Tonya'da hayvancılık ve tereyağı sempozyumu

Trabzon Valiliğince Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliği Tereyağı ve Süt Üretimini Geliştirme' konulu sempozyum, Trabzon'da tereyağının merkezi olarak kabul edilen Tonya'da...

Trabzon Valiliğince Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliği Tereyağı ve Süt Üretimini Geliştirme’ konulu sempozyum, Trabzon’da tereyağının merkezi olarak kabul edilen Tonya’da yapıldı.

Sempozyuma Tonya Kaymakamı Halit Mengi, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay ve davetliler hazır bulundu.

Sempozyumun açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Trabzon’da büyükbaş hayvancılığın daha çok süt üretimi için yapıldığını ve son zamanlarda et üretimine dönük besicilik kültürünün de yaygınlaşmaya başlandığına dikkat çekti. Gülbay, Trabzon’un coğrafik yapısı nedeniyle diğer maliyetler dikkate alındığında, sığır yetiştiriciliğinin aile tipi süt sığırcılığı işletmesinin sürdürülebilir olduğu ve birçok avantajlarından dolayı da jersey ırkı ile çalışıldığını ifade etti.

Tonya tereyağının başkenti

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel de, sempozyumun Tonya’da yapılmasının önemine değinerek, Osmanlı salnamelerine konu olan tereyağının merkezinin Tonya olduğuna vurgu yaptı.

Başkan Beşel “Ticaretteki acımasız yarış ne yazık ki Tonya tereyağını da vurmaya çalıştı. Belki Tonya, tereyağı ve süt üretimi konusunda kapasitesini büyütemedi ama kalitesi de asla küçülmedi. Bu önemli. Esas olan o kaliteyi muhafaza ettik. Belgesini de, bundan iki ay evvel yapılan ve ülke genelinden 360 tereyağının katıldığı yarışmada Tonya tereyağı birinci seçilerek almıştır. Her ne kadar ekonomik gelişmeler ve dünyadaki ekonomik alandaki bu yarışta yerimizi alamamış olsak da, kalitede yerimizi aldık diye düşünüyorum. Tonya’da süt ve tereyağı üretiminin büyük işletmeler, holdingler şeklinde değil de, önceden gelen geleneksel aile işletmeciliğinin geliştirilmesi en azından muhafaza edilmesi için mutlaka tedbirler alınmalı" dedi.

Trabzon Milletvekili Salih Cora da önemli bir sempozyumun tereyağının merkezi olan Tonya’da yapılmasından mutluluk duyduğunu, buradan çıkacak sonuçların ileride rapor haline getirilerek gerekli mercilere ulaştırılacağını kaydetti. Cora "Bu sürecin takipçisi olacağız ve sonuç olarak da bu sempozyumdan olumlu sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Tonya tereyağı saf tereyağıdır. Tereyağının içerisinden hiçbir şey çıkmaz. Katıksız saf tereyağıdır. Ama bu tereyağı üretimi ile birlikte Tonya’dan çok değerli eğitimciler, bürokratlar, hukukçular, siyasetçiler ve işadamları yetişmiştir. Herkesin büyüyüp gelişmesinde ve yetişmesinde Tonya tereyağının katkısı ve emeği yadsınamaz” diye konuştu. Cora, Trabzon ve Tonya’nın süt ve süt ürünleri ile özellikle tereyağı ile adını duyurduğuna da dikkat çekerek “Bölgemize ait tereyağının özelliği ilimizde bulunan jersey sığır ırkından kaynaklanmaktadır. Jersey ırkı ilimize ilk olarak 1968 yılında merhum milletvekilimiz Ahmet Şener’in katkılarıyla getirilmiştir. Jersey sığırı küçük yapısı ve bölgenin kıt yem kaynaklarına uyum sağlamış, yerli ırkı da ıslah ederek bugünlere gelinmiştir. İnsanlarımız ve çiftçilerimiz de bu ırkın kaliteli ve yağlı sütü sayesinde tereyağı üreterek satmış, gelir elde etmiştir. İlimizden diğer illere özellikle Karadeniz Bölgesi’ne damızlık hayvan satışı yapılarak bu illerde de yaygınlaşması sağlanmış, tereyağının önemi daha ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bölgemiz için Trabzon tereyağına özelliğini jersey sığır ırkının değeri ve kalitesi tartışılmazdır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme