TİKA Türkiye'den 13 bin kilometre uzakta, Şili'de yaşayan Filistinlilere ulaştı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Şili 1. Lig takımlarından Deportivo Palestino futbol kulübüne sportif malzeme desteğinde bulundu.Şili'de çeşitli temaslarda bulunan TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin başkanlığındaki...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Şili 1. Lig takımlarından Deportivo Palestino futbol kulübüne sportif malzeme desteğinde bulundu.

Şili’de çeşitli temaslarda bulunan TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin başkanlığındaki TİKA heyeti, Şili’de Filistin kökenlilerin kurduğu Deportivo Palestino Futbol Kulübü’nü ziyaret ederek, TİKA tarafından temin edilen futbol topu, forma ve benzeri sportif malzemeleri teslim etti. Deportivo Palestino, Şili’de yaşayan Filistin topluluğu tarafından 1920 yılında kuruldu. 1978 yılında 1. Lig şampiyonluğunu elde eden kulüp, bugüne kadar ulusal ve bölgesel çapta birçok sportif başarıya da imza attı.

Şili’nin başkenti Santiago’daki Deportivo Palestino tesislerinde düzenlenen organizasyona TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin, Deportivo Palestino futbol kulübü Başkanı JorgeUauy Salvador ve futbolcular katıldı. Kulüp Başkanı Jorge Uauy Salvador Türkler ile akraba sayılabilecek Filistinliler için TİKA’nın verdiği her desteğin ayrı bir önemi olduğunu belirtti. TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin, Santiago Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya ve beraberindeki heyet Şili’de yaşayan Filistinli göçmenlere hizmet veren Union Arabe de Beneficencia adlı vakfa bağlı huzurevini de ziyaret etti. Şili’nin yoksul bir mahallesinde Hıristiyan Filistinli, Suriyeli ve Lübnanlıların kaldığı huzurevine TİKA tarafından ekipman desteğinde bulunuldu.

"Dünya genelinde milli gelire oranla en cömert ülke Türkiye’dir"

Huzurevi sakinlerinden 77 yaşındaki Lucia Jurre; Filistinliler ile Türklerin her zaman kardeş olduklarını ve TİKA tarafından verilen destek için minnettar olduklarını ifade etti. Şili’yi ziyaret etmekte olan TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin beraberindeki heyet Santiago Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya ile TİKA tarafından tadilatı gerçekleştirilen Mustafa Kemal Atatürk Okulunu ziyaret etti. Şili’nin Santiago kentinde bulunan LoPrado semtindeki Mustafa Kemal Atatürk Okulu, 1960 yılından beri Büyükelçiliğimiz uhdesinde olup, Türkiye-Şili ilişkilerinin gelişmesine ve Şili’deki eğitim imkanlarına büyük katkı sağlıyor. Okulun eğitim kalitesini artırmak üzere ihtiyaç duyulan tadilat ve onarım işleri TİKA tarafından gerçekleştiriliyor. Okulda yapılan çalışmaları inceleyen heyet, öğrenciler ve okul yöneticileri ile görüştü.

Daha sonra, TİKA tarafından organize edilen Türkiye-Filistin İlişkileri başlıklı panele katılan TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin, TİKA’nın tüm dünyada gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgi verdi. Çetin konuşmasında, “Türkiye olarak dünya genelinde yaptığımız yardımlar dayanışma ve barışın gelişmesini sağlamak haricinde bir amaç taşımamaktadır. Dünya genelinde milli gelire oranla en cömert ülke Türkiye’dir ve ABD ile aramızda çok az bir fark vardır. 2005 yılında Filistin’e ofis açıp; sağlık tarım su ve sanitasyon alanında 400’ü aşkın proje yaptık. 2015 yılında LatinAmerika’da açtığımız ofisler vasıtasıyla bölgede etkinliğimizi artırmayı düşünüyoruz. Bu yardımlar ile Şili ve diğer Güney Amerika ülkeleri ile ilişkilerin gelişmesini umut ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Panelde Filistin’in Santiago Büyükelçisi İmad Nabil Jadaa, Filistin Uluslararası İşbirliği Ajansı (PICA) Başkanı İmad Zuhairi, Ürdün’ün Santiago Eski Büyükelçisi Luis Palma, Şili Üniversitesi Arap Çalışmaları Merkezinden Prof. Dr. Mauricio Amar Diaz birer sunum gerçekleştirdi. Panelde konuşan Ürdün’ün Santiago Eski Büyükelçisi Luis Palma, “Yapılan yardımlar bölge işgal altında olduğundan dolayı İsrail üzerinden yürümekte. Türkiye bölgesel güç olarak etkin siyasetine devam edip Gazze’ye yapılan ambargonun kaldırılmasını sağlamada önemli adımlar atmaktadır” ifadelerini kullandı. Santiago Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya ise, “Türkiye olarak Filistin’in uluslararası alanda tanınması için Filistini destekliyoruz. Bölgede kalıcı çözümün sağlanması için barışın en iyi güvenlik politikası olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme