Tecde Mahalle Muhtarı Yiğit, Başkan Gürkan'ı Ziyaret Etti

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından başlatılan 'Mahallelik ve Mahalle Müzeleri' projesi, dikkat çekmeye devam ediyor.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından başlatılan ‘Mahallelik ve Mahalle Müzeleri’ projesi, dikkat çekmeye devam ediyor. Tecde Kalkınma Derneği Başkanı ve Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, Başkan Gürkan’ı ziyaret ederek, ‘Mahallelik ve Mahalle Müzeleri’ projesini canı gönülden desteklediğini söyledi. 

Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret ederek, ‘Mahalle ve Mahalle Müzeleri’ projesi hakkında bir süre görüştü. Ziyarette konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Öncelikle Tecde Muhtarımızı burada görmekten büyük mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Muhtarımız aynı zamanda entelektüel yazar ve çizerdir. Zaman zaman bizim yapmış olduğumuz hizmetleri kendi köşesinde ve internet sitesinde yayınlıyor. Muhtarımızı hakikaten takdir ediyorum. Muhtarımız bizim yapmış olduğumuz çalışmalarımızı yakinen takip ederken, hakikaten bizim çalışmalarımız Türkiye'de bir rol model olacak çalışmalardır. Bugün fitilini ateşlediğimiz ‘Mahallelik Projesi’ bütün kamuoyunda görüldüğü alenen belli oldu. Biz yola çıktığımızda bize sorduklarında en büyük projen nedir diye, ‘Ben Mahallelik ve Mahalle Müzeleri’ demiştim. Ve bugün içinde bulunduğumuz Türkiye'nin en güzel belediye hizmet binasını yapmışsınız, akıllı hizmet binasını yapmışsınız. Yeşil diye tabir edilen hizmet binasını yapmışsınız. Kendi elektriğini üreten hizmet binasını yapmışsınız. Ve kırk bin metrekarelik alanda, 40 bin metre kapalı alan olan hizmet binası yapmışsınız. Bunun karşısında başka hizmet binaları yapmışsınız. Hanlar, hamamlar, Kervansaraylar, yollar, alt yapı, üst yapı, çevre düzenlemesi, yeşil alanlar, türbeler, Türkiye'ye rol model olacak şehir merkezinde 200 dönümlük yeşil alan projesini başlatmışsınız ve tarihi ayağa kaldırmışsınız. Kent müzeleri yapmışsınız. Bütün bunların yanında 600 milyonluk önümüzdeki günlerde açacağımız ve bitmiş hizmetlerimiz var. Eski para ile 600 trilyon çok büyük bir para. Şimdi belediye bütün bunları yaparken hakikaten belediyeler bazında bir fark yaratıyor. Ama bunun yanında bize sorduklarında ‘En büyük projen nedir diye’ Mahallelilik ve Mahalle Müzeleri demiştik. Çünkü mahaller belleğini, hafızasını yitirirlerse, orada sağlıklı, huzurlu bir mahalle teşekkül ettiremezsin. Ve mahalleleri hücrelere benzetmiştik. İnsanla kıyasladığımız zaman, insan hücrelerden müteşekkil olduğunu ve hücrelerin hastalıklı olduğunda ve insanların da hastalıklı olacağını ifade etmiştim. Mahallelerde ülkelerin hücreleridir” dedi. 

Mahallelik ve Mahalle Müzeleri Projesi’nin meyvelerini vermeye başladığını belirten Başkan Gürkan, “Malatya'da fitilini ateşlediğimiz ve Türkiye'ye meşale olacak, Türkiye'nin ufkunu ve vizyonunu aydınlatacak olan bir proje olarak gördüğümüz bu proje, nitekim netice itibariyle semeresini vermeye başladı. TOKİ almış olduğu kararla birlikte bundan sonraki bütün yapı formatlarında mahallelik ve komşuluğu esas alan format üzerinde yapı formatını inşa edeceklerini ifade ettiler. Diğer taraftan muhtarımızın belirttiği gibi, 8 Kasım'da düzenlenecek şehircilik şurasında da temel tema olarak mahallelilik ve komşuluk ilişkileri üzerinde bunu inşa edecekler. Ve TEOG ile açıklamalarda da dikkat ederseniz herkes kendi mahallesindeki okula gidecek anlayışının benimsenmesi aynı zamanda mahallelilik olgusu ve o mahallelilik olgusu gibi o öneride bizim çok öncesinde valilikte yapmış olduğumuz toplantıda aynen bu öneriyi vermiştik. Hem servisteki tasarruf anlamında, hem kantin ve öğlen yemeklerindeki tasarruf anlamında, hem güvenlik anlamında, herkesin kendi yanındaki okullara gitmesi,  yetenekli insanların yine seçme sınavları ile farklı kategorize edilecek okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmeleri noktasında açıklamalarda bulunmuştuk. Ve bugün mahallelilik projemizi ve o zamanda dedik ki bu Türkiye projesidir. Devlet projesidir dedik. Bugün bu proje Türkiye ve Devlet Projesi olduğu, devletin ilgili mercileri ve makamları tarafından tescil edilmiş oldu. Bu tomurcuk Battalgazi'de ve Malatya'da filizlendi. Meyve vermesi de Türkiye genelinde vermeye başladı. İnşallah bu Mahallelilik ve Komşuluk ilişkileri ile ilgili ve mahalle müzeleri ile ilgili, projelerimiz Türkiye teşmil edildiği takdirde,  Türkiye'de milli birlik beraberlik açısından, ebed-müddet devlet açısından ve geleceğimize güvenle bakma açısından önemli bir projeyi ihdas oluruz diye düşünüyorum. Ve bu projenin halk nezdinde ve kamuoyu nezdinde kabul görmesi de hakikaten çıkmış olduğumuz yolun ne denli doğru bir yol olduğunu gösterme açısından önemli bir kazanımdır” ifadelerini kullandı.

Tecde Kalkınma Derneği Başkanı ve Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit ise, pojeyi canı gönülden desteklediklerini kaydederek, “Öncelikle Battalgazi Belediye Başkanımıza yapmış olduğu yeni binasından dolayı hayırlı olsun diyoruz, emekleri geçenlere teşekkür ediyoruz. Başkanımızın şu fikri, şu konuşması, "Benim En Büyük Projem Mahallelilik Projesi" demesi gerçektende beni çok duygulandırdı ve bu konuda ben birçok köşe yazısı yazdım. Ve ben Başkanımızın bu projesini canı gönülden destekliyorum. Ve şu anda artık üst kademe diyelim, devletin en üst kademesindekilerin de mahallelilik ve komşuluk kültürüne yönelik çalışmaların başlatmış olduğunu, bununda Malatya'dan bir fitilinin ateşlenmiş olması bizim için sevinç kaynağıdır. 8 Kasım'da şehircilik şurası olacak. Orada da ön plana çıkacak mahallelilik ve komşuluk. Ve ben hep şunu söylüyorum. Medeniyetler şehirlerde kurulur, mahallede hayat bulur. Mahallede hayat bulan medeniyetin olgusu da kevserde zenginliğe dönüşür. Mahalle bir kimliktir ve hafızadır. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın Mahalle Müzeleri Projesi gerçekten Malatya'nın kimliğini koruyacak bir projedir diyorum. Bu konuda Belediye Başkanımızın Malatya kamuoyunu tamamen yanında görmesini istiyoruz ve herkesinde desteklemesini de istiyoruz. Dernek ve muhtarlığımız olarak da Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın çalışmalarını takdir ettik ve kendisine de mahalle tablomuzu hediye ettik” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme