Sigara 12 yıl erken öldürüyor

Sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha erken ölüyor. Sigara içmek, erkeklerin yaşamlarını yaklaşık 12 yıl, kadınların yaşamlarını yaklaşık 11 yıldır kısaltıyor.

Sigara içmenin sadece kansere neden olmadığını, akciğerler, kalp, kan damarları, üreme organları, ağız, deri, gözler ve kemikler dahil olmak üzere vücudun hemen hemen her organında problemlere neden olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, sigaranın en ağır 9 zararı hakkında şu bilgileri verdi:

SİGARA BEYNİMİZİ ETKİLER
Sigaradan etkilenen organlardan biri beyindir. Sigara içmek inme geçirme olasılığını sigara içmeyen kişilere göre 2 ile 4 kat artırabilmektedir. İnme sonucunda beyinde meydana gelen travmalar sebebiyle beyinde kalıcı hasar olabilir veya ölüme neden olabilir. İnmenin beyin hasarına yol açabilmesinin bir yolu, kan damarının duvarı zayıfladığında ve bir çıkıntı oluşturduğunda beyindeki damarlarda anevrizma oluşmasıdır. Bu baloncuk daha sonra patlayabilir ve subaraknoid kanama denilen ciddi bir duruma yol açabilir.

SİGARA KANSER EDER
Sigaradan dolayı meydana gelen kanser oranı yüzde 30’dur. Akciğer kanseri, hem erkek hem de kadınlarda kanser ölümünün önde gelen nedenidir; tedavi etmek son derece zordur. Tütün dumanı içinde yaklaşık 7 bin kimyasal madde var ve bunların yaklaşık 70'i doğrudan kansere neden olur.
Akciğerlerin yanı sıra, sigara kullanımı ağız larinks (ses kutusu), farinks (boğaz), özofagus (yutma tüpü), böbrek, boyun, karaciğer, mesane, pankreas, mide, kolon / rektum, miyeloid lösemi kanser türleri için de bir risk faktörüdür.

KALP KRİZİNE YOLAÇAR
Kardiyovasküler sistemde meydana gelen zararlar da oldukça ciddidir. Sigara içmek kanda katrandan kaynaklı plak birikmesine neden olur. Plaklar arterlerin duvarlarına yapışır ( ateroskleroz ), damarlar daralır. Bu durum kan akışını azaltır ve pıhtı atma riskini artırır. Ayrıca arterleri daraltarak kan basıncını ve kalp atış hızını arttırır. Tütün dumanındaki kimyasallar kardiyovasküler hastalıkların meydana gelmesinde önemli bir risk faktörüdür. En yaygın kardiyovasküler hastalıklardan bazıları şunlardır; Koroner kalp hastalığı, kalp krizi, kalple alakalı göğüs ağrısı. Sigaradaki karbon monoksit ve nikotin, kalbin daha hızlı atmasına sebep olur. Sigara içenlerin egzersiz yapmasını zorlaştırır.

3 ÇEŞİT AKCİĞER HASTALIĞINA NEDEN OLUR
Sigara içmek çeşitli akciğer sorunlarına neden olabilir. Belki de sigaradan etkilenen vücudun en belirgin kısmı akciğerlerdir. Sigara içenlerde akciğer rahatsızlıklarına daha çok rastlanır ve KOAH görülme olasılığı artar. Çoğu zaman, sigaranın neden olduğu akciğer hastalığının fark edilebilir hale gelmesi zaman alabilir. Sigaradan kaynaklanan birçok akciğer ve solunum problemi vardır. Yaygın 3 hastalık şu şekildedir:

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH):Zamanla kötüleşen uzun süreli bir hastalıktır. Hırıltıya, nefes darlığına ve göğüs sıkışmasına neden olur.

Kronik Bronşit:Hava yolları çok fazla mukus ürettiğinde ve öksürüğe neden olduğunda ortaya çıkar. Hava yolları daha sonra iltihaplı hale gelir ve öksürük uzun süre kalıcı olur. Zamanla, skar doku ve mukus hava yollarını tamamen tıkayabilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Amfizem:Akciğerlerdeki keselerin sayısını azaltan ve aradaki duvarları parçalayan bir KOAH türüdür. Kişinin dinlenirken bile nefes alma yeteneğini ortadan kaldırır. İkinci aşamalarda, hastalar genellikle sadece bir oksijen maskesi kullanarak nefes alabilirler. Sigara içmenin yol açtığı diğer hastalıklar arasında pnömoni, astım ve tüberkülozdur.

SİGARA İÇENLER ZOR HAMİLE KALIR
Sigara içen kadınlarda hamile kalmak daha zordur. Hamile olduğunda sigara içen kadınlar, bebek için bir takım riskleri artırırlar. Erken doğum, düşük, ölü doğum, düşük doğum ağırlığı, ani bebek ölümü, bebek hastalıkları gibi riskler vardır.

İKTİDARSIZLIĞA NEDEN OLUR
Sigara, erkeklerde iktidarsızlığa neden olabilir. Çünkü penisteki kan damarlarına zarar verir. Ayrıca spermlere zarar verebilir ve sperm sayısını etkileyebilir. Sigara içen erkeklerde sigara içmeyen erkeklerden daha düşük sperm sayısı vardır.

VÜCUDUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZAR
Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyona ve hastalığa karşı korur. Sigara içmek bunu tehlikeye atar ve Crohn hastalığı ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklara yol açabilir. Sigara tip 2 diyabet ile de bağlantılıdır.

ERKEN YAŞLANDIRIR
Sigara, cilde ulaşan oksijen miktarını azaltır, bu da cildin yaşlanma sürecini hızlandırır. Cildiniz 10-20 yıl kadar erken yaşlanır, özellikle göz ve ağız çevresinde kırışıklıkları 3 kat arttırır.

KEMİKLERİ ZAYIF VE KIRILGAN HALE GETİRİR
İskelet sistemi sigara içmekten etkilenir. Kemikleri zayıf ve kırılgan hale getirebilir; bu da özellikle osteoporoza yatkın olan kadınlar için tehlikelidir .
Purolar, pipolar, mentol sigaralar, çiğneme tütünleri ve diğer tütün türleri de kansere ve diğer sağlık sorunlarına neden olur. Tütün kullanmanın güvenli bir yolu yoktur.

Bakmadan Geçme