Kurban kesiminde çocuklar bulunmamalı

Psikolog Begüm Çayır, ailelerin kurban keserken çocuklarının kesimde bulunmaması gerektiğini belirterek, çocukların travma yaşayabileceklerini söyledi.Kurban kesiminin çocukların üzerinde travma oluşturabileceğini söyleyen Medicana Sivas...

Psikolog Begüm Çayır, ailelerin kurban keserken çocuklarının kesimde bulunmaması gerektiğini belirterek, çocukların travma yaşayabileceklerini söyledi.

Kurban kesiminin çocukların üzerinde travma oluşturabileceğini söyleyen Medicana Sivas Hastanesinde görevli Psikolog Çayır, “Özellikle küçük çocuklar Kurban Bayramı’nın manevi, yani dini yönünü algılayamazlar. Onlar için kurban kesmek gözleriyle gördükleri şeydir; yani bir canlının öldürülmesidir. Hem de o canlı sevdikleri kişiler babası, ağabeyi, dedesi, amcası tarafından öldürülür. Bu yüzden çocukların buna anlam vermesi çok zordur. Çünkü çocuklar hayvanları çok sever. Eve gelen kurban onlar için bir mutluluk kaynağıdır ve heyecanla kurbanı görmeye giderler ve severler. Eğer çocukta ölüm kavramı varsa kurbanın öldürüleceğini bilmek çocuk için çok üzücüdür. Ölüm kavramı gelişmemiş çocuklar için kurbanın evden yok olmasına anlam vermek çok zordur. Kurbanın sevdikten sonra ortadan kaybolmasına bir anlam veremeyen çocuk için, kurbanın kesilmesini izlemek bir travmadır. Bu sebeple çocuk kurbanı görsün veya görmesin; kurban kesiminde çocuklar bulunmamalıdır. Çünkü bu travmanın etkileri çocuğun yaşına ve kişilik özelliklerine göre değişecektir” dedi.

“Kurbanı kesen kişiye öfke hisseder”

Çocuğun özellikleri ne olursa olsun küçük çocuklar için gözleri önünde kurbanın bıçakla kesilmesi, kanın o anda fışkırması ve birkaç saniye bile olsa kurbanın can çekiştirmesi çocuk için bir vahşet olacağını belirten Çayır, “En travmatik olan ise bu masum canlının onlarının sevdikleri bir yetişkin tarafından kesilmesidir. Çocuklar, kurbanı kesen kişiye karşı öfkeli hisseder veya küsebilir. Aynı zamanda büyüğüne karşı güveni azalabilir. Unutulmamalıdır ki küçük çocuklar için her şey görseldir ve somuttur. Ayrıca duygusal bir bağ kurduğu kurbanın kesimine engel olamadığı için kendini suçlu hissedebilir ve bu suçluluk duygusu çeşitli psikolojik problemlere neden olabilir. Ayrıca bazı ailelerde çocuklar kesilen kurbana bakması için zorlanır. Fakat çocuklar kurban kesilirken bakması için zorlanmamalı, ısrar edilmemelidir” diye konuştu.

“Birçok hastalık oluşabilir”

Çayır, kurban kesiminde bulunan çocukların birçok psikolojik hastalıklarla karşılaşabileceğini ifade ederek, “Çocukta anne babasını kaybetme ve ölüm korkusu başlar veya artabilir, et yemek istemeyebilir ve iştah azalır. Kaygıları artar ve basit şeyler için endişelenir, tikler geliştirebilir, kekemelik ve konuşurken takılmalar başlayabilir. Çocuk geceleri sık sık uyanır ve ebeveynleriyle yatmak ister, kabuslar görür ve ağlayarak uyanır. Altını ıslatmaya başlayabilir, içine kapanır veya çok hırçın davranabilir. Nedensiz yere ağlama ve mızmızlanma artabilir, tırnak yemeye başlayabilir, depresyona girebilir. Okula gitmek istemeyebilir, bıçakla oynama ve arkadaşlarına bıçakla zarar verme davranışı sergileyebilir. Bu ve buna benzer çeşitli psikolojik sorunlar çocukların kurban kesimine şahit olmasıyla ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

“Kurban kesimini izletmeyin” Çocuğun kurban kesimini video veya televizyondan izlemesinin sakıncalı olduğunu aktaran Çayır, “Çocuklar hiçbir şekilde kurban kesimini izlememeli ve izlemeye zorlanmamalıdır. 6 yaşından küçük çocukların kurban kesimini kesinlikle görmemesi gerekir. Çünkü çocuklar 8 yaşından başlayarak kurban kesilmesinin anlamını kavrayabilirler ama 10 yaş öncesinde ölüme ilişkin kavramları yetersiz olduğu için yine de rahatsız olabilirler. Kurbanın dini boyutu 11 yaştan sonra daha iyi anlaşılabilir. Bu nedenle çocuklar 12 yaşına dek kurban kesimini görmemelidirler. Çocuk 12 yaşında veya daha büyük olsa dahi, istemiyorsa kurban kesimini izlemeye zorlanmamalıdır. Fakat çocuklar, yeni ve olağan dışı şeyleri merak eder. Merak ettikleri için kesimi izlemek isteyebilirler. Bu onların kesimden etkilenmeyeceği veya kurban kesiminin anlamını kavradıklarını göstermez. Çocukların bir süredir baktıkları ve duygusal bağ kurdukları hayvanların kesilmesi, tüm çocuklar için rahatsız edicidir ve özellikle küçük çocuklar için çok ağır etkiler yapabilir. Bu nedenle kurbanlık hayvan evde beslenmemeli veya çocuğun kurbanlık hayvanla uzun süreli teması olmamalıdır” dedi.

Bakmadan Geçme