Acu, ''2 HES olmak üzere toplam 48 tesis açılacaktır''

DSİ Genel Müdürü Acu,"DAP kapsamında Hakkari'de, 2003-2019 yıllarında tamamlanan ve tamamlanacak 3 içme suyu tesisi, 5 baraj ve gölet, 3 sulama tesisi, 35 taşkın koruma tesisi,

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında 2003-2019 yıllarında Hakkari'de tamamlanmış ve tamamlanacak 48 tesisin bulunduğu bildirdi.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Hakkari'ye yapılan yatırımlarla mümbit toprakların su ile buluşturulmasına, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin edilmesine, derelerdeki taşkın riskinin azaltılmasına devam edildiği belirtildi.

İl genelinde son dönemde yapılan yatırımların, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığı aktarılan açıklamada, çalışmaların devam ettiği vurgulandı.

Açıklamaya göre, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DSİ Genel Müdürü Acu, "Son 15 yılda 3 baraj tamamladık. Şemdinli ilçesine içme suyu temin ettik. Yüksekova İçme Suyu Arıtma Tesisi ile Yüksekova içme suyu isale hattının yapımı devam ediyor." ifadesini kullandı.

Acu, il genelinde 10 taşkın koruma tesisini tamamladıklarını, 11 taşkın koruma tesisinin yapımının devam ettiğini, 75 bin 50 dekar zirai araziyi sulayacak Hakkari Dilimli Barajı sulamasının ihalesinin 2018 yılının ilk aylarında yapılarak inşaatına başlanmasının planlandığını kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanlarının dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme, kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen "Gölsu" projesi kapsamında Hakkari'nin de nasibini aldığını aktaran Acu, Doğu Anadolu Gelişim Projesi'nin (DSP) Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas Tunceli ve Van illerini kapsadığını ifade etti.

Zirai arazilerin sulanmasıyla bölgede verim artışı ve buna paralel olarak kalkınma sağlanacağını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Acu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"DAP kapsamında Hakkari'de 2003-2019 yıllarında tamamlanan ve tamamlanacak 3 içme suyu tesisi, 5 baraj ve gölet, 3 sulama tesisi, 35 taşkın koruma tesisi, 2 HES olmak üzere toplam 48 tesis açılacaktır. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Bakmadan Geçme