Servet değerindeki yarış tayları bebek gibi yetiştiriliyor

Yarış pistlerinin şampiyonlarını yetiştiren Malatya'daki Sultansuyu Tarım işletmesinde Arap elit tayları adeta bir bebek gibi bakılıyor.

Her biri servet değerinde olan taylardan 15’i ise bu ay İstanbul Veli Efendi’de görücüye çıkacak.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Sultansuyu Harasında yetişen taylar özel olarak yetiştiriliyor. Her biri servet değerinde olan safkan Arap elit taylarının bakımı ise titizlikle yapılıyor. Şimdiye kadar satışından milyonlar kazandıran taylardan Özgünhan ise işletmenin altın yumurtlayan atı konumunda bulunuyor. Geçmişte çok başarılı bir yarış hayatı olan Özgünhan’dan şimdiye kadar 60’ın üzerinde tay alınırken 24 Ekim’de İstanbul Veli Efendi Hipodromunda satışa çıkacak 15 taydan 6’ısının da yine Özgünhan’ın yavrusu olduğu belirtiliyor.

Yine bu ay ki satışlarda koşu hayatlarında ve yarış sahalarında yüksek performans gösteren aygırlardan Onurkaan, Ateştopu, Özduran, Berkoş ve Ufukbir’in tayları görücüye çıkacak. Birçok başarılı aygırların taylarından oluşan safkan elitleri, satışa çıkacağı güne kadar bakıcıları tarafından bir bebek gibi bakılıp, yetiştiriliyor.

Her yıl 90 tay satılıyor

TİGEM’e bağlı atçılık yapılan 3 işletmeden biri olduklarını belirten İşletme Müdürü Ahmet Karakeçe, her yıl yaklaşık 90 tay satışı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, satışların ise Bursa Karacabey ve İstanbul Veliefendi’de yapıldığını dile getirdi. Sultansuyu Tarım İşletmesi olarak 15 tayın satışını 24 Ekim’de yapacaklarını kaydeden Karakeçe, “Bunlardan Türkiye’de tanınan Özgünhan isimi aygırının 6 tayını da satışa sunacağız. Tüm meraklılarını ve isteklilerini Veli Efendi’ye bekliyoruz” dedi. Sultansuyu Atçılık biriminde toplamda 35 işçi ile hizmet verdiklerini dile getiren Karakeçe, işletmede toplamda 380 atlarının mevcut olduğunu söyledi.

Öte yandan, geçtiğimiz yıl Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nün yetiştirdiği 16 elit tay, İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda yapılan açık artırma ile toplam 2 milyon 160 bin TL’ye alıcı bulmuştu.

Bakmadan Geçme