Ulaşımda bir yenilik daha

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde trafik sıkışıklığının yaşandığı kavşaklardaki sorunların çözümü için çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde trafik sıkışıklığının yaşandığı kavşaklardaki sorunların çözümü için çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Sürdürülen çalışmalar kapsamında, Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Akıllı (dinamik) Kavşak Kontrol Sistemi uygulaması başlatıldı. Konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de bazı illerde uygulanmakta olan ve olumlu sonuçlar alınan Akıllı Kavşak Sisteminin Malatya’da da Nikah Sarayı ile Mıhlıtut kavşaklarında hizmete alındığı belirtildi.

Uygulamanın getirdiği faydalar

Açıklamada, Akıllı Kavşak Kontrol Sistemi ile kavşakların trafik yoğunluğuna göre yönetildiği ifade edilerek, kavşaklarda bulunan her yön için birer kamera sisteminin yer aldığı, trafiğin yoğun olduğu yöndeki yeşil ışığın daha uzun süre yandığı, böylece kavşak genelinde araçların ortalama bekleme süresinin en aza indirildiği belirtildi.

Akıllı Kavşak Kontrol Sistemi ile yol kapasitelerinin yüksek verimlilik sağlaması, sürücü ve yaya trafik güvenliliğinin arttırılması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, yakıt - yedek parça harcamalarının ve bekleme sürelerinin azaltılması, itfaiye araçları, ambulans gibi araçlara geçiş üstünlüğünün verilmesi, sinyalizasyon faz düzenlemesinin otomatik yapılması, yeşil dalga uygulamasına imkan sağlanması gibi faydalar sağladığı kaydedildi.

Diğer kavşaklarda da uygulanacak

Açıklamada, Nikah Sarayı ile Mıhlıtut kavşaklarında uygulanmaya başlanan sistemin olumlu sonuçlar verdiği bildirilerek, bu uygulamanın, Özsan Sanayi Sitesi, Hekimhan, Bostanbaşı, Hava Lojmanı, Akpınar, Battalgazi, Çöşnük, Turgut Özal Tıp Merkezi, Temelli, Dedekorkut, Malatya Lisesi, Hasanbey ve Çınar kavşaklarında da uygulanacağı belirtildi.

Ayrıca 2018 yılı içerisinde Malatya genelinde, 20 adet kavşağın daha bu sisteme dahil edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Bakmadan Geçme