Depremin etkilediği Malatya'da 2 bin 978 köy evi daha teslime hazır
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer: "7 bin 550 betonarme kırsal konutun ihaleleri yapıldı, imalatları başladı. Şu an bunlardan 1857'sinin kurası çekildi, 2 bin 978'i ise teslime hazır"
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin etkilediği Malatya'da 2 bin 978 köy evi daha teslime hazır hale getirildi.
Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Malatya kent merkezi gibi bazı ilçelere bağlı kırsal mahalleleri de etkiledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, AA muhabirine, kırsalda toplamda 17 bin 500'e yakın hak sahibi için konut yaptıklarını söyledi.
Betonarme köy konutlarının imalatının devam ettiğini belirten Başer, aynı zamanda çelik evlerden de ihalesi yapılan konutlardan hemen hemen tamamına başladıklarını ifade etti.
Köy evlerini yaparken önce yer seçimine baktıklarını dile getiren Başer, şunları kaydetti:
Arazi depreme dayanıklı bir alanda mı, afete maruz bir bölgede mi, sel, taşkın veya çığ tehlikesi var mı, fay hattına mesafesi nedir? Bunlara dikkat ederek DSİ, Tarım ve Orman gibi ilgili kurumlardan olur alarak yürütüyoruz.
Malatya'nın tamamında çalışma var. Yeşilyurt'un kırsalı, Doğanşehir, Akçadağ ve Yazıhan'da yoğunluklu olmak üzere, sayıları biraz daha az olmakla birlikte Arapgir, Arguvan ve Darende'de de yine kırsal konutların yapımları devam ediyor. Battalgazi'nin kırsalında da yine imalatlar devam ediyor."
Akçadağ ilçesine bağlı kırsal Bahri Mahallesi'nde betonarme köy evlerinin yapımını sürdüren inşaat firmasının proje müdürü Zafer Kutluk da Bahri'nin de aralarında bulunduğu 27 yerleşim biriminde köy evi yaptıklarını söyledi.
Bahri Mahallesi'nde 224 konut inşa ettiklerini anlatan Kutluk, "Evler 140 metrekareden başlıyor, en büyüğü 165 metrekare olacak şekilde imalatını yapıyoruz. Köy halkımıza teslim etmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
Modern, güzel, villa konseptinde. 800 metrekare olacak şekilde genel ortam kullanıma uygun olacak şekilde her binanın da bir parsel alanı var. Evlerimiz gayet modern, güzel, yeni gereksinimlere, yeni teknolojiye açık bir şekilde vatandaşlarımıza teslim etmek için çabalıyoruz." dedi.
Sadece evi yapıp bırakmadıklarını, çevre düzenlemesini, altyapısını ve fiber hatlarını da yaptıklarını aktaran Kutluk, "Bahri'de 224 köy evi olmasından dolayı cami ve hükümet konağı inşaatlarımız var. Bunlar da devam ediyor.
Battalgazi ilçesi Yeniköy Mahallesi'nde çelik köy evlerini yapan firmanın şantiye şefi Eren Özer de alanda 8 çelik konsollu ev yaptıklarını, şu an yapım aşamasında olduğunu ve evlerin yapımının yaklaşık 1,5 ay sürdüğünü belirterek, radye temelden çelik konsola geçerek imalatları gerçekleştirdiklerini kaydetti.