100 yıllık garda Arap ve Fransız imzası

1911 yılında açılan tarihi Balıkesir Tren Garı'nda restorasyon çalışmaları başladı. Tarihi garda bulunan Arapça ve Fransızca istasyon tabelası vatandaşların ilgisini çekiyor.

1911 yılında açılan tarihi Balıkesir Tren Garı’nda restorasyon çalışmaları başladı. Tarihi garda bulunan Arapça ve Fransızca istasyon tabelası vatandaşların ilgisini çekiyor.

Tarihi garın restorasyonu sırasında gar binasının çatı altında bulunan Fransızca ve Arapça yazılı ’Balıkessir’ tabelası vatandaşların ilgisini çekiyor. Restorasyon çalışması yapılan gar binasının her iki yanında bulunan ’Balıkessir’ yazısının anlamını emekli öğretim görevlisi ve tarihçi Aydın Ayhan İhlas Haber Ajansına (İHA) anlattı.

Balıkesir’de Kuvvay-i Milliye hareketi ve Balıkesir tarihi üzerine birçok basılı eseri bulunan emekli öğretim görevlisi Aydın Ayhan, "Balıkesir’in demiryolu tarihi 1863 yıllarında başlar. Devlet o zaman ülkenin her tarafını demiryolu ağı ile kaplamak ister. Bandırma-Balıkesir-Soma hattını yapmak için bir Fransız şirketi burada ciddi bir şekilde çalışmaya başlar. İlk defa Bandırma-Balıkesir Soma hattı 1911 yılından çalışmaya başlar. 1913 yılından sonra Soma-İzmir hattı açılır. Bu hat Fransız şirketi tarafından işletilir. Fransız istasyonu olduğu için tipik bir Fransa istasyonu. Buradaki tabela yazı ’Balıkesiri’ yazısının Fransızcası, onun için iki tane ’s’ harfi var. 1920-1930 yılları arası özellikle Osmanlı arşivlerinde Balıkesiri olarak geçmiş. Daha sonra halk arasında Balıkesir olarak söylendiği için i harfi atılarak Balıkesir olarak kabul edilmiştir. Yazının orijinali Fransızca. İstasyonları hepsinde mutlaka istasyon tabelası vardır. O zamanlar önce Arap harfi ile istasyon ismi ve Latin harfleri ile Fransızca isim tabelası vardır. Ayrıca her istasyonda trenlerin gelişini ve kalkışı esnasında büyük çan çalınarak trenlerin gelişi ve kalkışı yolculara bildirilirdi" dedi.Tarihi Balıkesir Garı’nda bulunan lojmanlar ve çalışma büroları restorasyon çalışmaları için boşaltıldı. Tarihi binadaki restorasyon çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.

Bakmadan Geçme