MAGİNDER'den Malatya'nın Geleceğine Stratejik Hamle
MAGİNDER tarafından düzenlenecek 'Malatya 2030: Sürdürülebilir Kalkınma Yolunda Ortak Akıl' çalıştayının tanıtım toplantısı, Malatya'da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda akademisyenler, STK temsilcileri ve basın mensupları bir araya geldi.
MAGİNDER tarafından düzenlenecek “Malatya 2030: Sürdürülebilir Kalkınma Yolunda Ortak Akıl” çalıştayının tanıtım toplantısı, Malatya’da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda akademisyenler, STK temsilcileri ve basın mensupları bir araya geldi.
Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) öncülüğünde düzenlenecek olan “Malatya 2030: Sürdürülebilir Kalkınma Yolunda Ortak Akıl” temalı çalıştayın tanıtım toplantısı, 4 Ağustos 2025 Pazartesi günü Malatya Mövenpick Otel’de yapıldı. Toplantıya üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları ve basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, çalıştayın Malatya’nın sadece fiziki değil, toplumsal olarak da yeniden inşa sürecinin bir parçası olduğunu vurguladı. Karademir, “Bu masa sadece MAGİNDER’in değil; şehrin tüm dinamiklerinin masasıdır” diyerek, çalıştayın kapsayıcı niteliğine dikkat çekti.
“Malatya 2030 Çalıştayı, geçmişin hatalarından ders çıkararak geleceği ortak akılla şekillendirme iradesinin adıdır. Bugün attığımız bu adım; günü kurtarmaya değil, nesilleri ihya etmeye yöneliktir.”
Karademir ayrıca, sürecin başından itibaren desteklerini sunan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli’ye de teşekkür etti.
BİLİMSEL KATKI VE STRATEJİK VİZYON
MAGİNDER Eğitim ve AR-GE Başkanı Mesut Özdemir, çalıştayın 8 Kasım’a kadar sürecek geniş kapsamlı bir istişare süreciyle şekilleneceğini ifade etti. Sürecin sonunda elde edilecek sonuçların bilimsel temelli, uygulanabilir ve sürekli izlenebilir nitelikte olacağını belirten Özdemir, şöyle konuştu:
“Bu sadece bir çalıştay değil, Malatya’nın geleceğine yönelik uzun soluklu bir irade beyanıdır.”
Katılımcı yapı ile sahadan toplanacak fikirlerin tematik masalarda ele alınacağını belirten Özdemir, kurulacak izleme-değerlendirme mekanizmasıyla bu sürecin 2030 yılına kadar sürdürülebilir şekilde yönetileceğini vurguladı.
AKADEMİK DESTEK: ÜNİVERSİTELERDEN TAM KATILIM
Çalıştayın akademik koordinatörlüğünü yürüten İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Tuncel, üniversitenin bu sürecin hem akademik hem de kurumsal paydaşı olduğunu belirtti. Tuncel’e ek olarak toplantıya katılan diğer akademisyenler de Malatya’nın kalkınması adına çalıştaya tüm bilgi birikimleriyle katkı sunacaklarını beyan etti.
Toplantıya katılan akademisyenler:
Prof. Dr. Gökhan Tuncel
Prof. Dr. Abdullah Korkmaz
Prof. Dr. Ahmet Yatkın
Prof. Dr. Ahmet Uğur
Prof. Dr. Burhan Karakoç
Prof. Dr. Sadık Çalışkan
Doç. Dr. Fatih Kocamaz
KATILIMCI SÜREÇ VE DAVET
Toplantıda, 8 Kasım’a kadar sürecek olan saha görüşmeleri, masa çalışmaları ve istişare toplantılarıyla Malatya’nın tüm paydaşlarının sürece dâhil edileceği belirtildi. Tüm kamu kurumları, özel sektör, üniversiteler ve STK’lar ortak vizyon çatısı altında iş birliğine davet edildi.
Sanayi – Yenilikçilik – Altyapı – Verimlilik
Sürdürülebilir Şehir ve Topluluklar
Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam
Nitelikli Eğitim ve Öğretim
Nüfus ve Nitelikli Göç
Amaçlar için Ortaklıklar ve STK’lar
Ulaşım – Turizm – Gastronomi
Ekonomi – Finans – Yatırım – Teşvik
Tarım Çeşitliliği, Hayvancılık ve Madencilik
Nitelikli İletişim ve Basın
SLOGANLAR:
Malatya 2030: Sürdürülebilir Kalkınma Yolunda Ortak Akıl
Malatya Çatısı Altında Birlikteyiz
Birlikte Düşün, Birlikte Karar Ver
Yarın Değil, Bugün Konuşmalıyız