Ege İnci'nin Yazar Ebru Akkaya İle Röportajı

Ege İnci'nin Yazar Ebru Akkaya İle Röportajı

Ege İnci’nin Yazar Ebru Akkaya İle Röportajı
                                                             
1- KISACA KENDİNİZİ ANLATIR MISINIZ?
1975 İstanbul doğumluyum. Uzun yıllardır kurumsal iş hayatının içerisinde bir beyaz yakalı olarak çalışmaktayım. İş ve özel hayat içerisinde her birimizin olduğu gibi ben de insanın farklı hallerine ve tepkilerine tanıklık edip bazen şaşırıp bazen de kabullenip anlamaya başladığım dönemde en çok da kendimi anlamak için kişisel gelişim eğitimlerine yöneldim.  Aldığım eğitimleri, yaşadığım deneyimlerle birleştirmeye, derlemeye başladım. Topladığım, derlediğim, edindiğim bilgileri önce kendime sonra arkadaş çevreme ve ara ara da seminerler aracılığıyla gruplara aktardım. Aktarırken de yazmaya başladım, yazım çalışmalarımı devam ettirirken yolum yazar, editör,  Can Gazalcı ile kesişti. Böylece YazarEvi Kurucu Editörü olarak çalışmalarımı daha profesyonel olarak devam ettirdim.  
YazarEvi’nde editör olarak katkı verdiğim eserler:
Meyname (Roman) – Can Gazalcı
Bir Luvi’nin Ölümü (Roman) – Cihan Uğurlu
Bay Lumumba (Roman) – Ayhan Ün
Anka Kuşu (Karcı Dağı Efsanesi) – Arif Balkanay
Beni Bul (Roman) – Hatice ipekli
Toprağın Altında (Roman) – Fatihcan Algül 

2- NE KADAR ZAMANDIR YAZIYORSUNUZ?
Birçoğumuzun olduğu gibi günlüklerle başladı yazma serüvenim. Ancak bildiğiniz tarzda değil, hikâyeler anlatarak, sadece o gün gördüğüm, duyduğum ya da yaşadığım olayların içeriklerini değiştirerek… Ortaokul çağlarında sıcak yaz günlerinde eve kapanıp arkadaşlarla yaptığımız roman denemeleri ile… Hayal kurmayı sevdiğim için olayları eğlenceli hikâyelerle betimleyerek… Yazdıklarımın kalabalık grup içerisinde okunup değerlendirilmesi ilk olarak kurumsal iş hayatında eğitimi pekiştirmek için kaleme aldığım hikâyemdir. Yazdığım hikâye çok beğenildi ve 400 kişinin önünde okunmaya değer bulundu. Bugün bile heyecanlanırım o gün aklıma geldiğinde sonraki dönemde de yazmaya daha çok sarıldım. Çocukluğumdan beri de okumayı çok severim, kitapların dünyasında gezmeyi… Bir hayalim vardı, kızım Ece, 18 yaşına geldiğinde ona bir anılar kitabı yazmak.  Aile içerisinde, dostlar arasında dağıtılacak şekilde. Bu hayalin adını “Hangimiz Büyüttük?” koydum ve kızım Ece 18 yaşına girdiği gün ona hediye ettim. 2020 Temmuz ayında da Kültür Bakanlığı desteğiyle, Edebiyatist Yayınevi’nden Can Gazalcı editörlüğüyle YazarEvi Özel Koleksiyonu eseri “Hayat Şimdi Başlar” çıktı. 

3- YAZMANIZDA EN BÜYÜK ETMEN NEDİR?
Kendimin, hatta tüm insanlığın benzer sorunlarla yüz yüze kaldığını görmek. Bu sorulara beraberce kafa yorma isteği, bireysellikten evrenselliğe ulaşma idealine atılan bir adım olarak görüyorum aslında yazmayı. Adı üstünde idealdir, kolay ulaşılmaz ama denemek de idealin kendisi kadar güzeldir. Öyle değil mi? :)

4- YAZARKEN ÇEKTİĞİNİZ EN BÜYÜK ZORLUK NEDİR?
Hayatın içerisinde her birimizin farklı farklı şapkaları var. Anne olmak, yoğun iş hayatı,  YazarEvi’nde kurucu editör olarak eserler üzerinde çalışmak. Yoğun çalışma ortamı içerisinde vakit bulmaya çalışmak. Hangimiz farklıyız ki…

5- KİTABINIZ DAHA ÇOK HANGİ YAŞ GRUBU İÇERİSİNDE İLGİ ÇEKİYOR?
Bir yaş grubuna yönelik yazmadım, aslında yazdıklarım yıllar içerisinde aldığım eğitimlerin, gözlemlerimin, yaşam deneyimlerimin bir derlemesi ve benim ruhumdan damlayanlardır. Okur hangi yaşta olursa olsun, yazdıklarımın bir cümlesinden bile etkileniyorsa ben tam onun içinde bulunduğu yaş grubuna hitap ediyorum demektir.

6- YAZARKEN İLHAM ALDIĞINIZ ŞEY NEDİR? BİR KİŞİ OLABİLİR, BİR NESNE OLABİLİR. O İLHAM PERİNİZ SİZE NE OLUNCA GELİYOR?
Kendi günlük yaşamımın içerisinde de hep komik, garip, eğlenceli olaylar yaşarım. O olaylar aslında bazen ironiktir. Bazen aniden karşınıza çıkan, tanımadığınız birinin söylediği bir cümle, bazen üzerinize dökülen kahve, bazen oturduğunuz kafede beklenmedik bir anda karşınızda oturan kadının başına düşen kuş  -şaka yapmıyorum-,  onu kurtaran genç adamın kendini alkışlar arasında kahraman ilan etmesi… Aslında her şey, hayat normalin içerisinde akarken başımıza gelenler..

7- BEĞENDİĞİNİZ VE KİTAPLARINI OKUDUĞUNUZ BİR YAZAR VAR MI?
Bir değil, birçok yazar var tabii. Öne çıkanlar derseniz…
Feyza Hepçilingirler, Zülfü Livaneli, Haruki Murakami, Ray Bradbury ve YazarEvi’nin tüm yazarları...

8-YAZARLARLA BİR ARAYA GELDİNİZ Mİ? GÖRÜŞME İMKÂNINIZ OLDU MU?
Elbette, hatta her zaman iletişim halinde olduğum çok değerli yazar dostlarımız var. Bunun yanında YazarEvi Instagram sayfamızda canlı söyleşiler yapıyorum yazarlarla. 

9-KONULARINIZI NASIL SEÇİYORSUNUZ?
Hayatın içerisinden, hayatın farklı renklerinin olacağını bilerek, aslında her şeyin siyah beyaz olmadığını fark ederek… Daha çok bu örnekler üzerinden insan halleri ve davranışlarımızın birbirimize etkileri, beklentiler, olanlar, gerçekleşenler… Aslında tam da şu anda hayatımızda olan her şey...

10-SON OLARAK BURADAN OKURLARINIZA SESLENMEK İSTERSENİZ NE DERDİNİZ?
Arka kapak yazısında, yol arkadaşım, YazarEvi Kurucu Editörü Can Gazalcı’nın dediği gibi:
Hayatın tadını kaçırmaktan, tadını çıkarmaya uzanan…
Bir adımlık maratonu koşmaya hazır olun...
Ve hep hatırlayın… Hayat Şimdi Başlar.

Yorumlar 1
Ahmet Taha 29 Ocak 2021 16:17

İnsana ait yazmak fikri çok doğru...

Bakmadan Geçme