Uzmanlardan et ve tatlı uyarısı

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Diyetisyeni Merve Boztoprak, Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Diyetisyeni Merve Boztoprak, Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Merve Boztoprak, Kurban Bayramı ve sonrasında sağlık sorunları yaşamamak için et ve tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunarak,bayramda da düzenli beslenme çağrısında bulundu.

"Kurban etini önce dinlendirin"

Diyetisyen Merve Boztoprak, kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunarak, “Sevdiklerimizle tatlı sohbetlerde bulunduğumuz, manevi değerlerimizin yoğunlaştığı, birlik ve beraberliğimizin güçlendiği sevgi bağlarımızın kuvvetlendiği bayramlarımız, geniş sofraların kurulduğu özel günlerden biridir. Bu bayram da, sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlere dikkat edilmeli, özellikle yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan bireylerin sağlıklı beslenme düzeninin dışına çıkmamaları gerekmektedir. Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Kesildiği gün tüketilen et, sindirim zorluğu yaşatır ve hazımsızlık şikayetlerine yol açar. Et, en az 1 gün dinlendirilip, tüketilmelidir. Etleri pişirirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Mangalda pişirilecek etlerde toksik maddelerin oluşumunu engellemek için ateş ile et arasındaki mesafe 15 santimetreden az olmamalıdır" dedi.

“Sadece et değil, sebze de yemelisiniz”

Diyetisyen Boztoprak, öğünlerin tamamında et tüketmek yerine, etin yanında salata ya da sebze yemeklerine de yer verilmesinin sağlık açısından iyi bir tercih olacağını vurgulayarak, tatlı tüketiminde de aşırıya kaçılmaması gerektiğini kaydetti. Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılardan az miktarlarda tüketmekle bağırsak sorunları ya da mide yanması gibi sorunların önlenebileceğini anlatan Boztoprak, bol miktarda su tüketimi yapılması gerektiğine de dikkat çekti. Boztoprak, özellikle sıcak havalarda vücudun su ihtiyacını karşılamak için bol su içmeniz gerektiğini kaydederek, “Su tüketimi metabolizmanızın hızlanmasının yanı sıra yetersiz sıvı alımına bağlı oluşabilen rahatsızlıkların da önüne geçer” dedi.

“Sağlığınız için mutlaka yürüyüş yapın”

Boztoprak, bayram süresince hareketli olmaya da özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Gün içerisinde kalorisi fazla olan yiyeceklerden uzak durmanın yanı sıra hareket halinde olmak da önemli. Bayram ziyaretleri bu konuda yardımcı olacaktır. Yakın yerlere yapılacak ziyaretlere yürüyerek gidilmeli. Diğer yandan gün içerisinde yediklerine dikkat edemeyenlerin yapacakları tempolu yürüyüş hem sağlık açısından iyi gelecek, hem de fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Bakmadan Geçme