Ege İnci'nin Kişisel Gelişim Uzmanı ve Yazar Şule Kaya Demirkıran İle Röportaj

Ege İnci'nin Kişisel Gelişim Uzmanı ve Yazar Şule Kaya Demirkıran İle Röportaj

Ege İnci’nin Kişisel Gelişim Uzmanı ve Yazar Şule Kaya Demirkıran İle Röportaj

1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?
1986 Malatya doğumluyum. Ankara’da yaşıyorum. Yıllardır kişisel gelişim alanında  devam eden çalışmalarım var. Danışmanlık yapıyor, seminerler veriyorum.Nlp eğitimleri ve  bu eğitimlerde sertifika verme yetkisine sahip bir eğitmenim. Sevgili İnsan Bu Kitabı Okumalısın isimli 2020 Haziran ayında çıkan bir kişisel gelişim kitabım var. Nasipse ikinci kitabımı da bu yılın Haziran ayında çıkarmayı planlıyorum. Evli ve bir çocuk annesiyim.

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?
 Yazmaya 14 yaşımda başladım. Şiir, hikaye ve deneme yazılarım bir çok dergi ve gazetelerde o dönemlerde yayımlandı. Yine uzun yıllardır da mesleğim olan alanımda yazılar yazdım ve yazmaya da devam ediyorum.

3. Yazmanızda en büyük etken nedir?
Kitap okumayı sevmemdir. Neredeyse okul öncesi döneme dayanır kitaplarla olan dostluğum. Sonrasında ise bu dostluk hiç ara vermeden devam etti. Okudukça, ben de oluşan birikimler yazıya dönüştü. Hayat yolunda ilerledikçe, deneyimlerim yazıya dönüştü. Bunlar bazen öğrenimlerim, bazen hatalarım bazen de başarılarım oldu.Yazarken beni güçlendiren yönlerim oldu diyebilirim.

4. Yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?
Hep şunu söylerim; ben sadece yazmaya çalışıyorum. Bir şeyin uzmanı ya da duayeni olduğumu hiçbir zaman iddia etmedim. Amacım bir şeyler yapmak ve benden sonra ardımda faydalı bir şeyler bırakmak… 
Okumayı bırakmadığım sürece, yazmakla ilgili problemler de yaşamıyorum.  Bazen yoğunluktan, bazen yorgunluktan kitap okumadan nihayete erdirdiğim bir günün sonunda, köreldiğimi hissediyorum. Okumak benim her anlamda beslendiğim yegâne kaynağım diyebilirim.

5. Kitabınızın adı neden Sevgili İnsan?
Bunun iki nedeni var. İlki, yaşamın en değerli parçasıdır insan…  Bunun için de bu hitaba yaratıcısı tarafından layık görülmüştür.
İkincisi ise, her insanla her birimizin benzer hikâyeleri var. Yani mekân değişebilir, zaman değişebilir, kişiler değişebilir ama yaşanılan şeyler, problemler, sıkıntılar aynıdır. Buna rağmen   birbirini tam olarak anlayamayan da yine insandır. 
Bu kitapta her insanın yaşayabileceği problemlere değinip, gerek danışan örneklerinden, gerekse kendi hayatımdan kesitler sunarak bilgi ve tecrübelerimi paylaşmaya çalıştım. Bu güne kadar da okuyucularımdan çok güzel geri dönüşler aldım. 

6. Kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?
Ben yazarken çok sade ve anlaşılır bir dil kullanmayı tercih ediyorum. O yüzden de okur kitlemde ortaokul ve lise öğrencileri de var, yetişkin kesimden insanlarda…

7. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?
Hani derler ya; ayrıntılara takılmayın diye… Ben hayatın güzelliklerinin bu ayrıntılarda olduğuna inananlardanım. Çünkü bu ayrıntılar görmeyi sağlar. Hepimiz biliriz ki bakmak ve görmek aynı şeyler değildir. 
Hayatın  ve olayların ayrıntılarına dalmak, benim ilham kaynağım sanırım.  Yıllar önce bir slogan geliştirmiştim, bunu seminerlerim de anlatıyorum: Düşünceli ol , düşüncelere dalma. 
Ayrıntılar da zaman içinde benim bakış açımı değiştirip geliştirdi. Bu sürecin beni dönüştüren etmen olduğuna da inanıyorum. Bu modeli yazılarıma da yansıtmaya çalışıyorum.
Her yazım için , tam ihtiyacı olduğu anda karşısına çıktığını söyleyen okuyucularım var. Bu da benim ilham ve mutluluk kaynağım.

8. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?
Ben tek bir kaynaktan beslenme taraftarı değilim. Okuma yelpazesi geniş olmalı diye düşünüyorum.Yaş gruplarına uygun şekilde bir okuma çizgisi oluşturulmalı ve bunun üzerinden yol alınmalı diye düşünüyorum. 
Ben de bu çizgide ilerlemeye çalıştım.  İlk okulda romanlar ve ile okumaya  başladım, sonrasın da Dünya klasikleri ve Türk klasikleri ile devam ettim. Uzun yıllardır da öncelik olarak kendi mesleki alanımla ilgili kitaplar önceliğimdir. Her daim yenilenmek için,  kitap okumadan geçirilmiş bir gün olmamalı. 
Yani sadece bir kitap ve yazar tavsiye etmedim, etmiyorum. Her alanda, her konuda kitap okumalı ve kendimizi geliştirmeliyiz.

9. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?
Özellikle bana sosyal medyada  sorulan sorular, danışanların problemleri hem kitaplarımın konularını, hem yazılarımın fikrini ve Youtube kanalımda yayınladığım videolarımın başlık ve içeriklerini belirliyor. 
Bunlarla birlikte herkes gibi benim de yaşadığım sorunlar, acı tatlı tüm tecrübelerim de benim bu yoldaki yol arkadaşlarım.

10. Nlp nedir? Biraz bundan bahsedebilir misiniz?
Nlp, Neuro Lingustic Programming kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir değişim ve davranış modelidir. Sinir dili programlayıcısı da diyebiliriz.
Nlp eğitimi, benim için kendini tanıma eğitimidir. Bir çok insan kendisini tanıdığını düşünür ve sonra bakar ki  aslında kendisiyle hiç tanışmamıştır. Kendini tanımayan bir insanın ise bir başka insanı tam anlamıyla tanıması beklenemez. İşte bunun için de iletişim ile ilgili hep sorunlar yaşanır. 
Kişisel gelişimin sadece insanları motive etmek için ‘ sen şöyle harikasın, böyle süpersin , şöyle muhteşemsin’ gibi şeyler söylenmesinden ibaret olduğunu sanan insanlar var. Aslında benim  yapmaya çalıştığım, kişilere kendilerini tanımaları hususunda  yardımcı olmaktır. Kendini tanıyan kişi ise süper mi, muhteşem mi yoksa harika mı olduğunu yetenekleri ve zayıf yönleri doğrultusunda anlayabilir. Bu anlamda çok fazla kirletilen bir alan Kişisel Gelişim… 
Birkaç tane kişisel gelişim kitabı okuyup ta, ben kişisel gelişim uzmanıyım diyen insanlar gördüm. Halbuki eğitimler çok farklıdır ve bu kişisel gelişim kitaplarında yer almaz. Bu şekildeki üzücü olaylarla, maalesef ki işini doğru bir şekilde yapmaya çalışan insanlar da zarar görüyorlar.

11. Peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?
Hayatta her şey bizim idaremizde değildir. Müdahale edemediğimiz durumlar oldukça fazladır. Fakat bir şey hariç: düşüncelerimiz. Düşünce ve duygularınızı olumlu anlamda eğitmeyi öğrendiğinizde, niyet olgusunun da hayatınızda bambaşka bir yere sizi ulaştırdığınızı göreceksiniz. Bilinçaltının gücü farazi bir söylem değildir. Hayatınızdaki sorunlar ve tekrar eden sorunlar, bu farkındalıkla değiştirilebilir ve aşılabilir. 
Hayat tercihlerimizden oluşur. Neyi seçersek o yönde bir hayatımız olur.  Ne istediğimizi bilmek kadar, bunu ne kadar istiyoruz bu da önemlidir. 
Herkese sevgi ve selamlarımı iletiyorum. 

Bakmadan Geçme