fakültenin tabeladan öte gidemediğini anlatan Ömer Fethi Gürer, 60 öğrencisi olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin öğretim üyesinin yeterli olmadığını kaydetti. Ömer Fethi Gürer, devletin Anadolu’daki bu tür üniversiteleri de desteklemesi gerektiğini belirtti. 
DMO, İSTANBUL’DAKİ ARAZİSİNİ ÜNİVERSİTESİNE VERİP, KOCAELİN KIRAYA ÇIKTI
 
Bedelsiz tahsis edilen araziler konusunda ilginç örnekler de veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İstanbul'da Göztepe'de Devlet Malzeme Ofisinin bulunduğu bina boşaltılıyor. Buradaki arazi bedelsiz olarak Medeniyet Üniversitesine veriliyor, bu güzel, yanına da salı pazarı kuruluyor. Ve buradaki binasını boşaltan Devlet Malzeme Ofisi daha sonra Kocaeli'ne kendisi kiracı olarak gidiyor, kendisine ait araziyi bırakıyor, gidiyor. Burada bir Medeniyet Üniversitesi kuruluyor. Çevresinde bir tek ağaç bile yok” dedi. 
 
TEKEL’İN DENİZE NAZIR ARAZİSİ, ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ’NE BEDELSİZ GİTTİ
 
İstanbul Kartal’daki deniz kenarında, TEKEL’e ait metrekaresi 120 bin lirayı aşan 392 bin 588 metrekare arazinin içindeki 4 bin100 nitelikli ve korunması gereken ağaçla birlikte, Vakıf olan  Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz verildiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, “ İyi de, vakıf üniversitesinde okuyan çocuklardan -eğitim için gittiklerinde- para alınmıyor mu? Alınıyor. O zaman vakıf üniversitesine devletin, vergi vererek yurttaşların parasıyla yapılmış arazisi niye bırakılıyor, bunu anlamakta zorlanıyorum çünkü Şehir Üniversitesine başvurduğunuz zaman yıllık olarak bir bedel ödemezseniz okuyamıyorsunuz. Ha, şöyle bir madde olsa hoşuma giderdi: "Şehir Üniversitesine, geçmişte TEKEL'de çalışan ailelerin çocukları, üniversite sınavlarında puanı tutarsa ücretsiz olarak girebilir." diye bir hüküm konulurdu, öyle bir hüküm de konulmuyor” diye konuştu. 
 
DEVLETİN ÜNİVERSİTESİ KURBAĞALIDERE’YE, VAKIF ÜNİVERSİTESİ DENİZ KENARINA 
 
Ömer Fethi Gürer, “Bu anlamda, bir yerde ağacı dahi olmayan Devlet Malzeme Ofisinin Göztepe'de, Kurbağalıdere'de yol kenarındaki girişi çıkışı problemli bir yere devlet üniversitesi kuruyorsunuz, öbür tarafta denize nazır, en güzel ağaçlarıyla birlikte kullanılabilen bir araziyi de kalkıyorsunuz Şehir Üniversitesine bedelsiz veriyorsunuz.” İfadesini kullandı. 
 
CHP’Lİ BELEDİYEYE VERMEDİLER 
 
Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz verilen arazinin; ibadet yeri, hamamı, Bryas Sarayı denilin tarihi dokusuyla birlikte Kartal Belediyesi’ne verilerek buranın park olarak düzenlenmesinin sağlanıp halkın gezip görebileceği bir yer haline getirilmesinin de mümkün olabileceğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, Kartal Belediyesi’nin CHP’li olması nedeniyle bunun mümkün kılınmadığını vurguladı. 
 
 
1.5 MİLYON ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZ
 
Üniversitelerin büyük kentlerde yoğunlaşmasının Anadolu’daki eğitimin istenilen düzeyde gelişmesinin önünü tıkadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, resmi rakamlara göre üniversite mezunu 600 bin gencin İŞKUR’ a müracaat edip iş aradığını, başvurmayanlarla birlikte üniversite mezunu gençlerin sayısının 1.5 milyonu bulduğunu ifade etti.  Ömer Fethi Gürer, “Üniversiteden mezun olmak çok anlamlı bir durum olmaz hâle geldi. Kimi yerde liselerin yerini üniversiteler aldı. Önemli olan eğitimin kalitesini yükseltmek, burada eğitim verecek kadroları oluşturabilmek. Eğer sizin orada eğitim verecek kadronuz yoksa ve oralarda üniversite kurarsanız, bunun yanında da vakıf üniversitelerini destekler, onları geliştirirseniz, Anadolu'daki üniversitelerin önünü tıkamış olursunuz. Yapılan işteki değerlendirmeler ve düşüncelerde bir şeyi planlarken geleceği de, olanı da ve gelmesi mümkün olanları da birlikte ele almanın büyük yararı var” şeklinde konuştu. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu bağlamda, getirilen bu öneriler dâhilinde Anadolu üniversitelerinin de sahiplenilmesini ve bedelsiz olarak şehir üniversitesi gibi vakıf üniversitelerine verilen arazilerin de en azından değeri üzerinden, geleceği korunacak biçimde kayıt altına alınmasını diliyorum”dedi.

Bakmadan Geçme