Uluslararası Altın Kayısı Satranç turnuvası başladı

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu tarafından organize edilen 5. Uluslararası Altın Kayısı Satranç turnuvası başladı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu tarafından organize edilen 5. Uluslararası Altın Kayısı Satranç turnuvası başladı. Turnuvaya, Türkiye ile birlikte 10 ülkeden 600 dolayında sporcu katılıyor.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 5’ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası başladı. 30 Ağustos Çarşamba gününe kadar sürecek olan Turnuvanın açılışı dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisinde bir tören düzenlendi.

Törene Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ile diğer protokol üyeleri katıldı.

Malatya üst seviyelere çıktı

Törende ilk olarak konuşan Satranç Federasyonu Malatya İl Temsilcisi Cemal Gürsel Toy, böyle bir organizasyonda yer aldığı için onur duyduğunu belirterek, her yıl turnuvanın yapılacağı tarihi heyecanla beklediğini söyledi. Toy, "Türkiye deki çeşitli etkinliklere görevli olarak gittiğimde Bu turnuva vesilesiyle Malatya’nın tanındığını gördüm. Altın Kayısı Satranç turnuvasıyla Malatya’nın daha üst seviyelere çıktığını görüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’ın da böyle bir organizasyona ev sahipliği yapması nedeniyle aldığı övgüleri duydukça ben de çok mutlu oluyorum” dedi.

Tulay: Malatya, Anadolu’ya açılan kapıdır

Daha sonra Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay bir konuşma yaptı. Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın Türkiye Satranç Federasyonu’nun en önemli faaliyetlerinden biri olduğunu belirten Tulay, “Türkiye’de şuana kadar 17 ilde bu tür turnuvalar yapıyoruz. Malatya Türkiye Satranç Federasyonun o anlamda Anadolu’ya açılan kapısıdır. Biz çok önemsiyoruz. 2013 yılında Malatya’ya geldiğimizde 189 bin lisanslı sporcumuz vardı. Türkiye şampiyonalarına ortalama 55-60 ilden katılım sağlanıyordu. O zamanlar 5 uluslararası açık satranç turnuvası yapıyorduk. Aradan 5 yıl geçti, bu gün 780 bin lisanslı sporcumuz ve 81 ilden katılım var.

Böylesine büyük bir organizasyonu yaparken yerel yönetimlerin desteğini almadan başarmak mümkün değil. Malatya Büyükşehir Belediyesi bize her türlü desteği verdiler. Birçok ilde örnek gösteriyoruz. Malatya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Çakır: Çocuklarımızın gelişmesine büyük katkı sağlıyor

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada yüzlerce sporcunun Malatya’da buluşmasından dolayı onurlandığını belirterek, “Rusya’dan, Azerbaycan’dan, İran’dan Gürcistan’dan, Kırgızistan, Özbekistan’dan gelen sporcularımız var. Bu katılım bizim için önemli” dedi.

Satranç sporunun zihnin açılması ve çocukların bireysel anlamda gelişmesine büyük katkı sağladığını kaydeden Başkan Çakır, “Büyükşehir Belediyesi olarak insana dokunan hizmet ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Bir yandan sosyal ve kültürel alanlarda projeleri hayata geçirirken, bir yandan da şehrimizi dışarıdan gelen insanlara tanıtma imkânı buluyoruz. Bugün onlarca ülkeden ve 60’a yakın vilayetten gelen konuklarımız var. Bu değerli konuklarımız Malatya’yı ve Malatya kültürünü tanıyacaklar. Bu tür etkinliklerimizin daha iyi bir düzeye gelmesi için yoğun çaba sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.

Başkan Çakır ayrıca konuşmasında Vali Ali Kaban’ın etkinliklere ciddi manada katkı sağladığını belirterek, teşekkür etti.

Kaban: Etkinlikler, insanları birleştirir

Son olarak konuşan Malatya Valisi Ali Kaban, bazı etkinliklerin insanları birleştirmenin yanı sıra insan yeteneklerinin daha öteye gitmesine katkıda bulunduğunu ve insanların birbirlerini tanıdığını belirterek, şunları söyledi:

“İşte bugün biz burada üç kıstası bir arada bulunduran bir etkinlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Özellikle bundan sonra bizim geleceğimiz olan gençlerimizin, çocuklarımızın zekalarının gelişmesi, zeka gelişimi ile birlikte belli prensipler dâhilinde ahlaklarının gelişmesi bu arada toplumlar arası kaynaşmaların oluşabilmesi acısından böylesi bir etkinlik önem taşıyor. Böylesi bir etkinliğin sadece ilimizde değil tüm Türkiye’de yaygınlaşması hususunda çaba gösteren Satranç Federasyonu Başkanına teşekkürü bir borç biliyoruz. İlimizde de böylesi bir etkinlikle ilimizin hem tanıtımına hem çocuklarımızın bir araya gelmesine vesile olan değerli Büyükşehir Belediyesine ve onun değerli Başkanına buradan teşekkür etmeyi borç biliyoruz. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda da bu tip insanları bir araya getiren, zekâ geliştiren ve toplulukları, toplumları bir arada tutan etkinliklerin artarak devam etmesini diliyorum.”

İlk hamle Vali ve Başkan’dan

Konuşmaların ardından 5. Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası, Vali Ali Kaban ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından yapılan ilk hamle ile başladı. Turnuvaya 10 ülkeden 77, Türkiye’den ise 53 ilden 500 olmak üzere toplamda 577 sporcu katılıyor. 30 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan turnuvada, dereceye girenlere toplamda 50 bin TL ödül dağıtılacak.

Bakmadan Geçme